• Empresa
  • La FOEG exigeix al Govern la interconnexió Ter-Llobregat amb l'Ebre

La FOEG exigeix al Govern la interconnexió Ter-Llobregat amb l'Ebre

La patronal recorda l'incompliment del pacte del Ter i titlla de "sequera administrativa" les restriccions a Barcelona i Girona

Els membres de la FOEG, durant una reunió | Cedida
Els membres de la FOEG, durant una reunió | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
07 de Març de 2024
Act. 07 de Març de 2024

La Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) ha carregat contra el Govern i ha exigit la interconnexió per enllaçar la xarxa d’abastament del sistema Ter- Llobregat (ATL) amb la del Consorci d’Aigües de Tarragona, que gestiona els cabals de l’Ebre. L'empresariat gironí ha assegurat que no busca "cap enfrontament territorial", sinó solucions per a una situació crítica que "pot tenir efectes devastadors per a l'economia".

 

En concret, la FOEG ha denunciat en un comunicat que no s'està respectant el pacte del Ter que es va assolir l'estiu del 2017. El document consta de sis punts que exposen els posicionaments i les queixes de la patronal, partint de la premissa que l'actual situació d'emergència s'ha generat per decisions que "només tenen sentit polític". De fet, la federació ha apuntat que l'escenari actual és, en part, de "sequera administrativa".

Una interconnexió recolzada pels experts

L'empresariat ha assenyalat que la interconnexió que demanen "està avalada per quatre col·legis professionals de Catalunya (Enginyers de Camins, Enginyers Agrònoms, Enginyers Industrials i Economistes) i que es va recomanar des de la mateixa Agència Catalana de l'Aigua (ACA)". També han argumentat que els experts de l'àmbit de l'aigua no han trobat "cap argument tècnic" per mantenir la divisió del país en les conques internes (Ter-Llobregat) i Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. En aquest sentit, consideren que hi ha un contrast que perjudica el territori, ja que ara mateix a l’embassament de Mequinensa estan entrant 520 m3/s, fet que provoca que s'hagi de llançar aigua, alhora que l’Ebre es troba al límit de riuades. Aquesta circumstància, han afegit, "obligarà a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre a regular-ne el cabal, mentre s’imposen restriccions a Girona i Barcelona".

 

Els experts de l'àmbit de l'aigua no han trobat "cap argument tècnic" per mantenir la divisió del país en les conques internes

A més, la federació també ha retret a les administracions que el minitransvasament de l’Ebre a Tarragona fins a la regió de Barcelona té una concessió d’aigua atorgada per llei superior a la utilitzada. Segons dades de l’Idescat, es fan servir 2,4 m3 /s dels 4m3 /s que té la concessió: 76 hm3 dels 126 hm3 disponibles. La FOEG ha recordat que aquesta és una infraestructura per un ús "només d’emergència i en ambdues direccions". Per tant, "cal continuar amb totes les inversions necessàries que evitin l'ús recorrent d’aquesta interconnexió".

L'escenari actual, culpa de totes les administracions

Més enllà de la situació climàtica, la patronal té molt clar que la situació s'ha agreujat a causa de les decisions que s'han pres des del Govern. "No és admissible que la Generalitat, abans d'utilitzar tots els recursos disponibles, pretengui amortir els efectes de la sequera amb la implantació d'ERTO, fet que demostra la manca de coneixement i sensibilitat sobre la realitat del món empresarial", han criticat. La FOEG també ha lamentat que cap dels presidents que hi ha hagut durant els últims anys hagi volgut atendre una circumstància que ara ha esdevingut una emergència.