CA | ES

La Cambra premia 118 empreses i recorda l'empresari Jordi Cuixart

Joan Canadell emplaça als empresaris a aixecar el cap "més enllà del despreci polític"

La Cambra de Barcelona premia 118 empreses. | Cedida La Cambra de Barcelona premia 118 empreses. | Cedida

"A Catalunya tenim tradició empresarial de segles, de fet tenim l’empresa més antiga de l’Estat, fundada el 1551, Codorniu, que és una de les més antigues d’Europa i que s’ha mantingut fins fa poc, com una empresa familiar catalana". Així és com el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, Joan Canadell, ha donat el tret de sortida del Dia de la Cambra. Un any més, però no com els anteriors. 

Canadell: "Fa dos anys que Jordi Cuixart no pot estar al capdavant de la seva empresa"

La història empresarial sovint es repeteix... I els crits de "Llibertat!" amb els empresaris dempeus de la Nit Cecot han reviscut tot just unes hores després en el Dia Cambra. "Fa dos anys que no pot estar al capdavant de la seva empresa", ha explicat Canadell en record al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, poc abans de reclamar tant la seva posada en llibertat com la de resta dels presos "el més aviat possible". 

Cuixart és fundador i director general d'Aranow Packaging Machinery, així com membre del Centre Metal·lúrgic de Catalunya o patró de FemCat. 

Més info: Una nit empresarial entre l'esperit d'Iese i la llibertat

Tot i haver confirmat la seva assistència durant el Dia de la Cambra, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha sigut baixa d'última hora ja que s'ha hagut de traslladar al Camp de Tarragona per visitar la zona afectada pels aiguats.

Drets polítics i socials i defensa de l'economia productiva 

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha aprofitat l'entrega de premis per insistir en la voluntat de consens per a la futura Llei de Cambres i en aspectes cabdals com les funcions, la representativitat, l'equilibri territorial o el finançament. Com? "Amb empatia i diàleg". "Estic convençuda que la Cambra de Barcelona ens ajudarà a fer compatible la denúncia de la vulneració dels drets polítics i socials amb la defensa de l’economia productiva del nostre país", ha defensat.  

Chacón: "Estic convençuda que la Cambra ens ajudarà a fer compatible la denúncia de la vulneració dels drets polítics i socials amb la defensa de l’economia productiva"

Chacón també ha exigit diàleg per part del Govern espanyol "d'una vegada per totes" i ha fet seva la veu dels agents empresarials de Catalunya. Alhora, també ha emplaçat els empresaris a estar preparats per l'alentiment de l'economia. "Un país de les característiques de Catalunya ha de fer del món el seu terreny de joc i així ho estem fent. Per descomptat, una economia oberta també s’exposa més a incerteses com el Brexit o les tensions proteccionistes que lideren els Estats Units o la Xina", ha explicat. 

Empreses centenàries

La Cambra ha premiat les empreses que fan 250, 150, 125, 100, 75 i 50 anys. En total, 118 empreses que han viscut la Guerra Civil o la vaga de la Canadenca. "Catalunya és un país comercial, industrial i avançat tecnològicament des de fa segles", ha reivindicat Canadell abans de posar com a exemples la revolució de la nova economia, les startups, la biomedicina, la nanotecnologia, la impressió 3D o la indústria 4.0.

Més info: Pimec premia Dídac Lee per la seva heroïcitat com a autònom

Les premiades han estat la Facultat de Nàutica de Barcelona pels 250 anys, l'Editorial Salvat i Port de Barcelona amb 175 anys, el Col·legi de Metges de Barcelona pels 125 anys, els Laboratoris LETI, Danone o Ballarà pel seu centenari o Caritas Diocesana de Barcelona i la Federació Catalana de Motociclisme amb 75 anys, entre moltes d'altres. 

Diàleg sense càlculs electorals

Durant la seva intervenció, el president de la Cambra ha recordat la mancomunitat com a "revolució política i empresarial" de la segona república i les principals infraestructures de Catalunya. Defensa que l'ADN de l'empresariat català és "resilient, persistent i amb visió constructiva". Ara bé, també ha criticat que fa més de 15 anys que es reclamen millores en autogovern i finançament que han estat "ignorades per tots els governs de l'Estat, sigui del color que sigui".  

"És intolerable i irresponsable!", ha etzibat poc abans d'enumerar un cop més la llista de greuges cap a Catalunya com, per exemple, el dèficit fiscal acumulat superior als 400.000 milions d'euros. En clau política, ha exigit de nou diàleg per part del Govern espanyol cap a la Generalitat i ha alertat que "és inconcebible que no es produeixi per simples càlculs electorals, després de les reaccions clares a una sentència injusta".

Canadell: "Més enllà d'aquest despreci polític, hem d'aixecar el cap i mirar endavant per construir un nou model econòmic amb futur"

"Més enllà d'aquest despreci polític, hem d'aixecar el cap i mirar endavant per construir un nou model econòmic amb futur", ha afegit. Alhora, Canadell també ha celebrat que milers de joves "que semblaven allunyats de la vida política" surtin de forma massiva per lluitar per valors com la justícia, la llibertat o el dret a decidir, entre d'altres.

Per últim, el president de la Cambra ha reflexionat sobre les empreses premiades i ha detallat que han trencat les estadístiques que diuen que només el 30% supera el trànsit de la primera a la segona generació i que d'aquest percentatge només la meitat arriben fins a la tercera. La innovació, la creativitat o la internacionalització com a factors clau de passat, present i futur tant d'empreses com nacions. 

Més informació
La Cambra constata la frenada de l’economia
La Cambra estrena "la revolució" de les consultes amb l'impacte econòmic de la independència
Avui et destaquem
El més llegit