Enrocada la batalla patronal, tot i l'inici del recompte per a la representativitat

La patronal catalana liderada per Josep Sánchez Llibre considera que els criteris que estableix el Govern "no reflecteixen la realitat empresarial"

Josep Sánchez Llibre és el president de Foment del Treball | ACN Josep Sánchez Llibre és el president de Foment del Treball | ACN

Foment del Treball rebutja el recompte per la representativitat tal i com el planteja la Generalitat de Catalunya amb el decret 206/2015 i que disposa iniciar amb l'Ordre TSF/24/2019 que avui publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i que Foment considera que és "arbitrària" i "vulnera el principi de seguretat jurídica", perquè les sentències que han anul·lat parcialment el Decret 206/2015 i l'Ordre EMO/309/2015 no han estat publicades al DOGC, tal i com exigeix la llei reguladora de la jurisdicció contenciós-administrativa al seu article 72.2 perquè produeixin efectes generals.

Més info: Representativitat patronal: PIB, treballadors o associats?

A més, la patronal catalana creu que els criteris que planteja el Govern "no reflecteixen la realitat empresarial": Foment del Treball vol aquest recompte i que s’efectuï: des del primer moment, però, ha reivindicat que els criteris han d’aportar més objectivitat i exactitud que no pas ara, tot mesurant qüestions econòmiques i empresarials evidents com són el volum de facturació, el nombre de treballadors, el volum de les exportacions i importacions i la capacitat de generar ocupació en el teixit empresarial del territori.

És per això, i davant l’Ordre emesa pel Govern, que Foment es reserva l’opció d’emprendre les accions jurídiques oportunes per impugnar l’ordre i, a més, si cal, segons el mandat dels òrgans de govern de la institució, no participar en un recompte que "en cap cas s’ajusta a la realitat econòmica i empresarial del país i que vulnera severament la posició del Foment en no atendre criteris objectius i fiables".

Resoldre el conflicte

Foment del Treball subratlla que l’únic camí per resoldre el conflicte de representativitat empresarial a Catalunya és l’acord entre les organitzacions empresarials més representatives. La patronal catalana reitera que “l’actitud del Foment és i serà sempre procliu a un acord entre les parts en controvèrsia, és a dir, el Foment, Fepime i Pimec”.

Mentrestant, Pimec ha celebrat que s'iniciï el recompte. "És una fita històrica, ja que per primera vegada les organitzacions empresarials poden demostrar la seva representativitat. Han estat molts anys de greuges en els quals no s’ha permès representar de manera justa i adequada els interessos de les pimes i autònoms de Catalunya", han assenyalat en un comunicat.

Ara bé, la patronal de les pimes lamenta que finalment no s’hagi arribat a un acord amb Foment del Treball que respecti la unitat d’acció entre les dues organitzacions. A partir d’aquí, Pimec sí que es disposa a acreditar la seva representativitat que demostrarà a través del recompte de la seva massa social.

Més informació
El Govern anuncia un cens per a la representativitat patronal
Pimec posa la directa pel recompte de la representativitat empresarial
Ultimàtum de Pimec a Foment per la representativitat empresarial
Avui et destaquem
El més llegit