ERO, la paraula prohibida en CaixaBank

Els beneficis baixen un 52,1% pels ajustos laborals respecte al mateix període de 2018 i cau un 6% en Borsa

ERO, la paraula prohibida en CaixaBank ERO, la paraula prohibida en CaixaBank

Xicoteta reprimenda als periodistes en la presentació dels resultats del primer semestre de 2019 de CaixaBank per l’ERO. “Els mitjans de comunicació només parlen dels treballadors que se’n van, però l’acord laboral ens permet mantenir-nos en els pobles, ser sostenibles i guanyar quota de mercat”, ha dit el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la seu de València. A tenir en compte: en cap moment ha eixit de la seua boca la paraula “ERO”, inclús quan els periodistes l’han preguntat explícitament per aquesta qüestió, l’eufemisme que pretenia amaga eixa paraula ha estat “acord laboral”. ERO, paraula prohibida.

Més info: Gortázar: "No som responsables de les errades i dels diners que han pogut costar altres entitats"

En efecte, “l’acord laboral” ha marcat els resultats. El titular alternatiu i informatiu a aquesta crònica seria: “Els beneficis de CaixaBank cauen un 52,1% per l’ERO”. En efecte, l’entitat ha tancat aquest primer semestre amb un resultat de 622 milions d’euros, un 52,1% menys que en 2018 per l’acomiadament de 2.023 treballadors que ja estan notant els clients en les seues oficines (especialment a les ciutats, ja es pot palpar la reducció de personal i els tancaments).

No s’esperen més ajustos... de moment

Ha suposat unes despeses de 978 milions d’euros i amb aquesta mesura, CaixaBank passarà de 37.000 treballadors a 35.000. Sense l’impacte de l’ERO, el benefici de l’entitat hauria augmentat un 0,7% amb un total de 1.307 milions. Mirant al futur, CaixaBank espera que l’ERO supose un estalvi en despeses de 200 milions en base anual i de 80 milions en el segon semestre de 2019. De moment, però, els resultats no han agradat al mercat i ha caigut un 6% en Borsa.

Arribaran més ajustos? “No preveiem més per al període 2019-2021. Però en un entorn difícil hem de seguir buscant estalvis i fonts d’ingressos”, ha declarat Gortázar. Sobre la resta del sector bancari, ha afirmat que “és inevitable que continuen els ajustos”.

Gortázar: “Estem a disposició per col·laborar amb qualsevol govern sobre el qual correspon a la nostra activitat”

En un entorn polític marcat per la incertesa per la no-investidura i la prolongació d’un govern central "en funcions", Gortázar s’ha hagut de pronunciar al respecte. Ha admès que li “preocupa” i espera que “els representants triats pel poble de forma sobirana treballen per posar remei a aquesta situació”. Ha allargat la mà a ajudar en la mesura de les seues possibilitats: “Estem a disposició per col·laborar amb qualsevol govern sobre el qual correspon a la nostra activitat”.

Gortázar: "espero que els representants triats pel poble de forma sobirana treballen per posar remei a aquesta situació”

Que no es malinterprete com una pressió fàctica cap a la configuració del nou govern: “El que està clar és que tenim als representants triats democràticament. Han tingut ara una oportunitat, i tornaran a tenir una altra en setembre. El deure de tots ells és arribar a un acord. No em toca fer més valoracions que dir que per a un país és millor tenir un govern, que no tenir-lo. No vull anar més enllà que confiar en el fet que puguen arribar a una solució acordada”.

Sobre el trasllat de la seu social a València des de Barcelona, Gortázar ha reiterat que es tracta d’una decisió “indefinida” i que de moment “no hi ha novetats” al respecte.

Les dades del primer semestre de 2019

Algunes de les xifres més rellevants que s’han presentat en aquest balanç de resultats és que CaixaBank supera, per primera vegada, els 600.000 milions en volum de negoci (+4,9%) atribuïts a “l’èxit comercial”: els recursos creixen fins als 380.864 milions (+6,2%). Igualment, augmenta el crèdit a la clientela brut i se situa en 230.867 milions (+2,7%) i la cartera sana augmenta un 3,3%.

Per altra banda, Gortázar ha destacat especialment la important reducció de la ràtio de morositat, que baixa fins al 4,2% (-46 punts bàsics durant el semestre). A més, els saldos dubtosos descendeixen 793 milions d’euros durant el semestre (-581 milions d’euros) i se situen en 10.402 milions d’euros a causa de la gestió activa de la cartera.

Gortázar destaca especialment la important reducció de la ràtio de morositat, que baixa fins al 4,2%

També han insistit en el fet que CaixaBank accelera les iniciatives de transformació previstes en el Pla Estratègic i avança el juny de 2020 l’objectiu de disposar de 600 oficines Store i la consolidació d’una xarxa de 1.081 oficines rurals.

Els actius líquids totals se situen en 87.574 milions d'euros amb un creixement de 8.044 milions d'euros l'any a causa de l'evolució positiva del gap comercial i a un volum de noves emissions superior als venciments.

La ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) se situa a 30 de juny en 11,6%. Si s’exclou l'impacte de -11 punts bàsics per la primera aplicació de la normativa IFRS16 i de -5 punts bàsics de l'ajust dels requeriments de risc de crèdit pel finançament de béns immobles, l'evolució del semestre ha estat de +14 punts bàsics per generació orgànica de capital i +7 punts bàsics per l'evolució dels mercats i altres impactes.

CaixaBank reforça el seu lideratge en banca digital amb un 59,4% de clients digitals a Espanya (6,3 milions de clients). Així mateix, CaixaBank ha estat triat ‘Millor Banc a Espanya 2019’, ‘Millor Banca Responsable a Europa Occidental 2019’ i ‘Millor Transformació Bancària a Europa Occidental 2019’ per la revista britànica Euromoney.

Per últim, en aquest primer semestre CaixaBank ha finalitzat la venda de la seua participació en Repsol.

Més informació
CaixaBank, objectiu Portugal
CaixaBank espera assolir una rendibilitat del 12% el 2021
L'ERO enfonsa els beneficis de Caixabank un 52,1%
Avui et destaquem
El més llegit