DisGeNET i l'ús de la IA per trobar vacunes en temps rècord

La startup catalana redueix substancialment el temps i la inversió necessaris per desenvolupar nous medicaments

DisGeNET s'ha convertit en una referència en l'àmbit de la investigació | iStock DisGeNET s'ha convertit en una referència en l'àmbit de la investigació | iStock

Com tot allò que suposa una revolució, la intel·ligència artificial (IA) ha despertat grans debats al món científic, sobretot pel que fa als desafiaments ètics que se li associen. Aquests debats, però, no fan més que amagar les enormes possibilitats d'una tecnologia capaç de revolucionar el món i resoldre molts dels problemes més complexos de la biologia i la medicina moderna. El millor ús de les dades i la capacitat per simular interaccions químiques i pronosticar les reaccions dels nous medicaments en els pacients dota la comunitat biomèdica d'un avantatge considerable en la lluita contra moltes malalties.

El termini de desenvolupament normal d'una vacuna, fins que aconsegueix comercialitzar-se, sol moure's al voltant dels set i dotze anys, amb un cost associat de prop de 2.500 milions de dòlars. La gran excepció va ser la desenvolupada per combatre la covid-19. Aplicant (i gràcies a) la IA, les farmacèutiques Moderna i Pfizer van trobar la solució en menys d'un any, per alleugeriment de tots.

El termini de desenvolupament normal d'una vacuna sol moure's al voltant dels set i dotze anys, amb un cost associat de prop de 2.500 milions de dòlars

Ja fa dotze anys, investigadors de l'Institut Hospital de Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) van crear una plataforma informàtica per recollir tota la informació de les més de vuit mil publicacions científiques que es publiquen cada mes i que, fins aleshores, estava disgregada en diverses fonts: les relacions entre gens i malalties. Aquesta eina d'accés obert i ús exclusiu per a fins non-profit, anomenada DisGeNET, s'ha convertit en una referència en l'àmbit de la investigació. Fins a cent mil científics i metges fan ús dels seus serveis.

Així, i a causa de l'alta demanda de grans farmacèutiques per utilitzar la plataforma per a fins comercials, es va desenvolupar el febrer del 2020, la startup MedBioInformatics Solutions amb l'objectiu de llançar DisGeNet Plus. Un programari i serveis de consultoria que aporten valor afegit a la informació de DisGeNET per ajudar les empreses a elaborar nous productes i serveis. Aquesta versió comercial té catalogats prop de 24.000 gens, mentre que la pública compta amb 19.000.

DisGeNET s'ha convertit en una referència en l'àmbit de la investigació

El públic objectiu de l'empresa emergent són empreses que busquen desenvolupar noves teràpies, nous fàrmacs o noves teràpies. És per això que, encara que actualment l'empresa compta amb més de deu clients de renom, la majoria es troben als Estats Units i la Xina. Recentment han signat amb Alexion Pharmaceuticals, del grup d'AstraZeneca, especialitzat en malalties rares i que, només gràcies a DisGeNet Plus, es pot plantejar el desenvolupament de nous medicaments. "Per als medicaments i les teràpies d'aquestes malalties, es necessita molta inversió. I aquí és on entrem nosaltres, amb la nostra IA. Només amb la nostra tecnologia es pot trobar la solució en, fins i tot, sis mesos, i amb una fracció del cost”, explica Felix Slager, el Chief Executive Officer de MedBioInformatics Solutions.

D'aquesta manera, de cara al 2023, es pretén “guanyar clients per, tot seguit, desenvolupar noves funcionalitats i ampliar el personal. Comptem amb experts en genètica i bioinformàtica. També metges. Créixer et dóna l'oportunitat de buscar nous perfils, molts suggerits pels clients”, apunta Slager.

Cal tenir en compte que els clients de DisGeNET no es concentren només al món de la medicina

Cal tenir en compte, a més, que els actuals i els potencials clients no es concentren només al món de la medicina. Altres sectors, com el cosmètic o el tèxtil, en què per exemple han col·laborat amb Inditex, busquen nous compostos químics per impulsar productes verds, sostenibles i sans. D'aquesta manera, els límits, si n'hi ha, de DisGeNet són tan amplis com es pugui imaginar.

La intel·ligència artificial ha vingut per quedar-se i marcar el camí dels avenços del futur, però també del present. Afavorir-ne l'evolució no només permetrà a la farmacèutica desenvolupar nous productes, sinó que farà de la nostra vida una mica més fàcil i agradable.

Més informació
Les emergents de salut catalanes capten 296 MEUR en inversions
El lobby català de la salut demana una regulació 'fast track'
La medicina del futur té una arquitectura modernista
Avui et destaquem
El més llegit