Foment i Pimec arriben a un acord per a la representativitat

Els òrgans de govern de les dues patronals es reuniran per separat tancant anys de desavinences i disputes judicials

El president del Foment, Josep Sánchez Llibre | ACN El president del Foment, Josep Sánchez Llibre | ACN

Foment del Treball i Pimec reuniran aquest dijous les seves juntes directives per ratificar el l'acord per la representativitat després que divendres passat representants de les dues patronals signessin un preacord. Segons aquest acord, Foment començaria per ocupar un 58% de la representativitat i Pimec un 42% fins a acostar-se a la paritat de manera progressiva al llarg dels cinc pròxims anys. Els òrgans de govern de Foment i Pimec es reuniran per separat i en els propers dies podrien oficialitzar públicament l'acord, que tanca anys de desavinences i disputes judicials entre les dues patronals.

Més info: Representativitat patronal: PIB, treballadors o associats?

Fa tres setmanes, la lluita per la representativitat va portar el Departament de Treball a iniciar el procés per fixar la representativitat institucional de Foment, Pimec i Fepime i deixava un mes de termini, que expira el pròxim dia 19, perquè presentessin les seves sol·licituds. En cas que no s'arribés a un acord, seria el Govern qui determinés la representativitat mitjançant el recompte d'afiliats. 

Fins ara, Foment del Treball tenia un 60% de la representativitat, Pimec un 25% i Fepime, la patronal de les petites i mitjanes empreses inscrita dins Foment, un 15%. Pimec, però, va passar a reclamar un 50% de la representativitat i que es tinguessin en compte el nombre d'afiliats i no del pes de les empreses, tal com demanava Foment.

Més info: El Govern anuncia un cens per a la representativitat patronal

Quan Treball va iniciar aquest període, el president de Foment, Josep Sánchez-Llibre, va explicar que la patronal es plantejava no presentar-se al recompte per a la representativitat segons els criteris del decret del Govern si no es feia sota criteris que incloguin aspectes com la facturació, el nombre de treballadors, el volum d'exportacions i importacions o la capacitat de generar ocupació. 

La patronal al·legava que l'activitat empresarial dels seus associats suposen el 70% del PIB de Catalunya i negocia el 90% dels convenis col·lectius, a més de concentrar el 90% de les exportacions i el 70% de les empreses adjudicatàries d'obra pública de la Generalitat, l'Estat i administracions locals.

Més informació
Ultimàtum de Pimec a Foment per la representativitat empresarial
Enrocada la batalla patronal, tot i l'inici del recompte per a la representativitat
Avui et destaquem
El més llegit