• Empresa
  • Optimisme a les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida

Optimisme a les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida

Els complexos confien arribar al milió i mig de forfets venuts

Els responsables de les estacions d’esquí alpí i nòrdic del Pirineu de Lleida en l’acte de presentació de la temporada 2022-2023 | Oriol Bach | ACN
Els responsables de les estacions d’esquí alpí i nòrdic del Pirineu de Lleida en l’acte de presentació de la temporada 2022-2023 | Oriol Bach | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
25 de Novembre de 2022

Les 11 estacions d'esquí alpí i nòrdic distribuïdes pel Pirineu de Lleida es mostren optimistes de cara a l'inici de la temporada i confien igualar el milió i mig de forfets venuts la campanya passada. Els complexos han fet una inversió de 24 milions d’euros  i ara estan pendents de nevades importants per anunciar més obertures de pistes ja que, de moment, només arrenca aquest dissabte Baqueira Beret, amb 36 quilòmetres. L'increment dels costos energètics és el principal maldecap de les estacions, que en la gran majoria han decidit apujar el preu del forfet per poder-hi fer front. El president de l'Associació d'Estacions, Joaquim Alsina, ha apuntat que l'esquí és una "addicció" i la gent no deixarà d'anar-hi per la pujada de la inflació, segons informa l’ACN.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha estat l'encarregat de conduir l'acte de presentació de la temporada 2022-2023 de les estacions d'esquí d’aquesta demarcació. Ha anticipat que si el clima acompanya podria durar 136 dies, fins al 10 d'abril. En aquest sentit, ha recordat que els ingressos de la temporada passada es van elevar a 270 milions d’euros. Segons Talarn, el sector genera uns 2.000 llocs de treball directes al llarg de la temporada i, per això, cal destacar la importància d'aquest esport a nivell econòmic al conjunt de la demarcació.

De la seva banda, la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, no ha amagat la preocupació que hi ha, a nivell global, per l'encariment dels productes i la crisis energètica. Una situació que també afecte al turisme, igual que altres sectors productius. Això no obstant, ha destacat l'aposta de les estacions d'esquí, amb una inversió de 24 milions d’euros. D'aquests, la major part han estat invertits per l'estació aranesa i pallaresa de Baqueria Beret, 17,6 milions, que s'han destinat al nou telecadira de Dossaus, a l'àrea de Beret.

 

Les estacions d'esquí alpí i nòrdic lleidatanes ofereixen un total de 505 quilòmetres de pistes distribuïdes en més de 4.500 hectàrees esquiables. El seu conjunt de remuntadors poden arribar a transportar fins 180.000 esquiadors en total, cada hora. A més a més, segons Pujol, hi ha una oferta complementària integrada per 137 empreses. Pujol ha destacat que des de Patronat s'ha impulsat la campanya 'Lleida t'espera de nou, vine i viu-la' per contribuir a què la campanya assoleixi xifres rècord com l'any passat i s'arribi als 1,5 milions de forfets venuts.

Les reserves d'esquiadors estan per sobre de les de l’any passat

El president de l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya, Joaquim Alsina, ha assegurat que aquesta temporada, les reserves "estan bastant per sobre de l'any passat" i ha recordat que a l'Estat, l'esquí és on més ha pujat d'Europa després de la covid. Ara però, cal estar pendents de l'arribada de nevades tot i que Alsina ha assegurat que el sector s'adaptarà per si els pronòstics no funcionen.

Alsina creu que malgrat la pujada de la inflació i l'encariment de forfets els amants de l'esquí continuaran pujant a les pistes perquè es tracta d'un esport "addictiu" i deixar d'anar-hi costa.

En relació a la sequera i la necessitat de produir neu artificial, Alsina ha remarcat que totes les estacions tenen el seu sistema de basses d'emmagatzematge d'aigua per produir neu i que, per tant, no es consumeix de la xarxa. Això no obstant, ha apuntat que depenen de les nevades per poder obrir els complexos ja que no tenen capacitat per innivar la totalitat de les pistes.

Millores a les pistes

Les pistes han invertit en millores per afrontar la temporada, des de les més petites com Tavascan, al Pallars Sobirà, que estan ampliant els paravents perquè el canvi climàtic ha fet augmentar el vent a l'estació i han de procurar que la neu no marxi, fins a les més grans, com Baqueira, que a part del telecadira nou també han millorat serveis.

A l'estació de Port del Comte, al Solsonès, la principal inversió ha estat la renovació de l'hotel – cafeteria de peu de pistes però també el pintat i valisat dels aparcaments més grans de l'estació, entre d'altres. A Port Ainé i Espot Esquí, on preveuen obrir al 2 de desembre, s'ha fet l'asfaltat del pàrquing de la Rabasta per a 290 vehicles en la primera, i millores a la cafeteria de la cota 2.000 a la segona a més a més d'una nova pista de tubbing.

Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, també ha invertit en els accessos i els aparcaments. A més, s'han creat dos noves pistes, la Regalècia i la Carreretes així com també s'ha retirat instal·lacions en desús en pro de la sostenibilitat de l'entorn. Aquesta estació organitzarà al febrer i març els Campionats del Món d'Esquí de Muntanya.