• Empresa
  • El CTESC rebutja l'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell i reclama al govern espanyol que l'impedeixi

El CTESC rebutja l'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell i reclama al govern espanyol que l'impedeixi

L'organisme alerta sobre la concentració bancària i es mostra preocupat per la possible pèrdua de l'entitat catalana

El CTESC rebutja l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell | ACN
El CTESC rebutja l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
13 de Maig de 2025
Act. 13 de Maig de 2025

El ple del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha expressat de "manera clara i ferma" la seva preocupació per la possible pèrdua del Banc Sabadell si prosperés l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell, de qui diu que és una "entitat solvent, arrelada al territori i amb un coneixement de les petites i mitjanes empreses". En un comunicat, l'òrgan consultiu -que aplega sindicats i patronals- ha reclamat al govern espanyol que impedeixi l'operació i ha alertat que si tira endavant suposarà una concentració bancària per sobre la mitjana europea; una pèrdua de llocs de treball i de servei als ciutadans i empreses locals i un impacte sobre la cohesió social i territorial, entre d'altres.

 

En la resolució, el CTESC recorda que els membres que en formen part ja s'han posicionat en les diverses fases del procés en defensa de l'interès general. L'organisme recorda que la crisi financera ja es va traduir en una concentració bancària més elevada per la desaparició de les caixes d'estalvi, fet que es va traduir en una reducció de la competència. Ara, aquest escenari es podria accentuar i que entre Caixabank i BBVA-Sabadell sumessin un 73,7% de les oficines, afegeix.

El CTESC recorda que els membres que en formen part ja s'han posicionat en les diverses fases del procés en defensa de l'interès general

Sobre els efectes en l'ocupació, adverteix que si l'opa culmina favorablement pel BBVA es poden perdre entre 7.500 i 10.500 treballadors, a més dels efectes indirectes en els llocs de treball, com una sobrecàrrega de treball i una reducció de les condicions laborals de les plantilles que es quedessin a l'entitat resultant.

 

A banda dels riscos sobre els treballadors, el CTESC en cita d'altres com la pèrdua dels serveis de proximitat a la ciutadania, sobretot en col·lectius més vulnerables com la gent gran, que necessiten una atenció presencial; a més d'una major dificultat per a les pimes a l'hora de buscar crèdit per finançar-se. En aquest sentit, remarca que la pèrdua de disponibilitat de crèdit podria ser d'entre 54.000 i 70.000 milions d'euros. "Això posaria en risc la competitivitat i la diversitat del teixit empresarial català espanyol i l'accés de les famílies al crèdit", insisteix el CTESC.

CTESC: "Això posaria en risc la competitivitat i la diversitat del teixit empresarial català espanyol i l'accés de les famílies al crèdit"

L'òrgan consultiu també enumera altres arguments a favor d'impedir l'opa com és la preservació de la seu i els centres de decisió a Catalunya per no perdre influència econòmica i institucional; la promoció de la retenció i atracció de talent financer, especialment a Catalunya; i el manteniment dels serveis financers de proximitat i a les empreses i els llocs de treball, entre d'altres.

El posicionament del CTESC es va aprovar aquest dilluns en la reunió constitutiva del nou mandat i presidida pel president de l'òrgan consultiu, Ciriaco Hidalgo. Hi va intervenir el conseller d'Empresa, Miquel Sàmper, i s'hi van designar els vicepresidents de l'òrgan consultiu així com els membres de la Comissió Executiva i de les diferents comissions.