Quin cost li suposa a la petita empresa un ciberatac?

La ciberseguretat es consolida com una de les preocupacions principals entre els professionals, esdevenint les pimes el principal blanc dels ciberdelinqüents

El 50% de les pimes espanyoles pateixen atacs cada any | iStock El 50% de les pimes espanyoles pateixen atacs cada any | iStock

L'auge de la intel·ligència artificial també ha suposat un increment de la ciberdelinqüència. Així ho assegura el proveïdor de serveis de TI Logicalis, que apunta que aquest augment coincideix amb la implementació de l'estratègia de suport en intel·ligència artificial del govern espanyol, que preveu un augment en la inversió al sector de les pimes a través del programa Kit Consulting, el qual compta amb una dotació de 300 milions d'euros.

Més info: Menys d'un terç de les empreses es podrien recuperar d'un ciberatac en set dies

En aquest context, la ciberseguretat es consolida com una de les preocupacions principals entre els professionals del sector. Segons assenyalen des de la consultora Àudea, especialista en ciberseguretat, el cost mitjà d'un ciberatac a la petita empresa és de 80.000 euros: "No hi ha un patró comú d'atac entre les pimes, però a causa dels seus recursos limitats, sovint es converteixen en el principal blanc dels ciberdelinqüents. De fet, s'estima que al voltant del 50% de les pimes espanyoles pateixen atacs cada any, i el temps per detectar una bretxa de seguretat pot arribar a ser de fins a dos mesos si no compten amb els recursos adequats”, asseguren.

Quins són els ciberatacs més freqüents?

Les bretxes de seguretat que pateixen les empreses acostumen a ser causades a escala d'usuari. Els atacants aprofiten els punts febles i les causes més comunes són la manca de consciència de seguretat, l'ús de contrasenyes febles o reutilitzades, la manca d'actualitzacions de programari, l'accés no autoritzat o programari maliciós, l'ús de dispositius no segurs o personals, i la manca de resposta a incidents.

El cost mitjà d'un ciberatac a la petita empresa és de 80.000 euros

Logicalis subratlla que els principals atacs són el phishing, atac en què els ciberdelinqüents enganyen l'usuari perquè reveli informació confidencial fent-se passar per entitats de confiança a través de correus electrònics, missatges de text o trucades telefòniques; el ransomware, un codi maliciós que xifra els arxius de la víctima i exigeix ​​un rescat a canvi de proporcionar la clau per desxifrar-los; els atacs de denegació de servei, una tècnica a través de la qual inunden un sistema o xarxa amb un gran volum de trànsit fals per sobrecarregar-lo i fer-lo inaccessible per als usuaris legítims; o el programari maliciós (malware), el terme que engloba tota mena de programari maliciós dissenyat per infiltrar-se en un sistema informàtic sense el consentiment de l'usuari.

Més informació
Els ciberatacs, l'aigua i la geopolítica, els principals riscos empresarials del 2024
El Banc Central Europeu examina les mesures de les entitats contra els ciberatacs
L'àmbit sanitari pateix un 43% més de ciberatacs tot i el reforç de prevenció al sector
Avui et destaquem
El més llegit