Creix el nombre de dones que ocupen el càrrec de CEO i directora general

Actualment, hi ha un 15% de les dones en aquestes posicions, mentre que el 2019 eren un 11%, segons les dades de la consultora Family Business Solutions

Actualment, hi ha un 15% de les dones en càrrecs del CEO i director general | FAMILY BUSINESS SOLUTIONS Actualment, hi ha un 15% de les dones en càrrecs del CEO i director general | FAMILY BUSINESS SOLUTIONS

Augmenta, tot i que lleugerament, el percentatge de dones que ocupen un càrrec de CEO o directora general en empreses familiars. Actualment, hi ha el 15% de les dones en aquestes posicions, a diferència de l’11% que es va registrar el 2019. Així, és possible concloure que la pandèmia no ha espatllat aquestes dades en empreses familiars, segons un estudi de la consultora empresarial Family Business Solutions, que ha examinat les pràctiques de 220 empreses.

Aquesta lleugera millora de les xifres demostra que les famílies empresarials estan cada cop més obertes a que les dones ocupin posicions de màxima responsabilitat. Tot i així, Ricard Agustín, fundador de Family Business Solutions, indica que encara hi ha una preferència més gran perquè el relleveu a la família sigui un home.

Ricard Agustín, fundador de Family Business Solutions: "Les dones encara es troben amb més obstacles que els seus parents masculins a nivell professional i dins de la seva pròpia família empresaria”

“Les dones encara troben més obstacles que els seus parents masculins a nivell professional i dins de la seva pròpia família quan treballen en el negoci familiar. Sobretot, a les ciutats petites i a les zones rurals, veiem que els pares prefereixen sovint que el relleu generacional passi als fills de la família, especialment per al primer fill, tot i que és una cosa que canvia gradualment ”, afirma Agustín.

El nombre de dones que ocupen llocs de gestió (35%) o al consell d'administració i/o assessor (29%) d'una empresa familiar és lleugerament més elevat. Les dues xifres també han augmentat en els darrers quatre anys, ja que el 2019 van ser del 33% i el 27%, respectivament.

D'altra banda, pel que fa a la selecció del personal, la xifra és més igualitària. El 40% de les empreses consultades han realitzat un procés de selecció extern per a llocs de gestió en els darrers 3 anys que ha acabat amb la incorporació d’una dona per ocupar la vacant.

Pel que fa a la bretxa salarial de les empreses familiars, Agustín indica que, tot i que aquesta bretxa encara existeix, es redueix gradualment i destaca que la consciència sobre aquesta qüestió és superior a les grans ciutats i en aquelles empreses familiars en què les dones de la família han arribat a ocupar posicions en la direcció general o al cos de l'administració.

Més informació
Jaume Alsina, sobre l’empresa familiar: “No som startups que esperem agafar volum per vendre’ns”
Prendre consciència: som una empresa familiar
Empresa familiar o família empresària. És el mateix?
Avui et destaquem
El més llegit