Girona exigirà a les empreses amb contractes públics que utilitzin el català

Segons la tinenta d'alcaldia Núria Riquelme, aquest "és un acte de compromís amb la nostra identitat, la nostra cultura i els nostres valors com a país"

Girona Girona

Girona dona un pas ferm en la defensa del català. L'Ajuntament de Girona exigirà a les empreses que tinguin contractes d'obres, serveis o subministraments públics que parlin en català quan es dirigeixin a l'Ajuntament, quan elaborin rètols o facin qualsevol publicació relacionada amb l'objecte del contracte. El consistori ha unificat els criteris d'ús de la llengua que s'exigeixen en els contractes públics amb l'objectiu de "reforçar-la" i "vetllar" pel seu ús i ha establert penalitzacions en cas d'incompliment.

"Aquesta decisió no només respon a una obligació legal, sinó que va molt més enllà: és un acte de compromís amb la nostra identitat, la nostra cultura i els nostres valors com a país", afirma la tinenta d'alcaldia i regidora de Llengua Catalana, Núria Riquelme.

El consistori ha dut a terme un procés de revisió del sistema de contractació per tal que s'adapti a la normativa de política lingüística. S’han homogeneïtzat i unificat les obligacions lingüístiques que s’introdueixen en els plecs reguladors de les contractacions de l'Ajuntament i s’han establert penalitats en cas d’incompliment. L’objectiu és que les empreses apliquin el català en els diferents processos de contractació d’obres, serveis i subministraments.

Els treballadors destinats a desenvolupar tasques d’atenció, informació i comunicació amb la ciutadania han de tenir un coneixement suficient de la llengua catalana

Amb aquests nous criteris, per exemple, les empreses han de destinar els recursos i el personal adient per assegurar que el servei s’ofereix en català. A més, els treballadors i treballadores destinats a desenvolupar tasques d’atenció, informació i comunicació amb la ciutadania han de tenir un coneixement suficient de la llengua catalana.

De fet, els criteris no són criteris nous, però només s'exigien en alguns contractes. La diferència és que ara, després del treball de revisió, s'apliquen en totes les licitacions del consistori.

"És essencial garantir l'ús del català en la contractació pública per assegurar que tots els ciutadans i ciutadanes tinguin accés equitatiu als serveis i oportunitats, sense discriminació lingüística", remarca la regidora de Contractació, Mª Àngels Planas. Per això, afegeix, han revisat tot el procediment de contractació, "per assegurar que es compleixi la legislació en matèria lingüística".

Més informació
Cuidar la llengua també és cuidar els usuaris o pacients
Des de Suïssa: l'amor per la llengua i la naturalitat dels referèndums
El Govern oferirà cursos de català gratuïts als professionals del sistema de salut pública
L'app de mobilitat i lliurament a domicili Uber llança la versió en català
Avui et destaquem
El més llegit