Energy Experts i la democratització del sector fotovoltaic

La iniciativa se centra en la instal·lació de plaques solars, solucionant el principal maldecap dels instal·ladors: la paperassa

Ramon Viván i l'equip d'enginyeria d'Energy Experts | Energy Experts Ramon Viván i l'equip d'enginyeria d'Energy Experts | Energy Experts

És cert que, de vegades, el Sol pot suposar una molèstia. A banda de fer-nos passar calor, molts de nosaltres ens veiem obligats a posar-nos protecció per no cremar-nos. Així i tot, és l'estrella que sosté la vida al planeta; al final, la llum i la calor són els elements que ens permeten viure-hi. I una fita que la humanitat ha assolit és la de poder aprofitar la seva radiació electromagnètica per obtenir una font d'energia renovable que, en el context de crisi climàtica actual, està esdevenint una ferma aposta a la nostra societat: segons l'UNEFCAT, a Catalunya ja s'han superat les 60.000 instal·lacions d'autoconsum.

En aquesta conjuntura sorgeixen iniciatives que dibuixen un camí cada vegada més clar cap a la transició energètica, com és el cas d'Energy Experts, una empresa que es dedica a la instal·lació de plaques solars per a habitatges, indústries i comerços. Però, la firma pretén dur a terme la seva activitat "solucionant els maldecaps que tenen els instal·ladors a l'hora d'implementar la fotovoltaica", explica a VIA Empresa Ramon Viván, CEO i cap del departament d'enginyeria i sostenibilitat d'Energy Experts, qui afegeix que "ens vam adonar que, moltes vegades, els mateixos instal·ladors no s'atrevien a llançar els seus projectes als seus clients a causa de la gran paperassa que hi ha darrere, i nosaltres ens encarreguem que ells només s'hagin de centrar en la venda i la instal·lació".

A Catalunya ja s'han superat les 60.000 instal·lacions d'autoconsum

La democratització del sector fotovoltaic

Viván explica que el sector de la fotovoltaica està "dominat per grans comercialitzadores que venen els projectes, i després els passen als petits instal·ladors, que només cobren per instal·lar" i, en aquest sentit, la iniciativa pretén "girar la truita" de manera que els petits instal·ladors s'atreveixin per si mateixos a vendre els projectes, sense dependre de grans comercialitzadores.

Més info: Catalunya assoleix les 50.000 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

Des del primer moment en què Viván va apostar per oferir una solució disruptiva al sector fotovoltaic, va prendre dues decisions que han marcat el camí d'Energy Experts: la primera, associar-se correctament. Ho va fer amb una empresa instal·ladora i una empresa desenvolupadora de programari, que li va permetre llançar una aplicació, on els instal·ladors poden oferir les seves instal·lacions. La segona, acudir a Barcelona Activa. Accedint a la seva incubadora, l'equip liderat per Viván va acabar de desenvolupar la idea i la va llançar al mercat.

Les plaques solars: una aposta de futur

El primer projecte que va dur a terme Energy Experts va ser el 2018, una instal·lació fotovoltaica "molt completa" que disposava d'un dels principals avantatges d'aquestes instal·lacions: el sistema de backup. Es tracta d'un sistema que, quan se'n va la llum, permet continuar disposant d'electricitat.

 

Aquest no és l'únic avantatge de les plaques solars. També permeten tenir un preu fix d'energia a llarg termini, la qual cosa ajuda a fer una previsió de despeses molt més raonable, permet variar l'origen de l'energia i disposar d'una variabilitat de les fonts que la amb xarxa no és possible. Uns avantatges a tenir en compte, ja que, a més, contribueixen a la millora del planeta.

Inversió o estalvi?

És cert que fer el pas i optar per aquesta font d'energia suposa una despesa a considerar i no està a l'abast de tothom: els preus d'equipar un habitatge es troben des dels 5.000 euros fins als 50.000, depenent de diversos factors, com ara la superfície o el consum del client. En el sector comercial i industrial, el cost d'una instal·lació es pot enfilar fins al mig milió d'euros. Així i tot, des de la companyia afirmen que l'estalvi és immediat. "En petites instal·lacions, l'estalvi ronda entre el 30% i el 40%. En les grans pot arribar al 80%", detalla Viván.

Viván: "En petites instal·lacions, l'estalvi ronda entre el 30% i el 40%. En les grans pot arribar al 80%

Aquestes xifres, que és inevitable comparar-les amb les del preu de l'electricitat dels darrers mesos, han estat les propulsores del gran creixement del mercat fotovoltaic: "El mercat està en un bon moment, continua creixent malgrat no fer-ho al mateix ritme que el 2022, quan va experimentar un creixement d'un 90%, va ser una bogeria", comenta Viván, qui afegeix que, per contra, "va provocar que molta més gent es dediqués al sector fotovoltaic, i això ha fet que davant la frenada del creixement moltes empreses tinguin problemes per mantenir l'estructura que van tenir l'any passat".

Un sector en continu creixement

Així i tot, aquesta frenada no ha suposat una amenaça per a l'equip liderat per Viván. "És cert que la frenada és significativa, ja que el creixement ha passat de ser d'un 90% a un 40%, però que el mercat creixi a un 40% és sens dubte molt significatiu". La xifra de facturació d'Energy Experts l'any passat es va enfilar als 800.000 euros.

Més info: L’energia solar a l'abast de tothom

Davant una situació optimista com l'actual per a la companyia, les seves perspectives de futur no poden ser unes altres que "continuar creixent i consolidar-se en el sector". Viván explica que "volem posicionar-nos oferint una solució diferent de la resta dels competidors i continuar creixent a un ritme sostenible, no a un ritme com el de l'any passat".

Gestionar les dades que mou Energy Experts no és una tasca senzilla, però el CEO destaca que és possible gràcies a la "perseverança, la il·lusió, i també la tossudesa", ja que desenvolupar un projecte així "és una muntanya russa". Malgrat la gran dificultat que suposa obrir-se pas en aquest sector, l'equip de la companyia se sent orgullós que la seva activitat tingui un impacte positiu. I si una cosa té clara Viván és que continuarà aportant llum a les llars catalanes evolucionant cap a un planeta cada vegada més sostenible.

Més informació
Barna Brew i l’expansió de la cervesa belga a Catalunya
Let’s Cook: la fi dels supermercats?
Dues advocades i la lluita per un Internet més legal
Avui et destaquem
El més llegit