Les empreses de l'Ibex 35 més igualitàries

Abertis i Banco Santander són les cotitzades espanyoles amb més presència de dones en els seus consells d'administració

La catalana Sol Daurella és una de les sis conselleres del Banco Santander La catalana Sol Daurella és una de les sis conselleres del Banco Santander

La igualtat és un gegant amb els peus de fang al qual li costa avançar, podríem dir. Almenys, en el parquet espanyol. És el que se'n deriva de l'anàlisi realitzada per l'associació WomenCEO sobre l'evolució del nombre de dones en els consells d'administració de l'Ibex 35 en els últims cinc anys. Si el 2012, d'un total de 418 membres, 56 eres dones, el 2017, amb 450 consellers, 98 són dones. El resum és que hem passat d'un 14,2% de representativitat femenina a l'actual 21,8%.

Tal com recull la 3ª Edición del Observatorio de la Inversión Socialmente Responsable de WomenCEO, presentat aquesta última setmana, Abertis i Banco Santander lideren el rànquing amb sis dones en els seus consells d'administració, respectivament. El segueix Iberdrola, amb cinc, i Siemens Gamesa, amb sis. Precisament, en aquesta companyia la paritat és total, ja que el seu màxim òrgan de direcció està compost per sis dones i sis homes. En un segon graó d'igualtat se situa Caixabank, que amb cinc dones aquestes representen el 27,8% del seu total.

Amb quatre dones al seu òrgan directiu se situen Acerinox, Aena, Grífols i Merlin Properties; per altra banda, Acciona, Arcelormittal, Dia i Red Eléctrica compten amb tres conselleres cadascuna. Aquestes empreses ja han aconseguit o estan molt prop d'aconseguir l'objectiu, amb un percentatge de dones d'entre el 25% i el 35%. WomenCEO destaca l'evolució d'Acerinox, que l'any passat tenia dues dones en el seu consell i aquest any té quatre.

En un últim grup, l'estudi de WomenCEO situa les companyies que el percentatge de conselleres només representen entre el 15% i el 25% del seu total. Entre les primeres, ACS, BBVA, Enagas, Gas Natural, Telefònica i Mapfre, amb tres conselleres cadascuna. En segon lloc, Bankinter, Endesa, Ferrovial, IAG, Inditex, Indra i Melià Hotels, amb dues conselleres. Cal afegir l'evolució d'Endesa i Ferrovial, que el 2016 només tenien una dona asseguda al seu Consell i enguany han duplicat la xifra i el Banc Sabadell, que suma dues conselleres, tot i que la representativitat d'aquestes només arriba al 14,3% del seu total.

Per últim, les companyies amb menys representació femenina són Amadeus, Bankia, Cellnex Telecom, Colonial, Mediaset, Repsol, Técnicas Reunidas i Viscofan. De totes, però, la que presenta una pitjor igualtat és Repsol, ja que la seva única consellera treballa braç a braç amb altres 15 homes i la seva solitud representa el 6,3% de la quota femenina. Com sempre, molta feina per fer.

Empreses de l'Ibex 35 i nombre de conselleres 

Abertis 6
Banco Santander 6
Siemenes Gamesa 6
Iberdrola 5
Caixabank 5
Acerinox 4
Aena 4
Grífols 4
Merlin Properties 4
Acciona 3
Arcelormittal 3
Dia 3
Red Eléctrica 3
ACS 3
Enagas 3
BBVA 3
Gas Natural 3
Mapfre 3
Telefònica 3
Endesa 2
Ferrovial 2
IAG 2
Inditex 2
Indra 2
Melià Hotels 2
Bankinter  2
Banco Sabadell 2
Amadeus 1
Cellnex Telecom 1
Colonial 1
Mediaset 1
Repsol 1
Viscofan 1
Técnicas Reunidas 1
Bankia 1

 

Més informació
La desigualtat té cara de dona
L'Ibex 35 millora la presència de dones directives
La moda de Núria Basi més enllà de Da Vinci
Avui et destaquem
El més llegit