• Empresa
  • Genesy: la IA catalana tot-en-u que fa la vida fàcil als comercials

Genesy: la IA catalana tot-en-u que fa la vida fàcil als comercials

La 'startup' cobreix tot el procés inicial de captació de clients d'empreses B2B, des de la identificació i recaptació d'informació fins a les primeres converses de negoci

    Fotografia d'equip de Genesy | Cedida
    Fotografia d'equip de Genesy | Cedida
    Marc Vilajosana
    Periodista
    Barcelona
    09 de Maig de 2025

    Automatitzar les tasques més repetitives i optimitzar-les al màxim. Aquesta és la funció amb què més sovint es venen les solucions basades en intel·ligència artificial, i és exactament l'enfocament de Genesy, una startup barcelonina que porta aquesta afirmació al següent nivell dins del camp del negoci entre empreses o B2B. Una proposta nascuda de la pròpia necessitat laboral que ha aconseguit créixer orgànicament fins a superar el milió de facturació en només un any i de la qual els inversors han sabut veure'n el potencial: ho acrediten la ronda inicial de 450.000 euros que van aconseguir tancar a principis de 2024 o la més recent ronda de capital de llavor de principis de gener, on han aconseguit aixecar més de cinc milions d'euros, amb la societat d'inversió madrilenya Samaipata al capdavant.

     

    Genesy es defineix com un programari de generació de contactes comercials operat a través d'intel·ligència artificial. “Ajudem a empreses de tecnologia i serveis B2B a trobar les millors audiències, aquells contactes que estiguin més preparats per comprar els seus serveis”, explica el CEO i cofundador de l'empresa, Kai Brandt. “Imagina’t que venc una solució a directors financers. T’ajudo a trobar quins són aquests directors financers que et compraran abans: per exemple, quins han canviat de feina en els darrers tres mesos i poden estar oberts a incorporar nova tecnologia”, exemplifica l'emprenedor. Aquesta especificitat és possible gràcies a les diverses tecnologies intel·ligents que incorpora la plataforma de Genesy: a través d'un raspatge de dades a portals com LinkedIn, Google o Google Maps, a més a més de bases de dades comercials, l'algoritme que han dissenyat és capaç d'identificar quins són els indicadors més adients per als seus clients i emprar-los com a filtre per trobar els leads que millor encaixen amb la proposta de valor del comercial.

    Brandt: “Ajudem a empreses de tecnologia i serveis B2B a trobar les millors audiències, aquells contactes que estiguin més preparats per comprar els seus serveis”

    Per saber quins seran els millors clients per a cada empresa o equip comercial, el primer que fa la plataforma de Genesy és demanar a la companyia que ompli el que anomena l'AI Playbook, un extens formulari per conèixer tots els detalls que necessita. “Qui sou, què feu, quins productes teniu, quin valor aporten, quins són els vostres perfils de clients ideals, quin problema tenen i com el resoleu, quins són els vostres competidors…”, llista el CEO de la startup. És amb totes aquestes variables que Genesy pot començar a buscar contactes a l’engròs i a puntuar-los en funció de les necessitats de l’equip comercial, al qual mostrarà sempre els millors resultats analitzats.

     

    Però la tasca de Genesy no s'atura en la identificació de contactes a porta freda, sinó que també cobreix dues altres passes del procés comercial. La primera és la recaptació d'informació: de tots els possibles clients trobats, l'eina fa servir tecnologies de recerca profunda d'IA a internet per trobar dades com els correus electrònics i números de telèfon dels individus o les dades de facturació, equips directius i missió de les empreses. El següent pas, que els comercials poden decidir assumir personalment o derivar al sistema, és ‘escalfar’ els primers contactes amb aquestes persones a través de seqüències de missatges, tant per correu com per LinkedIn, personalitzades a cada contacte en funció de la informació recaptada.

    “Fa uns anys, sempre hi havia el dilema de volum vs. qualitat: tinc els comercials disparant a tothom, o anant a 10 contactes per disparar amb qualitat?”, comenta Brandt, qui creu que la intel·ligència artificial permetrà trencar aquesta disjuntiva: “La cosa bona de la IA és que podem personalitzar i fer-ho a escala: podrem enviar missatges personalitzats a un llistat de 1000 persones”. I cap a aquest camí avancen amb Genesy, segons assegura el fundador: “Copia el comportament d’un comercial. Investigo la persona i l’empresa, sé quins productes té i ven l’empresa, i miro de generar la millor interacció”.

    Una solució interna que troba el nínxol de mercat

    Aquesta idea neix, com avançàvem al principi, de l'experiència laboral de Brandt quan treballava com a director de desenvolupament de negoci a Agicap. “Una de les coses que més ens va funcionar era un projecte de software que vam fer internament, que automatitzava els processos per als comercials i ens ajudava a trobar millor a qui havíem de contactar”, relata Brandt. Aquesta idea va cridar molt l’atenció de responsables de vendes d’altres empreses, cosa que va fer veure a l’emprenedor la possibilitat que hi hagués un nínxol de mercat per explotar.

    És en aquest moment que Brandt va contactar amb Jaume P., enginyer de programari que havia treballat a companyies com SkyScanner o New Relic i íntim amic seu, per tirar endavant un nou projecte emprenedor plegats, que aquesta vegada s’ha demostrat exitós. “Va quadrar amb l’època d’esplendor de la IA, quan el primer model de ChatGPT acabava de sortir”, recorda del CEO de Genesy. El projecte va néixer amb la vocació d'esdevenir un programari com a servei (SaaS, software as a service), però els primers encàrrecs van ser implementacions personalitzades per a diferents empreses. “Quan comences, no hi ha més remei que parlar amb clients, veure què volen i fer primer el servei, que funcioni, i posar-hi el programari ad hoc. I quan fas un segon servei, veure què tenen en comú que es pugui estandarditzar”, assenyala Brandt.

    Kai Brandt y Jaume P., los cofundadores de Genesy | Cedida
    Kai Brandt i Jaume P., els cofundadors de Genesy | Cedida

    Un d'aquests primers clients va resultar ser clau per al creixement de l'empresa: Factorial. L'empresa barcelonina especialitzada en programari de gestió empresarial va interessar-se intensament en el projecte de Genesy, i els seus dos fundadors, Jordi Romero i Bernat Farrero, van decidir invertir-hi a través de l'ecosistema de startupsItnig. “Va ser el factor que ens va catapultar”, admet Brandt. Itnig va liderar la ronda d'inversió inicial de Genesy juntament amb el fons de capital risc madrileny Kfund, i també ha tingut un paper destacat en la ronda llavor aixecada el passat gener.

    Ambdós moviments han permès a l’empresa créixer a un gran ritme: han passat de facturar uns 10.000 euros a principis de 2024 a superar el milió a principis de 2025, i amb una xifra propera als dos milions en l’actualitat. L’equip ha crescut fins a les 30 persones i, amb el nou finançament, la intenció és duplicar-lo fins a les 60 i assolir els quatre milions de facturació a finals d’any.

    L'estratègia d'internacionalització de Genesy ha escollit centrar-se en Europa per entrenar la tecnologia amb cultures i llengües més diverses

    El creixement accelerat que ha experimentat Genesy durant el darrer any s’ha concentrat sobretot a l’Estat espanyol, i ara el nou objectiu de l’empresa és la internacionalització. “Sobretot a Europa: al Regne Unit, França, Alemanya i Itàlia”, assenyala Brandt. Una decisió molt conscient, ja que la majoria dels seus competidors són estatunidencs, i veuen en aquest posicionament una oportunitat per posicionar-se com una eina molt millor entrenada en diferents idiomes i cultures comercials: “La gràcia d’estar a Europa és que guanyem valor en la mateixa tecnologia: estarà entrenada amb els millors comercials espanyols, francesos, italians i també anglesos. L’objectiu és tenir un agent capaç de vendre en qualsevol geografia i idioma”.