La fira líder en manufactura aterra a “la zona industrial més potent de tot l’Estat”

L'Advanced Manufacturing s'estrenarà a Barcelona el 13 de setembre presentant les darreres novetats, productes i tecnologies per a la indústria

L'increment del PIB s'ha vist impulsat per l'evolució de les branques de fabricació de vehicles a motor i l'aportació positiva de la indústria química i farmacèutica | iStock L'increment del PIB s'ha vist impulsat per l'evolució de les branques de fabricació de vehicles a motor i l'aportació positiva de la indústria química i farmacèutica | iStock

Si hi ha un sector que permet l’avenç de l’economia d’un país és l’industrial. Catalunya n’és un clar exemple: suposa un 20% del PIB. Aquest fet converteix la indústria en un dels principals motors, no només econòmics, sinó també socials. Empreses dedicades a l’automatització, la robòtica i hubs tecnològics, entre d’altres, conformen aquest àmbit que, cada vegada més, necessita un altaveu a través del qual donar a conèixer les seves apostes per tal d’aconseguir un futur millor.

En aquest context sorgeix la fira de l'Advanced Manufacturing, que reuneix empreses, experts i líders dels sectors de la metal·lúrgia, l’automatització i la robòtica per presentar les darreres novetats, productes i serveis per a la indústria. L’esdeveniment, que es va estrenar a Madrid l’any 2008, aterrarà per primera vegada a la ciutat comtal durant els dies 13 i 14 de setembre a la Fira de Barcelona - Gran Via. D'aquesta manera, la fira se celebrarà dues vegades a l'any: al setembre a Barcelona i al novembre a Madrid.

El sector industrial suposa un 20% del PIB de Catalunya

“Des que EasyFairs Iberia va adquirir l’Advanced Manufacturing l’any 2017, no només hem augmentat el nombre de visitants en un 80% i el d’expositors en un 26%, sinó que també hem incorporat noves àrees com ara la fabricació additiva, el tractament de superfícies, product testing i quality control”, explica a VIA Empresa Óscar Barranco, director general d’Easyfairs Iberia. Aquest fet garanteix la capital catalana comptar amb un esdeveniment que cobrirà tot l’espectre industrial i tota la cadena de valor de cara a finals d’estiu. 

Més info: La indústria, vector de recuperació econòmica a Catalunya

Un dels principals moviments estratègics per part de la direcció de l’Advanced Manuacturing ha estat tornar a celebrar aquesta festa de la transformació industrial a Barcelona. “Es va prendre aquesta decisió perquè un 20% dels expositors provenen de Catalunya”, detalla Barranco qui destaca el potencial del territori: “Catalunya és la zona industrial més potent de tot l’Estat juntament amb Madrid, per aquest motiu tenia sentit dur a terme aquesta fira a Barcelona”. Així i tot, està previst que la fira es continuï desenvolupant de forma anual a Madrid i a Barcelona es durà a terme de forma biennal, per tant, la següent edició tindrà lloc el 2025.

Oscar Barranco, director general d'Easyfairs Iberia a la darrera edició de l'Advanced Manufacturing | Cedida
Oscar Barranco, director general d'Easyfairs Iberia a la darrera edició de l'Advanced Manufacturing | Cedida

Tot i encara ser d’hora per preveure l’èxit de la seva estrena, l’Advanced Manufacturing ja compta amb 150 expositors dels 165 que tenia com a objectiu, suposant un 95% de l’espai expositiu cobert quan falten quatre mesos per la cita. L’organització espera reunir més de 3.000 visitants que es trobaran davant un esdeveniment ple de novetats, entre les quals destaquen els Innovation Tours, uns recorreguts guiats que tenen l’objectiu d’oferir a l’audiència allò que més desitgen: veure en acció les darreres tecnologies i solucions de la indústria.

Com no podia ser d’altra manera, la fira ha evolucionat des dels seus inicis en un context en què la sostenibilitat es troba en un primer pla. En aquest sentit, un dels moments més esperats de la fira arribarà de la mà dels Advanced Manufacturing Awards, els guardons centrats a donar el reconeixement a les empreses del teixit industrial que no només innoven, sinó que també desenvolupen iniciatives sostenibles i d’economia circular. “La sostenibilitat és un aspecte que ens prenem molt seriosament, i és present al nostre congrés així com als gairebé 200 esdeveniments que celebrem anualment a escala mundial per tal de conscienciar a tothom de la seva importància”, apunta el director d’EasyFairs Iberia.

Barranco: "Catalunya té un gran potencial per liderar el desenvolupament de la indústria del futur”

Aquestes tecnologies i noves propostes que es descobriran a l’Advanced Manufacturing aterren en l’escenari ideal, tenint en compte que Espanya és el quart país europeu amb més instal·lacions de robòtica industrial, de les quals un 50% pertanyen al sector automòbil, i Catalunya n’és un potent focus industrial, en comptar amb plantes com la de Nissan a la Zona Franca. “Catalunya disposa d’una posició estratègica en un ecosistema empresarial de primer nivell" segons Barranco, qui considera que aquest fet "li atorga un gran potencial per liderar el desenvolupament de la indústria del futur”.

Més informació
Catalunya creix més que Espanya gràcies a la indústria
La facturació de la indústria augmenta un 12,2% anual a Catalunya
La xifra de negocis en la indústria augmenta un 20,2% anual al juny a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit