• Empresa
  • Copailot, la startup catalana que vol ser el Google Maps de la internacionalització per a pimes

Copailot, la startup catalana que vol ser el Google Maps de la internacionalització per a pimes

L'empresa emergent ofereix una eina interactiva basada en intel·ligència artificial que proporciona respostes immediates per facilitar el procés d’internacionalització de béns de consum

    Una part de l'equip de Copailot al 4YFN  | Cedida
    Una part de l'equip de Copailot al 4YFN | Cedida
    22 de Maig de 2025

    Lourdes Cuevas, emprenedora amb més de 25 anys d'experiència en la comercialització internacional i en l'obertura de nous canals i mercats, ha desenvolupat la seva trajectòria primer a Mèxic, després durant 10 anys als Estats Units i, des de fa 9 anys, a Europa, especialment a Espanya. Durant la pandèmia, va detectar un problema comú: les pimes necessitaven una solució efectiva per accedir a nous mercats internacionals. D’aquesta necessitat va néixer Copailot, una startup que ofereix una eina interactiva basada en intel·ligència artificial que proporciona respostes immediates per facilitar el procés d’internacionalització de béns de consum.

     

    Amb la premissa d’oferir eines i coneixement expert per superar els reptes de l’expansió internacional, Cuevas, juntament amb tres sòcies més, va fundar Copailot l’any 2018. Actualment, la startup compta amb el suport de Barcelona Activa.

    Cuevas ho il·lustra així: “Amelia Earhart, una de les aviadores més conegudes del món, quan va travessar l’Atlàntic per primera vegada tota sola com a dona, tenia moltes coses al cap i no sabia ben bé com fer-ho, ni tampoc disposava d’una xarxa de suport. Però, què hauria passat si hagués tingut Google Maps i Google Earth? Aquest és el paral·lelisme. Nosaltres som aquesta eina que ajuda les pimes a entendre com funcionen els mercats internacionals per tal d’executar el seu negoci”, explica Cuevas en una conversa amb VIA Empresa.

     

    Cuevas (Copailot): "Nosaltres som l'eina que ajuda les pimes a entendre com funcionen els mercats internacionals per tal d’executar el seu negoci"

    Cuevas explica que, quan les empreses decideixen entrar en nous mercats, es troben amb molts obstacles com ara trobar proveïdors de confiança, arribar als consumidors, aprendre la seva llengua, entendre la seva cultura, etc. L’any passat van llançar el seu Producte Mínim Viable (MVP) i actualment estan testejant la primera versió beta amb cambres de comerç interessades a expandir-se.

    Copailot aixeca el vol i busca un milió d’euros per créixer

    Actualment, l’equip, format per sis persones, compta amb 30 clients a Espanya, Mèxic i Colòmbia. En només un any, han aconseguit una facturació de 150.000 euros provinents directament de la plataforma. “Per poder dur a terme el projecte, hem comptat amb el suport d’un parell de business angels i d’un inversor especialitzat en intel·ligència artificial”, explica Cuevas. En aquests moments, han obert una ronda de finançament d’un milió d’euros.

    Pel que fa al futur a curt termini, l’objectiu és acabar de desenvolupar completament la plataforma, ja que actualment encara hi ha processos que s’han de fer de manera manual. També preveuen assolir la rendibilitat i estar en positiu pel que fa a tresoreria en un parell d’anys.