Les emergents de salut catalanes capten 296 MEUR en inversions

Les rondes en l'ecosistema emprenedor ja superen el muntant total del 2021 liderades pels 100 MEUR de finançament d'Impress

Impress ha liderat la captació de capital durant el primer semestre amb una mega rounda de 100 MEUR | Cedida Impress ha liderat la captació de capital durant el primer semestre amb una mega rounda de 100 MEUR | Cedida

La inversió en startups del sector salut durant el primer semestre del 2022 ja supera a la captada durant tot l'exercici 2021. Amb un finançament total de 296 milions d'euros, l'ecosistema health emergent del país ha esmicolat tots els records inversors per a una primera meitat de l'any, de nou gràcies al gran impuls de les firmes de capital risc, que han aportat el 87% del flux de líquid a les noves empreses.

Impress ha estat la líder indiscutible en les apostes dels inversors dins el sector, amb una ronda tancada d'uns 100 milions d'euros, una mega round que consolida el sector de les tecnologies mèdiques a Catalunya. La vertical que ha captat més finançament, però, ha estat la de la biotecnologia, amb uns 150 milions d'euros, tres milions per sobre del capital aixecat en tot 2021. Els 51 MEUR aixecats per Minoryx Therapeutics o els 50 MEUR de SpliceBio destaquen per sobre dels seus homòlegs.

El sector health català s'afegeix a la tendència de les emergents del país a la captació de grans volums de capital internacional. Fins a 110 inversors estrangers han apostat per startups al país. Es consolida així el creixement de l'atractiu exterior de l'emprenedoria del país, amb més del doble d'entrades de capital extern que just abans de la pandèmia, el 2019, quan només hi va haver uns 43.

Sobre aquests resultats, Biocat, la institució d'impuls de l'ecosistema de les ciències de la vida a Catalunya, espera que el segon semestre sigui més modest que aquesta primera meitat de l'any principalment per l'efecte de les tendències econòmiques macro, que encara no llastraven la captació de capitals a principis d'any. Segons l'entitat, "la davallada de les valoracions d'operacions i de l'activitat borsària en els mercats americans i europeus dificulta una previsió de l'escenari final que ens trobarem al tancament d'aquest any".

Si bé el panorama global no ajuda, els inversors locals es mostren optimistes amb el rendiment del sector. Segons la directora i cofundadora d'Asabys, Clara Campàs, la crisi "farà que els fons d'inversió siguin més prudents, però continua havent-hi capital per invertir en bons projectes". Per la seva banda, el soci fundador d'Ysios Joël Jean-Mairet opina que, si bé la quantitat de capital en flux es manté, "canviaran les condicions: passarem a un període molt més selectiu perquè no hi ha visibilitat de quant durarà la davallada".

Més informació
Javier Selva, nou director general de CataloniaBio & HealthTech
La healthtech Sycai Medical tanca una ronda de 780.000 euros
CataloniaBio & HealthTech ajudarà pimes i startups a globalitzar-se
Avui et destaquem
El més llegit