• Empresa
  • Endesa obté un benefici ordinari net de 292 milions fins al març

Endesa obté un benefici ordinari net de 292 milions fins al març

El resultat brut d'explotació (ebitda) se situa en els 1.079 milions i baixa un 26% respecte dels 1.462 milions el 2023

El conseller delegat d'Endesa,  José Bogas i el director general econòmic, Marco Palermo | Cedida
El conseller delegat d'Endesa, José Bogas i el director general econòmic, Marco Palermo | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
08 de Maig de 2024

Endesa ha iniciat l'any 2024 en una situació de normalització progressiva del mercatenergètic després de les "extraordinàries circumstàncies" viscudes l'exercici anterior. Prova del canvi de tendència és la caiguda de preus del 53% per una conjuntura d'alta producciórenovable, especialment hidràulica, i una feble demanda. En aquest context, Endesa confirma la consecució dels objectius marcats al capital markets day i torna a fer una crida a la millora i actualització de la regulació del negoci de distribució elèctrica per permetre la transicióenergètica.

 

La companyia ha obtingut un benefici brut d'explotació (ebitda) de 1.079 milions

En els tres primers mesos de l'any, la companyia ha obtingut un benefici brut d'explotació (ebitda) de 1.079 milions, un 26% menys que el mateix període del 2023. El primer trimestre de l'any passat va marcar el rècord històric d'ebitda de l'empresa en una arrencada dany. A l'evolució de l'ebitda s'observa la normalització del negoci de generació convencional, en què s'inclou tant la producció tèrmica (gas) com el negoci de gas, i l'aportació positiva de la resta de segments de negoci.

El benefici ordinari net es va reduir un 51%, fins a 292 milions, i va reflectir tant la tendència de disminució de l'ebitda com l'impacte de l'impost extraordinari de l'1,2% sobre vendes, en no ser deduïble. La companyia està implementant una aproximació més selectiva a la seva política d'inversions. 

 

La normalització de les condicions del mercat s'ha traduït en una reducció del 53% en el preu mitjà de l'electricitat al pool, fins a 45 euros/MWh, incloent-hi preus negatius per primera vegada a la història a partir del mes d'abril. No obstant això, els futurs i els models de la companyia apunten a un preu mitjà de 60 euros/MWh a mitjà i llarg termini. La demanda peninsular del trimestre ha caigut el 0,4% (encara que ha crescut un 1,2% corregida per laboralitat i temperatura) a causa de les temperatures suaus, la no recuperació de demanda industrial de sectors com el paperer o el metal·lúrgic, i les mesures d'estalvi i eficiència.

La major producció renovable va elevar en cinc punts fins al 82% el percentatge de vendes a preu fix a clients cobertes amb producció lliure d'emissions. A més, la companyia ja ha venut per endavant el 95% de la seva producció pròpia del 2024, el 86% de la del 2025 i el 53% de la del 2026. Pel que fa al negoci del gas, registra igualment una normalització respecte al 2023 en un context de caiguda de la demanda del 3,4% a Espanya (que inclou un descens del 22% de la demanda per a generació tèrmica). L'estratègia de venda per endavant del gas compromès amb els subministradors proporciona una posició de confort no només de cara als objectius del 2024 sinó dels anys següents.