• Empresa
  • Les 'digital health' catalanes desperten l'interès dels inversors: "L'ecosistema és molt potent"

Les 'digital health' catalanes desperten l'interès dels inversors: "L'ecosistema és molt potent"

Durant el 2023, les empreses emergents catalanes de l'àmbit de la salut van aconseguir 220 milions d'inversió

Una trobada entre inversors i startups del sector de la salut a la Cambra de Barcelona | ACN
Una trobada entre inversors i startups del sector de la salut a la Cambra de Barcelona | ACN
ACN | Redacció VIA Empresa
Barcelona
09 de Setembre de 2024
Act. 09 de Setembre de 2024

Les startupscatalanes de l'àmbit de la salut desperten l'interès dels inversors. Així ho constaten diverses veus del sector, que remarquen que l'ecosistema d'empreses emergents a Catalunya és "molt potent". Amb l'objectiu de posar en contacte emprenedors i inversors, últimament proliferen les trobades per fer networking. "És molt interessant perquè ens arriben molts projectes amb un PowerPoint, que està molt bé, però és molt més important veure la persona", valora un inversor. Per la seva banda, algunes empreses aprofiten aquests espais per reivindicar-se. "Les dones de mitjana edat són un grup molt abandonat pels empresaris", defensa TaliaLeibovitz, CEO de Kala, una app que acompanya en la menopausa.

 

Durant el 2023, les empreses emergents catalanes de l'àmbit de la salut van aconseguir 220 milions d'inversió

El Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) fa de plataforma d'algunes d'aquestes trobades i destaca que serveixin perquè empresaris "coneguin de primera mà" projectes que necessiten creixement. "Al sistema li falten dues coses: que aquestes startups creixin i que els productes puguin implementar-se en els sistemes públics de salut, sobretot en el nostre", valora el director del CIMTI i exconseller de Salut, ManelBalcells, després d’una sessió organitzada per Leitat i celebrada aquesta setmana a la Cambra de Comerç de Barcelona. "Tenim els inversos d'arreu mirant, volen invertir en productes sòlids, interessants i seriosos i els hi calen plataformes", agrega.

Balcells també remarca la importància de la col·laboració publicoprivada en aquest àmbit que, segons l'informe anual de Biocat, la institució que impulsa l'ecosistema de ciències de la vida i la salut a Catalunya, el 2023 va aconseguir 220 milions d'inversió. "Els productes els produeixen les empreses i les idees, el coneixement i la innovació sorgeix moltes vegades en el sistema públic", reflexiona. "La coordinació i el treball conjunt i transparent entre un sistema i l'altre és necessari", justifica.  

 

De conèixer la "ment pensant" a reivindicar-se en l'ecosistema startup

El conseller delegat de Riva y García, IgnacioGarcía-Nieto, opina que aquest tipus de trobades són "molt interessants" perquè d'aquesta manera poden conèixer personalment qui hi ha darrere cada iniciativa: "Ens arriben molts projectes amb un PowerPoint, que està molt bé, però pots dir moltes més coses i és molt important veure la persona en concret, que t'expliqui i així entens la seva motivació i pots fer preguntes". El grup es dedica a la gestió de capital risc i confirma el potencial que troba en les empreses de salut. En aquesta línia, García-Nieto explica que tenen un fons en col·laboració amb el Col·legi de Metges de Barcelona que s'orienta específicament a aquest àmbit.    

Per la seva banda, les startups també fan servir aquests espais per reivindicar-se. Aquest és el cas de l'aplicació Kala, que amb l'ús de la intel·ligència artificial acompanya les dones en la menopausa. "És un procés diferent en cada dona, i amb l'app es poden fer prediccions i poder buscar solucions per cada simptomatologia", detalla la directora executiva i fundadora de Kala, TaliaLeibovitz, qui admet que els costa "molt" trobar finançament: "Les dones, sobretot les de mitjana edat, a partir dels 50 anys, són un grup molt abandonat des del punt de vista de la inversió i els projectes empresarials", opina. "Crec que les dificultats que tenim tenen a veure amb el nostre tipus de projecte. Estem en certa manera creant un mercat que fins ara no existia".