Control Group: de material d’oficina a ‘softwares’

L’empresa combina el producte amb què va començar amb programaris d'última generació i preveu facturar 27 milions d’euros enguany

Josep Obiols, conseller delegat de Control Group, en una reunió amb diversos treballadors | Cedida Josep Obiols, conseller delegat de Control Group, en una reunió amb diversos treballadors | Cedida

Quan va néixer Control Group l’any 1979 a Sant Fruitós de Bages, l’arribada de la democràcia era molt recent i les empreses encara tenien una estructura i un format tradicionals. Tancades a l’exterior, les novetats tecnològiques arribaven tard i amb feines. Un grup d’amics va fundar la companyia per portar a les oficines manresanes les eines més modernes, tant en material d'oficina com en mobiliari. L’actual conseller delegat, Josep Obiols, recorda que en aquella època encara no hi havia ordinadors. Venien segells, llibres de comptabilitat... El negoci va anar evolucionant fins que els ordinadors i tot el que va venir després van canviar radicalment les necessitats de les empreses. I es van adaptar. Les solucions tecnològiques que ofereixen avui encara no han arribat al cim, i prova d'això és el creixement econòmic que registren: la facturació aquest 2019 augmentarà un 23%. Preveuen ingressar 27 milions d'euros. 

El punt d’inflexió que va marcar els canvis que faria l'empresa i la situació actual va ser la irrupció dels softwares. A mitjans dels anys 80, Control Group va començar a distribuir el programari Logic Control -comprat per Sage al 2005-. D’aquesta manera va quedar establerta una de les branques del negoci. L’altra gran fita va servir per impulsar la segona: el 2006 van crear una aliança amb HP. Així, es consolidaven els serveis relacionats amb la impressió.

Mantenir-se actualitzats

Com ho fa una empresa tecnològica amb història per no quedar-se enrere? “El dels softwares empresarials és un sector molt competitiu i l’única manera de fer-ho bé és ser innovador i diferenciar-te de la resta”, explica Obiols. Va arribar a l’empresa l’any 1985 com a comercial i ara fa 13 anys que és conseller delegat. Durant tot aquest temps, ha vist com els canvis tecnològics s’apoderaven de l’empresa, que s’adaptava i evolucionava per no quedar-se desactualitzada.

Les solucions de CRM, gestió documental, sistemes i xarxes, impressió i mobilitat empresarial canvien a un ritme alt i tenir un equip jove també ajuda a innovar: “Aporten ganes de fer coses i una visió nova”. La innovació no només és de portes enfora, sinó que els processos interns també han anat canviant. L’objectiu, “crear un ambient de treball bo, posar les coses fàcils als treballadors”, diu Obiols.

El seu model d’expansió es basa en adquisicions. La darrera empresa que han incorporat és Vi3 Informática

Estratègia de creixement

La crisi va ser un moment difícil i, tot i que Control Group va veure com es reduïa la seva facturació, va apostar pel creixement i per sortir de la seva zona de confort. El seu model d’expansió es basa en adquisicions. La darrera empresa que han incorporat és Vi3 Informática. Va ser dia 30 de setembre i els serveix per ampliar la seva presència a Sabadell. D’aquesta manera, han anat penetrant a tot el territori.

Martorell, Molins de Rei, Pineda de Mar, Vic, Lleida, Sant Cugat i Sabadell són alguns dels punts on han incorporat alguna empresa al seu negoci. Cada societat aporta una cosa i presència en un territori concret, per atendre les necessitats de les empreses d’allà: “Ningú sap millor què necessiten les empreses d’una zona que una companyia que està en aquella zona”, indica Obiols.

Més info: Control Group compra Perfect Training

A més, han començat a oferir softwares propis amb la col·laboració d’alguns partners, així com programari per a dispositius mòbils, molt útils per a magatzems o per facilitar la feina dels comercials.   

De cara al futur més proper, el conseller delegat preveu seguir creixent com ho han fet fins ara, “però no desmesuradament”. Si durant la crisi van aprofitar per absorbir empreses amb dificultats econòmiques, ara troben molts negocis familiars que es queden sense successió, que incorporen a Control Group. Així han aconseguit no només expandir-se a altres indrets de l’Estat, sinó també sortir a Portugal.

Directius de Control Group celebren el quarantè aniversari de l'empresa | Cedida

Directius de Control Group celebren el quarantè aniversari de l'empresa | Cedida

Presència a l’estranger

Però no és l’únic país estranger amb presència de Control Group. “Volíem estar a llocs on les empreses catalanes tenen les seves seus a Europa”, relata el conseller delegat. Això els ha portat a França, Itàlia i Polònia, entre altres. Amb la nova adquisició, preveuen facturar 27 milions d’euros enguany, un creixement de quasi el 23%, en comparació als 22 milions que van ingressar el 2018.

El quarantè aniversari, que celebren aquest 2019, ha servit per fer balanç, però també per reafirmar-se en el seu model de negoci. Continuen amb les dues potes per les quals han apostat al llarg de la seva història amb els partners amb qui van començar: la part de software està capitanejada per SAGE i la d’impressió té HP al capdavant. Tot això sense oblidar-se d’on vénen, i per això mantenen la col·laboració amb Makro Paper. Obiols ho explica: “Ens agrada conservar el negoci amb què vam començar: seguirem tenint material i mobiliari d’oficina”.    

Més informació
HP, la millor empresa per treballar segons 'Forbes'
Enrique Lores, nou conseller delegat d'HP
Avui et destaquem
El més llegit