• Empresa
  • Credit Suisse demana un auxili de 50.000 milions al seu banc central

Credit Suisse demana un auxili de 50.000 milions al seu banc central

L’entitat rebota en borsa aquest dijous després de vuit dies de caigudes

Ulrich Körner, actual CEO de Credit Suisse | Credit Suisse
Ulrich Körner, actual CEO de Credit Suisse | Credit Suisse
Redacción VIA Empresa
Barcelona
16 de Març de 2023
Act. 16 de Març de 2023

Credit Suisse ha demanat un préstec de 50.000 milions de francs suïssos, uns 50.700 milions d'euros, al Banc Nacional Suís. La decisió arriba després d'una jornada negra a la borsa en què l'entitat amb seu a Zurich va tancar amb una caiguda del 24% del valor i va arrossegar al vermell la banca europea. Segons ha indicat Credit Suisse en un comunicat, la decisió es pren per "enfortir preventivament la liquidat". El Banc Nacional Suís va assegurar en un comunicat dimecres al vespre que estava disposat a aportar capital a Credit Suisse si calia. L'entitat ha optat per acceptar l'ajuda, després que el seu principal accionista, el banc saudita SNB, rebutgés participar en cap ampliació de capital.

 

Aquest dijous, les accions de Credit Suisse han rebotat després de l’anunci de l’auxili al seu banc central. D’aquesta manera s’ha trencat una ratxa de vuit dies amb baixades. Els experts consideren que l’exposició de la banca espanyola a la crisi de Credit Suisse es gairebé “nul·la”, segons avança Expansión. No obstant, les principals entitats bancàries de l’Estat van patir dimecres fortes caigudes borsàries.

La presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Alejandra Kindelán, ha defensat la solidesa del sector financer a l'Estat espanyol i ha descartat "rotundament" que hi hagi risc de contagi sistèmic per la crisi de Credit Suisse. La presidenta de la patronal bancària ha reiterat que "fa mesos que s'escolten informacions" sobre l'entitat suïssa que "tenia les seves dificultats". Kindelán també ha aclarit que Silicon Valley Bank (SVB), que va fer fallida la setmana passada, és una entitat "molt particular, que no té res a veure" amb els bancs espanyols. "Estic més convençuda que mai que Espanya té els millors bancs d'Europa i, possiblement, del món", ha afirmat Kindelán en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economia Forum.

 

Credit Suisse ha informat mitjançant un comunicat que "aquesta liquiditat addicional ajudarà el negoci central de l'entitat i els seus clients mentre fan els passos necessaris per crear un banc més simple i centrat en les necessitats dels clients".

A més del préstec al Banc Nacional Suís, Credit Suisse també ha anunciat diverses operacions relacionades amb la recompra de garanties sènior de deute per valor de 3.000 milions de francs suïssos –uns 3.040 milions d'euros- en títols en euros i dòlars.

Segons ha explicat Credit Suisse, l'objectiu d'aquesta recompra de deute és "optimitzar la despesa en interessos" i aprofitar-se dels actuals nivells de cotització, que són "atractius".

Ulrich Körner assegura que Credit Suisse fa passos “decisius” per aconseguir l’estabilitat

El CEO de Credit Suisse, Ulrich Körner, ha defensat que les mesures anunciades demostren que l'entitat fa passos "decisius" per reforçar-se mentre continua amb el seu pla de transformació.

En un comunicat dimecres al vespre, el Banc Nacional Suís i l'Autoritat Supervisora del Mercat Financer van afirmar que el col·lapse del Silicon Valley Bank "no posa en risc" el seu mercat perquè els requisits "estrictes" de capital i liquiditat que s'exigeixen a les entitats "n'asseguren l'estabilitat".

També afirmaven que Credit Suisse "compleix" amb aquests requeriments. Amb tot, i en un anunci per aportar calma als mercats, el regulador va indicar que "si fos necessari" aportaria liquiditat a Credit Suisse, pas que ara s'ha confirmat.