Les exportacions de les càrnies gironines creixen un 26%

Les vendes del sector químic i farmacèutic s’estanquen

Un treballador d’una empresa càrnia de les comarques gironines | Xavier Pi | ACN Un treballador d’una empresa càrnia de les comarques gironines | Xavier Pi | ACN

Les exportacions de la indústria càrnia de les comarques de Girona creixen un 26% durant el mes de febrer i lideren el comerç exterior d’aquesta demarcació. En concret, han fet vendes a l'estranger per valor de 172,12 milions d'euros.

La bona marxa del sector agroalimentari gironí no es trasllada, però, a les químiques, la segona indústria en importància en vendes a l'exterior. Les seves empreses -dins les quals, hi ha les farmacèutiques- no remunten i tanquen el febrer a la baixa, amb una caiguda del 22% en vendes a l'estranger. De mitjana, les exportacions gironines han crescut un 6,6% al febrer, situant-se en 635,4 milions d’euros.

Després de tancar el 2022 amb un nou rècord històric, en què van superar els 7.700 milions d’euros, i de registrar un increment del 18,9% al gener, les exportacions gironines també tanquen un febrer a l'alça. En aquest cas, però, amb un percentatge d'increment més mesurat.

Segons recull l'estadística del Ministeri d'Indústria, durant el febrer les empreses gironines han exportat productes per valor de 635,4 milions d’euros. Traslladat en percentatges, això suposa un increment del 6,6% en comparació amb el mateix mes del 2022 (quan aleshores van situar-se en 596,32 milions d’euros).

Velocitat de creuer

Al darrere d'aquest increment, com també va passar al gener, s'hi amaguen dues realitats. Perquè si bé hi ha sectors que mantenen la velocitat de creuer, també n'hi ha d'altres que continuen a la baixa. Si es passa la lupa i s'analitza amb detall, percentualment aquell que ha crescut més en vendes és l'agroalimentari. En concret, les seves empreses tanquen el febrer havent exportat per valor de 292,5 milions d’euros, cosa que traslladat en percentatges suposa un increment del 29,8%.

I dins l'agroalimentari, la preeminència del carni continua essent indiscutible. No només perquè en lidera el gruix d'exportacions, sinó també perquè al llarg dels darrers mesos -un cop superat el fre per part de la Xina- les seves vendes a l'exterior han crescut de manera sostinguda.

En concret, les càrnies gironines han exportat 172,12 MEUR en canals i despulles d'animals durant el febrer. Cosa que, traslladat en percentatges, suposa un 26% en comparació amb el mateix mes del 2022 (quan les vendes a l'exterior van situar-se en 136,25 milions d’euros).

Més informació
L’empresa de Girona que munta les grans plantes càrnies de la Xina
Les exportacions catalanes es disparen en el primer mes de l’any
Rècord d’exportacions agroalimentàries catalanes: se superen els 14.000 milions d’euros
Les exportacions marquen un nou rècord històric
Avui et destaquem
El més llegit