La Cambra estrena "la revolució" de les consultes amb l'impacte econòmic de la independència

Es preguntarà a l'empresariat català sobre la figura de l'aprenent, la vinyeta, la FP dual, el Brexit o Felip VI

Joan Canadell és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona | ACN Joan Canadell és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona | ACN

El sistema de consultes de la Cambra de Comerç de Barcelona ja està en marxa per "escoltar la veu de l'empresariat". Així ho han anunciat el president de la Cambra, Joan Canadell, i la vicepresidenta primera Mònica Roca en una roda de premsa celebrada aquest divendres a la seu de Diagonal. No s'ho han perdut tampoc alguns dels alts càrrecs de la institució com el director gerent de la Cambra, Xavier Carbonell

Més info: Canadell: "Hem d'utilitzar la Cambra per aconseguir un Estat independent"

"Som molt demòcrates i tot allò que faciliti la participació ens interessa moltíssim", ha reivindicat Canadell. El principal objectiu d'aquesta "experiència pilot" que arriba amb motiu dels 100 dies de gràcia del seu mandat és apropar la institució cameral a tot el teixit empresarial formulant preguntes multi resposta sobre l'actualitat econòmica. Dit i fet. 

La primera consulta ja està operativa: "Quines creu que serien les conseqüències econòmiques per a la seva empresa en cas d'una Catalunya amb Estat propi integrat dins la Unió Europea?". Una pregunta amb quatre possibles respostes: "conseqüències positives, no tindria conseqüències significatives, conseqüències incertes o conseqüències negatives".  

Canadell: "No se’ns pot acusar de fer política amb aquesta pregunta perquè ja es va fer. I llavors, en tot cas fem tots política"

De fet, aquesta mateixa pregunta ja es va fer el 2012 sota la presidència de Miquel Valls en el marc d'un estudi de la Cambra sobre els diferents escenaris politicoeconòmics de Catalunya. Llavors, els resultats amb 802 respostes van ser: un 25,4% de la mostra considerava que les conseqüències eren positives, un 24,3% incertes, un 13,8% negatives i el 36,4% restant no hi veia conseqüències significatives. 

"No se’ns pot acusar de fer política amb aquesta pregunta perquè ja es va fer. I llavors, en tot cas fem tots política", ha defensat Canadell. Si la participació en aquesta primera consulta és "molt alta", no es descarta fer també una consulta sobre la reacció que la Cambra hauria de tenir respecte a les sentències del judici. 

Més info: Joan Canadell, nou president del Consell de Cambres: "Podem ser la Mancomunitat del segle XXI"

Les següents preguntes giraran al voltant de la figura de l'aprenent a les empreses, el model de vinyeta per a les autopistes, les cambres de formació professional dual, el servei d'arbitratge en un conflicte entre empreses, el salari mínim interprofessional, reformes legals, l'impost de societats, la quota cameral bàsica o l'impacte del Brexit, entre d'altres. La pregunta sobre si declarar el Rei Felip VI "persona non grata" a la Cambra també està a la llista, tot i que apunten que "hi ha preguntes amb més urgència" i en aquest cas es prefereix esperar fins a obtenir quotes més altes de participació. 

"Aquest és un exemple molt clar de democràcia participativa i fem una crida a tot l'empresariat per participar-hi de forma massiva. Això pot representar una revolució i arrossegar altres institucions a arrencar sistemes similars... Creiem profundament que així és com hauríem d'actuar com a societat en molts camps", ha defensat Roca. 

Roca: "El sistema de consultes és un exemple molt clar de democràcia participativa i pot representar una revolució" 

A efectes pràctics, es podrà fer més d'una consulta alhora i està obert a tot el conjunt d'empresaris de Catalunya. Això sí, els resultats que "no són vinculants" de cara al comitè executiu es dividiran entre aquells que formen part del cens d'empreses de la Cambra de Barcelona i aquells que no. Per participar en les consultes n'hi ha prou amb el certificat digital que acrediti l'autenticitat del votant. I després, només queda votar. 

Alhora, Canadell també ha explicat que el sistema de consultes serà un mecanisme per "millorar el cens", ja que permetrà identificar omissions i advertir als afectats de la necessitat de fer els procediments legals reglamentaris per tal d'estar inclosos en el cens. D'aquesta forma, Eines de País fa un 2x1 en promeses electorals després de la seva victòria per majoria absoluta a la Llotja de Mar. 

"La idea és que d'aquí a sis mesos o un any tinguem un sistema de consultes àgil i aconseguim fer preguntes un cop per setmana", augura el president de la Cambra de Barcelona. Ja s'està treballant en els pressupostos de l'any que inclouen 36 projectes en marxa i que també es consultaran a l'empresariat. Queda molta Cambra per córrer!

Més informació
Una entrevista pendent amb Miquel Valls
Canadell vol investigar els comptes de la Cambra (en català)
Avui et destaquem
El més llegit