El desenvolupament d'habilitats toves: factor clau d'empleabilitat

Adaptabilitat, resolució de problemes i col·laboració són les habilitats toves que més demanen les empreses

El terme soft skills va ser encunyat als anys setanta per referir-se a atributs personals i habilitats socials difícilment quantificables | iStock El terme soft skills va ser encunyat als anys setanta per referir-se a atributs personals i habilitats socials difícilment quantificables | iStock

En un entorn laboral tan competitiu, canviant i exigent com l'actual, les habilitats toves o soft skills continuen sent refugi de valor per a qualsevol professional. El mercat laboral demana talent especialitzat que sigui capaç d' adaptar-se ràpidament a nous entorns, posicions i responsabilitats i que, a més, hagi desenvolupat competències clau per contribuir satisfactòriament al desenvolupament de l'activitat empresarial.

El terme soft skills va ser encunyat als anys setanta per referir-se a atributs personals i habilitats socials difícilment quantificables o mesurables, en contrast amb les habilitats dures o hard skills, que són capacitats o coneixements específics relacionats amb un treball o tasca concrets. La popularitat del terme ha anat incrementant en els darrers anys com a conseqüència del reconeixement que aquestes habilitats han anat adquirint en l'entorn laboral. Si bé és cert que les soft skills són competències que aplanen el camí cap a l' èxit professional, no hem d' oblidar la importància de la formació i l' especialització com a requisits bàsics per desenvolupar un perfil professional que sigui competent i competitiu en el mercat laboral actual.

És clar, doncs, que el desenvolupament d'habilitats toves és crucial, però quines són les soft skills més demandades en el mercat de treball? La capacitat d'adaptació, la resolució de problemes i la col·laboració serien algunes de les més destacades.

Adaptabilitat

La capacitat d' adaptació al canvi és una de les competències més valorades. Les empreses demanen professionals que siguin capaços d' aprendre noves tasques i adaptar-se amb agilitat a nous entorns de treball. En un món laboral canviant i volàtil com l'actual, és essencial que els professionals disposin de les eines necessàries per respondre amb celeritat a les noves exigències de l'entorn. Com a institució educativa, ESIC Business & Marketing School fomenta el desenvolupament d'aquesta habilitat a través d'assignatures que se centren a potenciar la inventiva dels alumnes. D'altra banda, l'àrea d'ESIC Emprenedors impulsa iniciatives que busquen promoure l'esperit emprenedor entenent-lo com una senda d'adaptació i reinvenció constant.

Resolució de problemes

Identificar i resoldre problemes de manera ràpida i efectiva és clau per a la competitivitat de qualsevol perfil professional. El desenvolupament tecnològic, la innovació, la immediatesa i l'obsolescència fan que el desenvolupament d'aquesta competència sigui decisiu per a l'avenç professional i l'èxit organitzacional. Aquesta habilitat es troba estretament lligada a la presa de decisions la qual s' entrena com a part de tots els programes formatius de l' escola. Avaluar situacions, resoldre imprevistos i prendre les millors decisions en cada moment és necessari si volem desenvolupar-nos de manera exitosa com a professionals.

Col·laboració

Cultivar el treball en equip és un altre factor clau per al creixement professional i empresarial. El desenvolupament d'aquesta Soft Skill és crític si volem construir equips sòlids i competitius que prioritzin els objectius comuns i treballin colze amb colze per a la consecució de les fites corporatives. L'empatia, l'escolta activa, l'autoconeixement i la resiliència col·laborativa són factors decisius si volem consolidar equips coordinats i cooperatius. Els projectes de consultoria júnior que es desenvolupen en equips de treball o la utilització de la Metodologia Roles Belbin en cursos inicials són exemples del treball que es fa a les aules d'ESIC per contribuir al desenvolupament d' aquesta competència tan necessària i demandada en l'actualitat.

Més info: Les ‘soft skills’ dels pingüins

Altres competències importants són la comunicació, el compromís, la intel·ligència emocional i la creativitat i innovació.

Les habilitats toves s'han convertit en un must per a qualsevol professional i, per això, els programes formatius d'ESIC centren part del seu contingut en el desenvolupament d' aquestes. A més de treballar les soft skills des d'un vessant acadèmic, la Unitat de Desenvolupament Professional impulsa diverses iniciatives que també es focalitzen a potenciar-les com, per exemple, els programes d'activitats per al foment de l'ocupabilitat dels nostres estudiants i alumnes egressats o el MEET YOUR FUTURE, el fòrum d'ocupació i emprenedoria d'ESIC.

Meet your future

L'esdeveniment MEET YOUR FUTURE se celebra anualment i busca ser punt d'unió entre el talent ESIC i el teixit empresarial. En aquests moments estem immersos en l'organització de la III edició presencial de l'esdeveniment la qual tindrà lloc el pròxim 16 de febrer de 2023. En aquesta edició tindrem una agenda amb més de 50 activitats orientades al foment de l'ocupabilitat i enfocades en les necessitats i interessos dels diferents col·lectius d'alumnes de l'escola (Escola de Formació Professional Superior, Àrea Universitària, Business School, Alumni). Per suposat, també comptarem amb la presència de grans corporacions com SAP, Bon Preu, Leroy Merlin, Carrefour, Volkswagen Espanya, Rocasalvatella i Palladium Hotel Group, entre d'altres, els quals ens acompanyaran al llarg de la jornada en recerca del millor talent per als seus equips.

En síntesi, les habilitats toves juguen un paper fonamental en la nostra vida professional. La forma en què ens relacionem i comuniquem té un gran impacte en el nostre desenvolupament professional i és essencial per construir i mantenir relacions personals satisfactòries.

Més informació
Del 'greenwashing' a l’economia circular
Esic Barcelona impulsa l'emprenedoria amb la fira Meet your Future
Avui et destaquem
El més llegit