Multa rècord a Google per monopoli

La CE sanciona la nord-americana amb 4.340 milions d'euros per imposar restriccions il·legals als fabricants de dispositius Android i operadors de xarxes mòbils

Google té una posició dominant al mercat d'internet amb Android Google té una posició dominant al mercat d'internet amb Android

La Comissió Europea ha imposat a Google una multa rècord de 4.340 milions d'euros per utilitzar el Android de forma monopolística i haver violat des del 2011 la normativa europea "imposar restriccions il·legals als fabricants de dispositius Android i als operadors de xarxes mòbils" consolidant "la seva posició dominant" en el mercat d'internet. Segons la CE prop del 80% dels dispositius mòbils intel·ligents a Europa funcionen amb aquest sistema operatiu. Es tracta de la sanció més gran mai imposada per l'executiu comunitari i que ha superat el rècord de l'any 2017, quan Brussel·les ja va sancionar la companyia nord-americana amb 2.420 milions d'euros per un altre "abús de posició dominant" relacionat amb el seu sistema de recerca a Internet.

Més info: La CE imposa una multa rècord de 2.420 MEUR a Google

Tal com ha explicat la comissària de la Competència, Margrethe Vestager, la CE ha conclòs que Google imposa aquestes restriccions per "garantir que el trànsit dels dispositius Android es dirigeixi al motor de cerca de Google". Una pràctica que consideren que va en contra de la normativa sobre competència, ja que, segons Vestager, ha "negat als rivals l'oportunitat d'innovar i competir segons els mèrits" de cada empresa. "Google ha utilitzat Android com a vehicle per consolidar el domini del seu motor de cerca", ha dit.

Si la multinacional no paga en 90 dies, alerta la CE, haurà de fer front a una sanció del 5% del volum de negoci diari d'Alphabet a escala mundial. La companyia ja ha anunciat que recorrerà la sanció.

Les restriccions

La sanció europea penalitza tres tipus de restriccions relacionades amb el software Android.

La primera és el requeriment que fa Google als fabricants de mòbils d'instal·lar l'aplicació de cerca Google Chrome com a "condició" per cedir després la llicència de la botiga d'aplicacions Play Store. En segon lloc, la CE considera il·legal que la multinacional pagui als "grans fabricants i operadors de telefonia" per instal·lar de forma "exclusiva" la seva aplicació de mòbil.

Per últim, també senyala com a problemàtic que Google impedeixi a aquells fabricants que volen instal·lar les seves aplicacions als seus mòbils que utilitzin versions d'Android no aprovades per la seva companyia.

Tres fronts oberts

Actualment, Google fa front a tres investigacions sobre monopoli de la CE. A banda del cas sobre el sistema Android, Brussel·les ha denunciat anteriorment la nord-americana per l'ús que fa del seu sistema de recerca i el de publicitat a Internet, dos mètodes que, a ulls de l'organisme, restringeixen la capacitat del consumidor per escollir.

Més informació
Google recorre la multa per posició dominant
Busca-ho a Google
Google no vol que et descarreguis imatges
On ha de pagar Google els seus impostos?
Avui et destaquem
El més llegit