• Empresa
  • Colonial presenta pèrdues per sobre dels 1.000 milions

Colonial presenta pèrdues per sobre dels 1.000 milions

La immobiliaria culpa la pujada dels tipus d'interès, mentre augmenta els ingressos i aconsegueix reduir el deute net

Inscripció a la façana de la seu de Colonial a Barcelona | ACN
Inscripció a la façana de la seu de Colonial a Barcelona | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
01 de Març de 2024

Colonial va registrar pèrdues netes de 1.019 milions d'euros el passat 2023. Una xifra que el conseller delegat, Pere Viñolas, ha atribuït a la pèrdua del 9% del valor dels actius immobiliaris per la pujada dels tipus d'interès i a la baixada dels valors dels immobles. Tot i això, la immobiliària va ingressar 377 milions d'euros, un repunt del 8% respecte a l'any anterior, i va registrar un guany recurrent de 172 milions d'euros, un 7% més.

 

D'altra banda, el deute net de l'empresa ha caigut 491 milions d'euros. El motiu principal, segons Viñolas, es deu a les operacions de desinversió de gairebé 600 milions d'euros. Unes accions que es mantindran al futur, amb un valor aproximat d'uns 500 milions. Tot i el complicat 2023, la firma disposa en aquests moments de 2.903 milions d'euros de liquiditat, cosa que permet cobrir els venciments de deute fins a 2027. En aquest sentit, la companyia també ha subratllat que el 77% del deute venç a partir de 2026 amb un interès de mitjana de l'1,5% i quan acabi aquest període s'ha negociat perquè estigui en el 0,6%, per sota dels nivells de mercat.

Els resultats, els previstos a causa de la inflació

El balanç de Colonial va en sintonia amb els de la resta del sector immobiliari, molt afectat per la "política monetària dels bancs centrals per lluitar contra la inflació, dificultant les inversions immobiliàries", segons Viñolas. Cal recordar que els tipus d'interès han estat en màxims històrics des del passat mes de setembre i que el Banc Central Europeu (BCE) s'ha negat a rebaixar-los, amb l'argument que el creixement salarial encara és massa ràpid per començar a aixecar les polítiques restrictives. Tot i això, el conseller delegat ha recordat que "la correcció del valor dels actius de Colonial va ser inferior a la mitjana de les altres immobiliàries europees, que es va situar entre el 15% i el 25%".

 

Els tipus d'interès es troben en màxims històrics des del setembre, complicant les inversions en immobles

La companyia també ha presentat un benefici per acció (BPA) de 0,32 euros. Una xifra que es troba lleugerament per sobre del pronòstic dels 0,31 euros. De cara al 2024, la firma espera mantenir-se estable, donada la seva política de desinversions. Tot i això, les seves accions han caigut un 23% a la borsa des de principis d'any.

Optimisme pel 2024 i nous usos dels edificis

Amb tot, les previsions són més optimistes de cara al present exercici, tot i que Viñolas ha reconegut que el sector immobiliari encara "està esperant que s'aclareixi el camí de la política monetària". En qualsevol cas, "les expectatives d'inflació estan més centrades que fa un any, de manera que les condicions perquè la inversió immobiliària es normalitzi ja són sobre la taula", ha afegit el conseller delegat. De moment, Colonial ja està explorant alternatives més enllà del panorama del sector. Segons Viñolas, aquestes impliquen contemplar "usos mixtos" dels seus edificis, més enllà del negoci d'oficines. Tampoc ha volgut descartar moure's a "altres segments", com ja han fet en el passat en l'àmbit hoteler, museístic i residencial.

Colonial estudia moure's a nous mercats, com ja va fer amb hotels, museus i residències en el passat

L'any passat, Colonial va tenir una ocupació mitjana dels seus immobles del 97% i a París va ser del 100%. Per això, Viñolas ha destacat que "és la millor plaça", per darrere de Madrid amb un 96%. La contractació de metres quadrats es va incrementar un 7% respecte als tres últims anys, fins als 158.225 metres quadrats, amb la firma de 105 contractes. En total, el valor actual dels actius de l'empresa se situa al voltant de 10.000 milions d'euros.