El passat 11 de l'11 es va fer pública la dimissió del fundador de la firma financera FTX, algú que responia al curiós nom de Sam Bankman-Fried. La cadena de fets previs que havien conduït a la decisió, s'havia encetat unes setmanes abans amb circumstàncies que van acabar per reduir a fum una de les principals firmes mundials de l'àmbit de les criptodivises. El primer toc d'atenció es va produir el passat mes d'octubre, quan les autoritats de Texas (Estats Units) van manifestar que estaven seguint, de prop, l'empresa per suposades vendes irregulars d'actius.
Fa menys d'un mes, una publicació especialitzada en el món cripto anomenada CoinDesk va revelar les immenses posicions de risc que la companyia germana d'FTX, Alameda Research, tenia en els tokens emesos per la mateixa FTX, de l'ordre de 5.000 milions de dòlars (segons algunes fonts, la xifra podria arribar als 10.000 milions). En altres paraules, la companyia FTX havia prestat la meitat o més de la meitat dels actius dels clients a Alameda Research, una pràctica gens recomanable, però que a més estava prohibida pel reglament intern de la firma. L'activitat d'Alameda Research era d'alt risc, perquè es dedicava al trading a través de diverses estratègies i ja durant la primavera havia patit fortes pèrdues.
La companyia FTX havia prestat la meitat o més de la meitat dels actius dels clients a Alameda Research, una pràctica gens recomanable
A partir d'aquell moment, tot es va accelerar. Es va saber que Bankman-Fried havia fet grans esforços per capitalitzar la companyia, uns plans que no van reeixir. El cop de gràcia el va donar un altre dels grans protagonistes de l'univers cripto, els xinesos de Binance -rivals d'FTX- quan van assegurar que havien decidit liquidar tota la seva cartera de tokens d'FTX (batejats com a FTT), el que va empènyer el mercat a la baixa per acabar desembocant en una crisi de liquiditat per a la firma. En un sol dia, els clients van intentar retirar uns 5.000 milions de dòlars.
En molt poc temps havia passat de ser considerat un dels principals exchanges del món, liderat pel magnat més influent del panorama cripto del planeta, al temut Chapter 11, és a dir, a la legislació de fallides i insolvències dels Estats Units. El valor d'FTX, poc abans del col·lapse, havia arribat a superar els 30.000 milions de dòlars, una fortuna que va quedar reduïda a fum en poques setmanes. El rescat in extremis que va intentar Binance va quedar en no res després que els xinesos comprovessin la magnitud del forat que havia engolit el tàndem FTX-Alameda. No és fàcil esbrinar el volum de fons de clients que estaven en mans de la firma, però les estimacions parlen d'una forquilla d'entre 11.000 i 16.000 milions de dòlars, uns diners que possiblement els seus propietaris no tornaran a veure mai més.
La resposta en calent i via Twitter del jove exmagnat va ser I'm sorry. That's the biggest thing. I fucked up, and should have done better, que es podria traduir com a "ho sento, això és el més important. L'he cagada i ho hauria d'haver fet millor". Unes explicacions breus i amb regust monàrquic per part de qui, en un temps rècord, havia passat de Bankman-Fried a Banker-Fired.
Però qui és aquest tal Bankman-Fried i a què es dedicava la seva empresa? El californià és un físic a la ratlla de la trentena que havia batut tots els rècords d'acumulació de capital per mitjans propis des que el 2019 -només fa tres anys- va fundar la firma FTX. L'objectiu inicial del negoci era fer d'allò que es diu exchange, és a dir, una entitat que permet als posseïdors de criptodivises bescanviar els seus actius per altres criptodivises o per diners convencionals. La llavor de tota aquesta estructura, que ara ha col·lapsat, la van posar la primavera del 2019, quan Bankman-Fried i Zixiao Wang van crear FTX com a divisió d'Alameda Research, la firma de trading que el mateix Bankman-Fried havia creat el 2017 a Califòrnia.
Alguns analistes ja asseguren que la xifra que els estalviadors podran recuperar tendirà dolorosament a zero
Un dels seus primers inversors va ser el propietari de Binance, Changpeng Zhao, que hi va posar 100 milions de dòlars. A partir d'aquell moment, va arribar una època de creixement accelerat, amb la compra d'altres companyies i, sobretot, el suport financer de grans fons d'inversió, com Softbank o Sequoia Capital, que l'any passat hi van invertir uns 900 milions de dòlars. Tot plegat per aconseguir, durant aquest 2022, constituir-se en el tercer exchange del planeta.
I tan ràpid com va créixer, es va desinflar, en una mena de criptosoufflé digital. L'activitat a què es dedicava, per ella mateixa, no hauria de comportar un gran risc si no fos per la nefasta gestió que el fundador i els seus companys -que compartien mansió a les Bahames, en una mena de comuna d'ultraluxe- han desenvolupat en els darrers tres anys. Un caos que es pot resumir en les primeres declaracions que ha fet John J. Ray III, el nou administrador de la societat que les autoritats han nomenat per mirar de posar-hi ordre i treure'n l'entrellat. Famós per la seva missió impossible a Enron, on va assolir esprémer al màxim les ruïnes de la companyia elèctrica californiana per poder donar als creditors més del que bonament esperaven, Ray III ha dit d'FTX que "mai havia vist una fallida tan gran en la gestió d'una companyia" i ja està elaborant una llarga llista de males pràctiques empresarials. Ara el que ens queda és veure quants diners és capaç de recuperar John J. Ray III d'aquest garbuix digital per retornar als clients de la firma caiguda en desgràcia. Alguns analistes ja asseguren que la xifra que els estalviadors podran recuperar tendirà dolorosament a zero.