Les empreses catalanes, al capdavant en ciberseguretat a Europa

Malgrat la tendència a la baixa, continua per sobre dels estàndards i més del 92% d'empreses catalanes disposen de mesures en aquesta matèria

La mitjana espanyola està per sota, igual que la de Madrid o Andalusia | iStock La mitjana espanyola està per sota, igual que la de Madrid o Andalusia | iStock

El percentatge d'empreses catalanes amb alguna mesura de ciberseguretat està per sobre de la mitjana de la Unió Europea. Una dada positiva malgrat la tendència a la baixa que s'ha donat en gran part de l'Estat, que també necessita millorar en aquest aspecte. Així, el percentatge català és superior al 92%, mentre l'estatal es mou entre el 87% i el 89%, segons les estadístiques oficials analitzades per Pandora FMS. Per la seva banda, la UE es troba en el 91,80% i estats com França arriben al 93,40%.

Amb les seves dades, Catalunya, millora les xifres de països com Portugal (89,70%) o Grècia (75,30%). Aquesta estadística coincideix amb els nombrosos ciberatacs patits per diferents entitats en els últims mesos a l'Estat. Centres administratius, educatius i sanitaris, especialment, han estat víctimes d'aquest tipus de problemàtiques. En aquest sentit, els experts comparteixen que és necessària més formació de personal i més inversió. Des de 2017, Espanya ha rebut més de mig milió de ciberatacs.

Amb més d'un 92%, Catalunya millora les xifres de països com Portugal (89,70%) o Grècia (75,30%)

Segons dades d'Eurostat, el 87,70% de les empreses nacionals tenen mesures en l'àmbit de la ciberseguretat. Un percentatge que, en el cas de les estimacions de l'INE, ascendeix fins al 89,30%. En qualsevol dels dos supòsits, i malgrat fregar el 90%, la xifra és considerablement més baixa que en altres països amb similituds econòmiques i empresarials. La mitjana de la UE se situa en el 91,80%. Una xifra que superen àmpliament Itàlia (92,20%), França (93,40%) i Alemanya (96,30%).

Més info: Les empreses de ciberseguretat de Catalunya facturen 1.071 MEUR

La covid-19: un punt d'inflexió

La mitjana estatal d'empreses amb mesures de ciberseguretat ha caigut en gairebé quatre punts des de 2019, amb un punt d'inflexió que va ser la crisi generada per la pandèmia de la covid-19. Concretament, el 2019 la xifra d'empreses era del 92,75%, la qual milloraria amb claredat la mitjana actual dels països de la Unió Europea. "Espanya és un dels països que té més potencial en l'àmbit digital. Per això sorprèn que ens trobem tan enrere en un assumpte de màxima rellevància en l'actualitat com és el de la ciberseguretat", explica Sancho Lerena, CEO de Pandora FMS.

Més informació
La Unió Europea destinarà 1.100 MEUR en iniciatives per reforçar la ciberseguretat
La ciberseguretat, un element crític per la indústria catalana
La facturació de les empreses de ciberseguretat de Catalunya creix un 11%
Avui et destaquem
El més llegit