En quines empreses inverteixen els economistes?

La xarxa de Business Angels del Col·legi d’Economistes de Catalunya potencia els fòrums de finançament per a dones emprenedores

Marta Alsinella, directora d’EconomistesBAN | Cedida Marta Alsinella, directora d’EconomistesBAN | Cedida

EconomistesBAN, la xarxa de Business Angels del Col·legi d’Economistes de Catalunya, ha complert deu anys d’existència. En aquesta dècada, ha organitzat més de 50 fòrums d’inversió, en els quals els seus membres han aportat tres milions d’euros a projectes d’emprenedors que, a tancament de 2021, generaven una facturació agregada superior als 22 milions d’euros i havien creat 390 llocs de treball directes. També han organitzat fòrums exclusius per a dones emprenedores i, a partir d’aquest novembre, en programaran fora de Barcelona, per estendre aquesta fórmula a altres ciutats catalanes.

Com a novetats, Marta Alsinella, directora d’EconomistesBAN, destaca l’èxit dels fòrums d’inversió dirigits a dones emprenedores i la decisió d’organitzar aquestes cites amb emprenedors en altres ciutats. El primer que es farà fora de la seu barcelonina del Col·legi d’Economistes serà a Girona, al novembre vinent, en col·laboració amb la cambra de comerç local.

Alsinella precisa que cada any estudien més de 300 projectes d’inversió d’emprenedors abans de sotmetre’ls a la consideració del comitè de selecció. Aquest grup d’experts és l’encarregat de triar els sis projectes que es presenten a cada fòrum. Demanen que tinguin un “alt potencial” de creixement i que siguin de “sectors amb futur”: intel·ligència artificial, robòtica, medicina, salut, ... però també energies renovables, alimentació o aigua sempre que aportin innovació.

La xarxa de Business Angels del Col·legi d’Economistes intervé en les rodes de finançament inicials, les de més risc

EconomistesBAN intervé en les rondes de finançament inicials, conegudes per seed (llavor), que “són les que costen més perquè el risc és més elevat”, segons precisa Alsinella. Aquesta xarxa està formada per més de 300 inversors, però no tots són economistes, ni afiliats al Col·legi, perquè també hi ha altres professionals.

Aquest 2022, han fet possible vuit fòrums de finançament per un import superior als 5,5 milions d’euros entre fons públics i privats i que han comptat amb la participació de més de 50 inversors privats. Per al 2023, s’ha previst una desena de rondes més.

Entre els projectes on ha invertit la xarxa de Business Angels EconomistesBAN destaquen:

51TRIPS

Es tracta d’una startup del sector travel-tech fundada el 2020 a Barcelona pels joves emprenedors Roger Planas i Armand Dalmau. Han creat la primera aplicació mòbil amb la qual l’usuari pot narrar un viatge i crear un trip book (àlbum de viatge) de record d’una manera fàcil, col·laborativa i visual mentre està en ruta.

En la tercera ronda de finançament han aconseguit 640.000 euros. Els serviran per incorporar noves funcionalitats tecnològiques i per llançar estratègies de màrqueting. El seu principal mercat és l’espanyol i l’italià, però s’estan expandint per França, Mèxic, Argentina i el Brasil. Preveuen tancar aquest 2022 amb una facturació de 700.000 euros i superar els dos milions d’euros l’any vinent.

THE SMART LOLLIPOP

Fundada el 2020 per Diana Ballart (CEO), Lorena Toda (directora d’estratègia comercial) i Roger Garcia (director mèdic). Ha desenvolupat un “caramel intel·ligent” que permet detectar i diagnosticar entre els infants malalties com la hipercolesterolèmia o la celiaquia a través d’una mostra de saliva. D’aquesta manera, se substitueixen les anàlisis de sang per la ingesta d’un caramel que, en deu minuts, ofereix els resultats de forma digitalitzada en una plataforma online.

En l’última ronda de finançament van aconseguir 320.000 euros per emprendre els estudis clínics en hospitals i obtenir les autoritzacions per desenvolupar el seu prototip de caramel intel·ligent. A banda, també han obtingut aportacions del programa Emprendedoras digitales d’ENISA (250.000 euros) i ajudes d’Acció, l’agència per a la competitivitat de la Generalitat, que ha finançat la contractació d’un investigador per impulsar la recerca en el camp de la saliva.

 Els fundadors de The Smart Lollipop: Roger Garcia (director mèdic), Diana Ballart (CEO), Lorena Toda (directora d’estratègia comercial) i Albert Valeta (CTO) | Cedida

Els fundadors de The Smart Lollipop: Roger Garcia (director mèdic), Diana Ballart (CEO), Lorena Toda (directora d’estratègia comercial) i Albert Valeta (CTO) | Cedida

 

KIBUS

Kibus Petcare ha desenvolupat el primer electrodomèstic que cuina de manera automàtica aliment saludable, natural i mínimament processat per a gossos. Aquest petit electrodomèstic cuina aliments deshidratats per mitjà  d’un procés de rehidratació automàtic. A sobre, els serveix a les mascotes en la dosis exacta que s’ha programat, fins a quatre vegades al dia, de forma precisa. També compta amb un abeurador amb aigua sempre disponible.

Al darrere d’aquesta empresa hi ha Albert Icart, net del fundador de l’empresa familiar Picart Petcare, que es va aliar amb Albert Homs i Marta Arisa. El Ministeri de Ciència els va atorgar el 2020 el premi Pime Innovadora.

Gràcies a una ronda seed de 350.000 euros i a una subvenció de l’agència governamental CDTI de 250.000 euros, obtinguda el 2020, van ampliar l’equip i van iniciar la producció en massa del dispositiu.

BITMETRICS

Startup de solucions tecnològiques fundada a Barcelona pel matrimoni Mar Masulli i David Picardo. Gràcies a una ronda d’inversió seed van impulsar Pick[+]. Es tracta d’una solució de software i càmera Intel·ligent que combina Intel·ligència artificial, visió artificial i robòtica per a dotar els robots de capacitats inherents als humans: veure, pensar i actuar en funció de la informació que capturen de l’escena. Això permet als robots modificar les seves accions en temps real. Pick[+] possibilita que els robots localitzin, agafin i col·loquin tot tipus d’objectes sense intervenció humana i, per tant, sense necessitat de programació addicional.

QUALLA

L’empresa Qualla Systems ha desenvolupat una app (Qualla Kids) per garantir la recollida segura dels infants a les escoles. Facilita la feina als docents i permet que el centre educatiu disposi d’un registre actualitzat i àgil. L’aplicació, compatible amb iOS i Android, ja té més de 7.700 usuaris.

Qualla Kids permet que els docents i les famílies tinguin tota la informació sobre cada alumne a l’instant des del mòbil o tauleta. Així disposen d’un registre útil i fiable, de qui ha recollit a cada alumne, cada dia i a quina hora.

Carles Porta, CEO de la companyia, va començar la seva comercialització al desembre del 2021. Actualment, Qualla Kids s’ha implementat en 78 centres (escoles, clubs esportius i casals d’estiu) a Catalunya, València i Balears.

Recentment, Qualla ha tancat una ronda de finançament de més de 250.000 euros, liderada per EconomistesBan.

D’esquerra a dreta, Francesc Santín (lead inversor del projecte), Pol Font (president d’EconomistesBAN), Carles Porta (CEO de Qualla Kids) i Laura Blanco (CMO de Qualla Kids) | Col·legi d’Economistes de Catalunya

D'esquerra a dreta, Francesc Santín (lead inversor del proyecto), Pol Font (EconomistesBAN), Carles Porta (CEO de Qualla Kids) i Laura Blanco (CMO de Qualla Kids) | Col·legi d’Economistes de Catalunya

CUIDEO

Empresa catalana fundada per Adrià Buzón (CEO), Roberto Valdés i Alejandro Valdés que s’ha especialitzat en la cura a domicili de persones grans. Amb el seu algoritme, connecta al cuidador més proper amb la família o persona depenent per mitjà de geolocalització. A més, ofereix l’opció de servei a domicili tant per unes hores com durant tot el dia, segons les necessitats del client.

Va tancar la primera ronda de finançament el 2017, amb la participació d’EconomistesBAN, i aquest 2022 n’ha completat una altra per un import de cinc milions d’euros, que ha suposat l’entrada en el seu capital d’Atresmedia.

VADECITY

Fundada el 2014 per Marta Recasens i Javier Achiaga per donar resposta als robatoris de bicicletes amb un sistema d’aparcament intel·ligent, anomenat Vadebike. Aquesta empresa catalana ha guanyat dos concursos a Madrid pels que desplegarà el seu servei VadeBike: aparcaments híbrids de bicicletes i patinets que destaquen per la seva seguretat i connectivitat. El seu objectiu és arribar a 52 capitals de província per accedir posteriorment al mercat de França i Itàlia a la segona meitat de 2023. Ha tancat una tercera ronda de finançament que l’ha col·locat en una valoració post-money de 5,5 milions d’euros.

GROOTS

Els joves Carlos Gómez, Joaquim Bas, Alessandro Calcagno i Albert Gombau van crear aquesta startup dedicada al vertical farming o agricultura vertical. Gràcies als seus desenvolupaments tecnològics, han aconseguit una productivitat 50 vegades superior a la de l’agricultura tradicional, utilitzant un 94% menys d’aigua en una superfície un 97% menor. Així, en un espai de 2.000 metros quadrats aconsegueixen una producció equivalent a la d’un espai de 13 hectàrees a cel obert, a la vegada que redueixen en un 25% les emissions de gasos d’efecte hivernacle i eliminen l’exposició a les plagues.

Cultiven en ambients controlats per mitjà d’una tecnologia basada en una solució de torres modulars (agricultura vertical) amb l’objectiu d’optimitzar l’ús de recursos i maximitzar la qualitat de les plantes. La seva principal granja està a Martorell.

Més informació
The Smart Lollipop tanca una ronda de 320.000 euros
Qualla Systems tanca una ronda d’inversió liderada pel Col·legi d’Economistes
Vadecity, com moure's per una ciutat de persones
Groots Urban Farming, cultivar sense sol i sense terra
Avui et destaquem
El més llegit