El conflicte entre els serveis de terra i el handling

Es tracta del terme serveis de terra, que designa el conjunt de serveis que una companyia aèria proporciona als passatgers, els tripulants i les aeronaus en un aeroport

L’anglicisme handling que, quan s’ajunta amb els mot vaga i vacances, sempre genera afectacions a totes bandes | Termcat L’anglicisme handling que, quan s’ajunta amb els mot vaga i vacances, sempre genera afectacions a totes bandes | Termcat

Ja és un fet habitual que en els períodes de vacances, o en ponts festius, coincidint amb els moments de màxima activitat aeroportuària, els sindicats del sector del transport aeri convoquin vagues que, segons el tipus de conflicte, poden afectar pilots, copilots, hostes i hostesses de vol, controladors aeris, personal de seguretat o treballadors dels serveis de terra.

Un exemple de vaga ben recent és la que, amb l’estrena del nou any i enmig de les operacions d’anada i tornada de milers de passatgers, ha dut a terme un dels col·lectius de treballadors de la principal companyia aèria espanyola. Els mitjans de comunicació s’han fet ressò del nombre de cancel·lacions de vols, reubicacions de passatgers, reemborsaments de l’import de bitllets, retards, reclamacions o maletes que no han pogut viatjar en el mateix avió que els seus propietaris com a conseqüència de l’aturada del servei de handling.

I és en aquest punt on al conflicte laboral que ha generat la vaga dels treballadors s’hi pot afegir un altre tipus de conflicte, en aquest cas de comprensió lingüística, que afecta els lectors o oients dels mitjans de comunicació a qui el terme handling els pot resultar, d’entrada, desconegut o molt opac pel que fa al significat. Tant és així, que els mitjans sempre han d’acompanyar el terme handling amb una breu descripció de quin és el personal afectat no només per la vaga sinó també per aquest anglicisme que, des de fa anys, ja disposa d’una alternativa normalitzada en català per a fer-hi referència.

Els serveis de terra inclouen diverses tasques com ara la facturació i el transport d'equipatges, el servei d'àpats, el proveïment de combustible o el manteniment de les aeronaus, entre d’altres

Es tracta del terme serveis de terra, que designa el conjunt de serveis que una companyia aèria proporciona als passatgers, els tripulants i les aeronaus en un aeroport, ja sigui directament o bé per mitjà d'una empresa subcontractada. Es tracta d’un sintagma descriptiu i transparent, similar a les formes utilitzades en altres llengües com el castellà (asistencia en tierra o servicios en tierra) o el francès (assistance au sol), i que es fa servir en plural perquè designa un conjunt.

Els serveis de terra inclouen diverses tasques com ara la facturació i el transport d'equipatges, el servei d'àpats, el proveïment de combustible o el manteniment de les aeronaus, entre d’altres. Sovint l’anglicisme handling s’utilitza per a referir-se concretament a la tasca de traslladar els equipatges des de l’avió a la terminal i viceversa. En aquests casos, sempre es pot especificar el tipus de servei que convingui destacar: servei d’equipatges, servei de manteniment, etc.

Podeu consultar més terminologia referent als aeroports al cartell Descobreix l’aeroport, a la infografia En un aeroport i al Cercaterm.

Més informació
Els treballadors del handling d'Iberia inicien quatre jornades de vaga
Iberia i els sindicats del 'handling' no arriben a un acord per desconvocar la vaga
Iberia carrega contra Aena després de perdre el 'handling' dels grans aeroports excepte Barajas
Avui et destaquem
El més llegit