La cursa d'Endesa contra el CO2

L'elèctrica renova els seus plans de descarbonització i espera ser una empresa lliure d'emissions el 2050

La central termica de Andorra | Endesa La central termica de Andorra | Endesa

Endesa s'ha pres seriosament la seva participació a la COP 25 a Madrid. L'elèctrica ha renovat els seus plans de descarbonització i tancarà totes les centrals de carbó entre 2020 i 2022. Serà en aquest any quan apagui definitivament la seva última central tèrmica de carbó a l'Espanya peninsular, segons ha anunciat en el seu pla estratègic. Serà llavors quan deixarà enrere més de 40 anys cremant carbó.

Endesa posseeix en l'actualitat 5,1 GW de potència tèrmica amb carbó en l'Estat espanyol i en concret 4,5 GW es troben dins de la Península. Així, l'elèctrica s'anirà desfent d'aquestes centrals fins a deixar únicament 200 MW el 2022, amb tot apagat en la Península per a aquest any. El tancament definitiu a les illes es produirà el 2030, on tenen una major presència.

Endesa té previst per a juny de 2020 tancar les centrals tèrmiques de Compostilla (León) i Andorra (Terol). Per a ambdues zones, la companyia té previst un pla de transició justa per tractar almenys de mantenir l'ocupació, si no augmentar-la, i realitzar fortes inversions de renovables.

Endesa

En el seu pla estratègic, Endesa vol augmentar la capacitat de les renovables significativament. Si actualment el tèrmic, el carbó i el nuclear suposen la majoria de la producció energètica, el pla és que per 2022 les renovables suposin un 60% de la capacitat peninsular. Tant és així, que l'empresa espera que la generació renovable sigui la seva "principal plataforma de creixement" incrementant la capacitat instal·lada d'energies solar, eòlica i hidro en un 38% en el període.

El 2050 la descarbonització total de l'empresa haurà de ser una realitat, per realitzar una producció lliure d'emissions. Endesa ja ve retallant la seva producció de CO2 des del 2005 fins al 2017 en un 18% i els seus plans inclouen una retallada del 70% d'aquestes emissions fins a 2030 per completar la descarbonització el 2050, accelerant la consecució dels seus objectius de descarbonització total.

COP 25

En la sessió Transició Justa-Cap a una economia baixa en carboni, organitzada a la seu de l'energètica amb motiu de la COP 25 a Madrid, el director general de Relacions Institucionals i Regulació d'Endesa, José Casas, va assenyalar que els plans de transició no han d'afectar "ni en temps ni en forma a les zones" i va recordar que Endesa té en marxa ja plans concrets de futur a les zones implicades en els processos de reconversió des de la generació tèrmica cap a la renovable.

Per la seva banda, la responsable de CSV (Creating Shared Value) i Sostenibilitat d'Endesa, Inmaculada Fiteni, va detallar els plans de futur de la companyia per a les plantes d'Andorra i Compostilla, amb una capacitat conjunta de 2.153 MW els tancaments de la qual es van sol·licitar oficialment a la fi de 2018.

Les claus per mitigar el tancament de les plantes d'Andorra i Compostilla són la formació en renovables, promoció de la sostenibilitat i el foment de l'activitat econòmica a les zones

Referent a això, Fiteni va indicar que l'objectiu és contribuir a mitigar l'impacte derivat dels tancaments sobre la comunitat local, alhora que es fomenta la creació de valor i noves oportunitats socials i econòmiques.

"La millora de l'empleabilitat de la població local a través de la formació en renovables, la cerca d'ocupació per al personal afectat, la promoció de sostenibilitat del municipi i el foment de l'activitat econòmica i l'ocupació entorn del creixement renovable", són les claus, va afegir.

Ocupació per a Andorra i Compostilla

D'aquesta manera, entre altres accions, Endesa contempla per a tots dos emplaçaments una creació d'ocupació pels quatre propers anys en tasques de desmantellament de 250 llocs de treball directes, prop de 5.100 ocupacions en treballs de construcció de nous projectes renovables en els propers sis anys i uns 168 ocupacions per a l'operació i manteniment dels nous projectes verds durant 25 anys.

En el cas concret d'Andorra, l'energètica ha plantejat un projecte per a la construcció de la que seria la major planta renovable d'Europa amb integració de solar, eòlica amb un emmagatzematge associat de 160 MW, i un sistema de sincronisme que la convertiria en un projecte singular de referència en innovació.

En el cas de Compostilla, a més de la construcció de projectes renovables per uns 390 MW, el pla de futur recull la cerca d'iniciatives empresarials en l'emplaçament de la central per a la seva reindustrialització.

Per a això, Endesa ha obert un concurs internacional de projectes, el denominat Futur-E, un programa que el seu objectiu és que empreses, institucions i altres agents públics i privats puguin presentar alternatives viables, a través d'un procés participatiu, transparent i obert, per buscar projectes d'inversió i creació d'ocupació sostenibles en l'emplaçament de les centrals.

Més informació
L'economia serà circular o no serà
Formació de realitat (virtual) a Endesa
Endesa invertirà a Catalunya 675 milions d'euros en tres anys
Avui et destaquem
El més llegit