Gortázar: "No som responsables de les errades i dels diners que han pogut costar altres entitats"

En la presentació dels resultats del primer trimestre de 2019 de CaixaBank, el conseller delegat es queixa de la càrrega tributària de la banca: "En 2018 vam pagar 712 milions en impost de societats"

El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, a la roda de premsa de presentació de resultats del primer trimestre a València El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, a la roda de premsa de presentació de resultats del primer trimestre a València

El Grup CaixaBank ha registrat un benefici atribuït al primer trimestre de 2019 de 533 milions d'euros, un 24,3% inferior al mateix període de 2018. Ho expliquen amb la reducció dels resultats d'entitats valorades pel mètode de la participació, com a conseqüència de la no atribució dels resultats de Repsol després de l'acord de venda (63 milions d'euros) i de la reclassificació comptable de BFA, entre altres causes que consideren "impactes extraordinaris". A més, han registrat 350.000 noves nòmines i freguen els 4 milions, i han augmentat en 11.000 milions els recursos dels clients.

Més info: La falta d'extraordinaris rebaixa un 24,3% el benefici de Caixabank

Aquestes són algunes de les xifres que ha donat el conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, en la presentació dels resultats del primer trimestre de 2019 en l'antiga seu del Banc de València, a la capital del Túria. Malgrat la reducció de la rendibilitat, Gortázar ha destacat que ara és "de major qualitat" i que la ràtio d'eficiència empitjora, entre altres coses, pels "increments salarials". I ha recordat que ja no tenen 5.000 milions d'actius immobiliaris, per la qual cosa tenen "menys despeses associades". I l'absorció de Bankia? Una vegada més, silenci: "No faig comentaris específics sobre competidors".

"Som l'entitat que més pensions paga en Espanya després de la Seguretat Social"

Per altra banda, el conseller delegat ha tornat a destacar el paper social de l'entitat, especialment en dos aspectes de molta actualitat. Primer, en pensions: "Som l'entitat que més pensions paga en Espanya després de la Seguretat Social, som clau per a l'activitat econòmica i social". Segon, com a revitalitzador de "l'Espanya buida": "Estem més presents que cap altra entitat en l'Espanya buida. Tenim 1.100 oficines rurals i hem decidit que no volem tancar-les, sinó fer-les més eficients sense abandonar poblacions".

En la ronda de preguntes dels periodistes, Gortázar ha subratllat la rellevància social de CaixaBank: "Vam contribuir amb 4.700 milions d'euros de la nostra butxaca a la crisi entre inversions a la Sareb, fons de garantia i de resolució, etc. No té sentit que les entitats que hui operem siguem les responsables de les errades i de la mala gestió de les que no han actuat bé. Hem de separar entre les que ja no existeixen o tenen altres gestores i les que han sobreviscut a la crisi i els ha costat molt". "No ho expliquem suficientment a la societat. Quan parlem de la banca sembla que és una, però nosaltres no som responsables de les errades i dels diners que han pogut costar altres entitats", ha insistit.

Sobre les eleccions generals, "a l'espera" però disposats "a tirar una mà" si cal

Poc més de 24 hores després de conéixer els resultats de les eleccions generals, estava clar que aquest seria un tema que estaria present a la presentació de CaixaBank. Sobre els acords de govern, Gortázar s'ha mostrat caut, com és habitual: "Estem a l'espera, com qualsevol ciutadà. Nosaltres hem de respectar els acords als quals puguen arribar els partits. No hem d'opinar o potenciar les opcions, però sí que estem disposats a tirar una mà". No obstant això, ha parlat d'impostos i de les seues paraules deduïm que li semblen alts: "La banca tenim una càrrega superior al de la resta d'entitats. En 2018 vam pagar 712 milions en impost de societats". Això suposa, segons ha declarat, una taxa impositiva del 25%, que puja al 38% si es tenen en compte les participades.

Preguntat sobre si espera poder tornar a Barcelona si la situació política a Catalunya canvia, Gortázar ha comentat que sempre han estat "molt clars" en aquesta qüestió: "Fa falta diàleg, respecte al marc legal i treballar en positiu en Catalunya i en el conjunt d'Espanya. S'ha d'arribar a una solució, i encara que siga difícil, seguim confiant en les persones que poder fer-lo en el marc de la llei".

ERO: "Encara ens queden uns quants dies, i em tem que unes quantes nits, de negociació"

L'ERO continua sobrevolant els comptes de CaixaBank. Amb les negociacions estancades i sense una solució consensuada amb els sindicats, Gortázar s'ha limitat a apuntar que s'està "treballant de valent" en "totes les parts" en la "cerca d'un acord" que faça l'entitat "més eficient". "És necessari", ha reiterat. "Però ara com ara, encara ens queden uns quants dies, i em tem que unes quantes nits, de negociació", ha afegit.

Més informació
La Junta General de CaixaBank, acorralada per l’ERO
Caixabank valorarà un augment de les indemnitzacions en les sortides de l'ERO
CaixaBank i el BEI uneixen forces contra el canvi climàtic
Avui et destaquem
El més llegit