Crisi a la junta d’Isona Passola a l’Ateneu Barcelonès

Dos membres de la junta directiva de la centenària institució cultural dimiteixen per discrepar de les decisions de la presidenta

Isona Passola, presidenta de l’Ateneu Barcelonès en una imatge d’arxiu| David Zorrakino | Europa Press Isona Passola, presidenta de l’Ateneu Barcelonès en una imatge d’arxiu| David Zorrakino | Europa Press

Dos membres de la junta directiva de l’Ateneu Barcelonès han dimitit en els últims dies per discrepàncies amb la presidenta d’aquesta institució cultural, la productora i directora de cinema Isona Passola. Diverses veus reclamen la convocatòria d’una assemblea extraordinària de socis per conèixer la situació econòmica i per rectificar determinades decisions de la presidenta.

El detonant ha estat l’acomiadament d’Àlex Cosials com a director de la biblioteca després de més de quatre anys en el càrrec. Arran d’aquesta decisió, primer va dimitir Teresa Mañà, vocal de la junta responsable de la biblioteca, i aquest dimarts ho va fer el periodista i escriptor Joan Safont, vocal primer. Aquestes dimissions se sumen a la del consultor tecnològic Genís Roca, que va plegar l’any passat com a vicepresident econòmic.

Joan Safont, periodista i escriptor, sobre la seva dimissió de la junta de l’Ateneu Barcelonès: “Marxo per l’estil presidencialista i de poc treball en equip” d’Isona Passola

Safont precisa a VIA Empresa que ha dimitit per “l’estil presidencialista i de poc treball en equip” d’Isona Passola. Afirma que s’ha acomiadat Cosials sense informar a la junta directiva, que no es reunirà fins la setmana vinent.

Altres fonts ateneistes apunten que no és el primer directiu acomiadat. Recorden que Daniel Ortiz Llargués va ser destituït com a gerent el juliol de 2021 quan només portava sis mesos en el càrrec. Aquest va recórrer la decisió als tribunals laborals per entendre que es tractava d’un acomiadament improcedent.

Des que Passola va arribar a la presidència el març de 2021, l’Ateneu Barcelonès ja ha tingut tres gerents en només un any i mig. Després d’Ortiz Llargués es va nomenar al metge Jordi Codina Sans (juliol de 2021-gener de 2022) i, posteriorment, a Ariadna Robert (des de gener de 2022).

Les tensions internes dins de la junta directiva han anat en augment en els últims mesos i s’han traslladat a la massa de socis. Si bé el conflicte ha esclatat a les xarxes socials arran de l’acomiadament del director de la biblioteca, les fonts consultades apunten que hi ha un “malestar creixent” perquè suposadament la presidenta actua al marge de la junta directiva.

Entre els socis que aquest dimecres s’han queixat a les xarxes per l’acomiadament de Cosials hi ha el filòsof Bernat Dedéu, l’arqueòleg Jordi Serrallonga o els historiadors Agustí Colomines Companys i Joaquim Coll. Precisament, Dedéu, que fa anys va presentar candidatura a la presidència de l’Ateneu, ha estat el primer en reclamar una assemblea extraordinària.

Un membre del consell assessor de la biblioteca de l’Ateneu Barcelonès indica que tampoc va ser consultat. En aquest sentit, recorda que és tracta de la principal biblioteca privada de Catalunya i qualifica de “significativa” la dimissió de Teresa Tañà, una personalitat en l’àmbit de les biblioteques que va exercir de professora de Biblioteconomia de la Universitat de Barcelona fins la seva jubilació.

En declaracions a Europa Press un cop ha transcendit el conflicte, Passola va afirmar que, des de l’equip de direcció, s’havia advertit al responsable de la biblioteca que “incomplia les seves tasques”.

Un grup de socis demana una assemblea extraordinària per conèixer la situació econòmica d’una entitat amb 4.000 afiliats i un pressupost de més de dos milions d’euros

Un sector dels socis reclama la convocatòria d’una assemblea extraordinària per abordar la política laboral de la presidenta i la situació econòmica. Sobre això, les fonts consultades indiquen que els prop de 4.000 socis desconeixen el detall dels comptes. L’Ateneu Barcelonès informa en la seva web del pressupost de funcionament pel 2022, que supera per poc els dos milions d’euros, però sense precisar el passiu. Tan sols s’indica la previsió de destinar 47.000 euros en aquest exercici a amortitzacions.

No és la primera crisi en una junta de l’Ateneu. L’antecessor de Passola, l’historiador Jordi Casassas també va tenir diverses onades de desercions en el seu equip, entre les quals va destacar la de l’advocada i exdiputada Gemma Calvet. Isona Passola (Barcelona, 1953) és la primera dona que presideix l’Ateneu Barcelonès en els seus 162 anys d’història.

Més informació
Continuïtat al Cercle del Liceu: repeteix la junta de Gaudier i del comte de Godó
La família Elias entra en el consell del club de dones Juno House
Avui et destaquem
El més llegit