
El Codi de Consum de Catalunya i l'Estatut d'autonomia reconeixen els drets lingüístics dels consumidors i usuaris. Aquestes normatives, a més de reconèixer aquests drets, han establert obligacions per a les empreses sobre la prestació de béns i serveis en català.
Un dels drets lingüístics que tenen els compradors catalans és el de poder ser atesos oralment en la llengua oficial que escullin. Això implica que les empreses que treballen de cara al públic han d’estar en condicions d’entendre els clients, sigui quina sigui la llengua oficial que utilitzen.
Entre les obligacions que plantegen aquestes normatives s'inclou que els etiquetatges i les instruccions necessàries per a l'ús, el maneig, el consum i les dades relacionades amb la protecció de la salut s'han de trobar com a mínim en català.
Hi ha altres documents que les companyies han de tenir disponibles en català, com per exemple les invitacions a comprar (fullets, catàlegs o tríptics), així com la informació fixa (cartells, rètols i senyals).
Perquè les empreses comprovin si estan complint la normativa, Política Lingüística ha creat el Llenguatest
Aquestes obligacions s'estenen també als contractes d'adhesió, les condicions generals, la documentació contractual, els pressupostos, els resguards de dipòsit, les factures i altres documents que en derivin d'aquest o hi facin referència.
Per facilitar el compliment del Codi de Consum, Política Lingüística ha creat el Llenguatest, un qüestionari que permet que qualsevol empresa sàpiga en pocs segons si compleix la legislació lingüística i garanteix els drets dels seus clients.