Endesa augmenta un 22% la inversió pels pròxims vuit anys

La companyia estima que el 92% de la seva producció a la península Ibèrica estarà lliure d'emissions el 2024

José Bogas, conseller delegat d'Endesa, en una imatge d'arxiu | Europa Press José Bogas, conseller delegat d'Endesa, en una imatge d'arxiu | Europa Press

Endesa invertirà 31.000 milions d'euros durant els pròxims vuit anys per convertir-se en una empresa totalment descarbonitzada el 2040. La inversió anunciada aquest dijous és un 22% més alta que la que es preveia l'any passat i busca alinear-se amb l'objectiu marcat per la italiana Enel -matriu d'Endesa-, que s'ha compromès a deixar el negoci del carbó l'any 2027 i abandonar l'activitat del gas l'any 2040 per assolir les emissions zero. A curt termini, Endesa té previst invertir 7.500 milions d'euros entre 2022 i 2024, un 80% dels quals aniran destinats a energies renovables i a la xarxa de distribució. En aquest sentit, el grup estima que el 92% de la seva producció a la península Ibèrica estarà lliure d'emissions el 2024.

La nova potència renovable que se sumarà al mix energètic d'Endesa durant els pròxims tres anys serà de 4.000 MW extres, el que es tradueix en una mitjana de 1.300 MW cada exercici. D'aquests, un 90% provindran de l'energia solar, mentre que el 10% restant correspondran a l'energia eòlica.

Pel que fa a la digitalització de la xarxa, la companyia ha anunciat una inversió de 2.900 milions d'euros fins al 2025, un 12% més en comparació a la planificació anterior. Dins aquesta partida, 1.300 milions d'euros aniran destinats a la digitalització de les infraestructures per reduir pèrdues i millorar la capacitat del servei. Quant al negoci de comercialització, l'empresa destinarà 500 milions d'euros (+25%) per incrementar la seva cartera de clients en el mercat lliure. De cara a 2024, Endesa té previst guanyar 5,8 milions de clients.

Per altra banda, la inversió destinada a impulsar l'àrea d'electrificació –Endesa X- creixerà un 30% respecte al pla anterior, fins als 220 milions d'euros. Gairebé la meitat (100 milions d'euros) es destinaran a reforçar la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a l'Estat, amb l'objectiu d'arribar a les 46.000 instal·lacions el 2024. "L'avançament dels nostres objectius se sustenta en una àmplia cartera de projectes renovables, una fita que acompanyarem amb una aposta decidida per l'electrificació", ha indicat el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, durant una presentació amb inversors.

Més informació
Endesa ofereix una tarifa plana de 58 euros MWh durant dos anys
Endesa redueix beneficis per l'encariment de matèries primes
Avui et destaquem
El més llegit