Metge coronavirus
Metge coronavirus

Les alteracions de l'olfacte i del gust en la pandèmia de la Covid-19

Com afecta el coronavirus al sentit de l'olfacte, així com les possibles solucions per recuperar-lo

En les últimes dues dècades hem experimentat infeccions fatals per coronavirus: La Síndrome respiratòria aguda greu SARS (sigles en anglès) el 2002, la Síndrome respiratòria de mig orient MERS (sigles en anglès) el 2012, i recentment un nou coronavirus denominat SARS-CoV-2 que produeix la malaltia anomenada COVID-19 (sigles en anglès).

Com a nova infecció emergent és crític identificar i entendre les característiques clíniques dels pacients amb COVID-19 per detectar aviat la infecció, així com minimitzar la propagació de la malaltia.

No hi ha símptomes específics de vies respiratòries altes que ens distingeixin la SARS-Cov-2, d'altres infeccions virals com rinovirus, influença, virus Ebstein-Barr i d’altres coronavirus.

Més info: La salut psicològica a la feina

En recerca d'aquest símptoma distintiu, investigacions recents descriuen l'alteració de l'olfacte com a símptoma molt freqüent. L'alteració de l'olfacte post infeccions no són novetat en la nostra especialitat i ens ajuda a tenir una àmplia experiència en el maneig, diagnòstic i tractament d'aquest símptoma.

Diferents estudis ja publicats de pacients amb COVID-19, que valoren la disfunció de l'olfacte i del gust en països com Iran, la Xina, França, Itàlia, Estats Units, Bèlgica i Anglaterra assenyalen una gran afectació de fins al 85% d'alteració en l’olfacte i de fins el 88% d'alteració en el gust.

En general l'alteració de l'olfacte millora de forma espontània, però en un percentatge de pacients aquesta alteració persisteix en el temps, afectant el gust, la qualitat de vida i la seguretat de les persones, ja que mitjançant l'olfacte s'eviten riscos d'inhalació de agents tòxics o consum d'aliments en mal estat.

Les estratègies de tractaments en les alteracions de l'olfacte dependran de la pèrdua total (anòsmia) o parcial (hiposmia) del sentit. Els corticosteroides, tant tòpics com sistèmics, estan indicats existint evidència en la millora de l'olfacte pel seu efecte antiinflamatori en les patologies nasosinusals, però la dosi i via d'administració cal que sigui sempre individualitzada per l'especialista, així com la indicació segons la inflamació en la COVID -19.

Finalment, pot estar indicat l’"entrenament olfactori" quan la pèrdua d'olfacte és permanent. A l'igual que l'entrenament físic, aquesta tècnica consisteix en exposar diàriament als pacients a diferents olors concentrats en recipients individuals, durant el temps indicat pels especialistes. Hi clara evidència científica que aquesta teràpia millora la sensibilitat de l'olfacte.

En conclusió, la disfunció de l'olfacte ha d'alertar en moments de pandèmia sobre la possibilitat d'infecció per SARS-CoV-2 i s'ha de considerar l'estudi específic i individualitzat de cada cas per especialistes en olfacte i amb ampli maneig en COVID-19. Així mateix, valorar la possibilitat de l'entrenament olfactori en els casos amb pèrdua de l'olfacte.

Més informació
Quan el confinament no deixa dormir
Avui et destaquem
El més llegit