• Empresa
  • Les microempreses reclamen accés als fons Next Generation

Les microempreses reclamen accés als fons Next Generation

El Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana (GEREC) proposa mesures per al creixement de les empreses de petita dimensió

Els economistes Xavier Segura i Elisabet Bach | Col·legi d’Economistes de Catalunya
Els economistes Xavier Segura i Elisabet Bach | Col·legi d’Economistes de Catalunya
Redacción VIA Empresa
Barcelona
06 d'Octubre de 2022

El Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana (GEREC) reclama un ecosistema de suport pels negocis de microempreses i autònoms per a que es creïn les condicions perquè aquestes activitats creixin en termes de valor afegit.

 

El GEREC, format per membres del Col·legi d’Economistes de Catalunya i de la patronal Pimec, ha presentat aquest dijous el seu quart informe ‘Microempreses, la clau del canvi’. El document, exposat per la presidenta d'Autònoms Pimec, Elisabet Bach, i pel membre del CEC Xavier Segura presenta un conjunt de propostes per impulsar el desenvolupament de les microempreses.

Davant de l’actual conjuntura marcada per la tensió inflacionària, les pimes afronten els reptes de sobreviure, adaptar-se i transformar-se. Elisabet Bach ha manifestat que “els grans canvis només es podran realitzar si les microempreses són partícips. Només amb la seva implicació la transformació social i econòmica arribarà a tot el teixit productiu i, en conseqüència, serà real i efectiva.”

 

Per la seva banda, Xavier Segura ha apuntat que els negocis de reduïda dimensió són “una de les peces clau per tal d’assolir els reptes que tenim com a societat i com a economia” i ha afegit que “cal crear les condicions perquè aquestes activitats es desenvolupin en volum i especialització”.

L’informe considera essencial que els fons europeus Next Generation arribin a les microempreses i autònoms per facilitar la transformació de les seves activitats. Per tant, indica que cal establir el volum i les condicions adequades amb l’objectiu que es compleixi aquesta premissa, sigui en el cas de les convocatòries de subvencions, de finançament, de licitacions o bé per altres itineraris, com poden ser els PERTE’s.

Els principals àmbits de dificultats de les microempreses que destaca el GEREC són el finançament, morositat, la quantitat de normativa existent i costos de complir-la, la fiscalitat, l’estalvi i cotització per a una jubilació digna, la relació amb empreses més grans, assolir una autonomia entre l’economia familiar i l’economia del negoci, la conciliació, el manteniment de l’activitat en situacions en què l’autònom està de baixa o no es pot dedicar totalment, i el traspàs de l’activitat i relleu generacional.

Els negocis de reduïda dimensió treballen en entorns que en dificulten el seu desenvolupament, generen situacions d’indefensió, sentiment d’abús per part d’altres empreses i sobrecostos

El GEREC remarca la necessitat de prendre consciència que els negocis de reduïda dimensió treballen en entorns que, en moltes ocasions, en dificulten el seu desenvolupament, generen situacions d’indefensió, sentiment d’abús per part d’altres empreses i entitats, i la generació de sobrecostos pel fet de ser estructures petites.

En aquest sentit, fan les següent propostes per afavorir aquest ecosistema per a microempreses:

  • Finestreta única a la que es puguin adreçar les microempreses.
  • Reducció de la normativa existent i dimensionament adequat a la que la microempresa pot assumir.
  • Gratuïtat de recursos i procediments de defensa.
  • Definir activitats en les que es pugui realitzar alta d’activitats amb una declaració responsable de compliment de normativa. Paral·lelament, acotar el període de comprovació per part de l’administració.
  • En activitats més perilloses, definir terminis màxims de concessió de permisos d’obres i activitats.
  • Promoure espais d’informació i assessorament en aspectes com digitalització, economia verda i sostenibilitat, igualtat...
  • Crear una certificació en sostenibilitat que sigui accessible -requisits, condicions i cost- per microempreses. Amb un plantejament per nivells que permeti un accés inicial i una millora contínua.
  • Línies de finançament específiques per col·lectius, amb condicionat pensat per a cada col·lectiu i amb representació del col·lectiu en els òrgans de valoració i decisió de propostes.
  • Promoure xarxes de col·laboració entre microempreses, petites, mitjanes i grans empreses.
  • Incorporar talent senior, facilitant la jubilació activa amb la col·laboració amb microempreses.
  • Plantejar l’aplicació dels fons Next Generation de manera que arribin realment a les microempreses. Utilitzar mesures que comprovin i validin que aquests recursos arriben al col·lectiu.
  • Incorporar una quota de compra per part del sector públic a negocis de proximitat, amb condicions d’accés adequades a aquest col·lectiu. Incorporar els canvis legislatius necessaris per fer-ho possible.
  • Treballar elements que visibilitzin el valor del col·lectiu a nivell econòmic, social i territorial, i generin consciència a la ciutadania amb la finalitat que hi destinin una part important de la seva demanda.
  • Valoritzar i impulsar la formació professional.
  • Simplificar la part administrativa de les col·laboracions empresa-centres de formació.
  • Potenciar i visibilitzar els programes que faciliten l’entrada a la formació professional de col·lectius vulnerables o persones que vulguin reciclar els seus coneixements.