Creix un 12% la constitució d'empreses

Les ampliacions de capital baixen un 11,4%

Imatge de la constitució d'una empresa | iStock Imatge de la constitució d'una empresa | iStock

La constitució d'empreses va augmentar un 12,1% durant l'agost a Catalunya en comparació amb el mateix mes de fa un any, segons les xifres publicades pel Col·legi de Registradors. Durant el vuitè mes de l'any es van crear 1.335 empreses, mentre que durant aquest període del 2022 van ser 1.191. La variació es va situar lleugerament per sota de la mitjana estatal, que va ser del 12,7%. Pel que fa a ampliacions de capital, se'n van registrar 468, un 11,4% menys que fa un any -aleshores van ser 528-. Al seu torn, els concursos de creditors es van disparar un 45,2%, fins a 90, davant dels 62 de fa un any.

Els registradors han indicat que la xifra de concursos pot no ser del tot representativa per l'efecte de les vagues a l'Administració de Justícia. A l'Estat es van crear 6.723 empreses durant l'agost; es van registrar 2.234 ampliacions de capital (+5,7%) i 224 concursos de creditors (-8,6%). Els registradors han destacat que enguany s'encadenen vuit mesos de pujades interanuals en la creació de noves empreses.  En paral·lel, ACCIÓ va dur a terme un assessorament a 36.000 empreses i centres tecnològics durant el 2022. Aquesta xifra representa un increment d’un 7,5% en comparació amb les dades de l’any anterior. 21.000 projectes que han mobilitzat una inversió de 1.700 milions d’euros i la creació de 12.000 llocs de treball directes i indirectes.

Per damunt de tot, l’organisme ha destacat el suport a iniciatives relacionades amb la internacionalització. En clau europea, fins a 1.500 firmes han rebut assessorament sobre fons europeus. “Després de gairebé dos anys de pandèmia i amb l’esclat de les tensions geopolítiques d’impacte mundial, el 2022 es presentava com un any ple d’incerteses en un context que ha obligat les empreses a transformar-se a grans velocitats”, apunta Albert Castellanos. El secretari d’Empresa i conseller delegat d’ACCIÓ ha ressaltat com des de l’agència “s’han enfocat els ajuts a impulsar el binomi internacionalització-innovació i altres aspectes com la digitalització o la sostenibilitat”. 

Més informació
Va d'empreses, va d'empresaris
Empreses petites, el cor de l’economia
Rècord històric d'empreses creades a Catalunya durant el juliol
Avui et destaquem
El més llegit