El Govern activa un pla per minimitzar els efectes del Brexit

La 'Finestreta Brexit' preveu “sensibilitzar” les empreses i preparar plans de contingència per la sortida del Regne Unit de la UE

La reunió entre Àngels Chacón, Alfred Bosch, i representants socials i econòmics del Brexit | ACN La reunió entre Àngels Chacón, Alfred Bosch, i representants socials i econòmics del Brexit | ACN

El Govern ha activat un pla d'actuacions per minimitzar els efectes de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) per a les empreses catalanes que exporten, importen o tenen una filial al país. En una roda de premsa al Palau de la Generalitat, els consellers d'Afers Exteriors i d'Empresa i Coneixement, Alfred Bosch i Àngels Chacón, han presentat la Finestreta Brexit, que pretén "sensibilitzar les empreses i preparar plans de contingència". Algunes de les mesures incloses seran assessorament personalitzat en la cerca d'alternatives i de nous socis en cas necessari, suport en la diversificació de mercats i jornades de formació arreu de Catalunya. En aquest sentit, Bosch ha assegurat que la feina del Govern és “anticipar-se” a les afectacions del Brexit al teixit empresarial.

Més info: José Pizarro: "El Brexit ha apujat un 10% el preu dels productes que importo"

Segons el conseller, davant l'escenari "d'incertesa" el Govern ha d'estar preparat per les afectacions que el Brexit pugui tenir, i ha destacat que més de 19.000 catalans resideixen al Regne Unit, gairebé la mateixa xifra que els britànics residents a Catalunya.

Pel que fa a l'àmbit empresarial, com ha recordat Chacón, actualment són 3.374 les empreses catalanes que exporten al Regne Unit, que ha apuntat que és el cinquè soci comercial de Catalunya, amb un valor de 3.926 milions d'euros. D'altra banda, les importacions el 2018 es van situar en els 2.829 milions d'euros, un 11,7% més que l'any anterior, i 461 empreses catalanes hi tenen ubicada una filial. Les principals vendes al Regne Unit són d'automoció, aparells i material elèctric i plàstic i manufactures.

Diversificar els riscos

Durant la roda de premsa, la consellera d'Empresa ha detallat algunes de les mesures que inclourà el pla d'actuació, com el Termòmetre Brexit, que permetrà a les empreses accedir a una web per fer una autodiagnosi de l'impacte al que poden estar exposades. D'altra banda, Chacón també ha destacat que hi haurà un assessorament "personalitzat" i gratuït sobre les àrees d'impacte del Brexit, així com recomanacions per fer un pla de contingència i alternatives i mercats per diversificar riscos. De la mateixa manera, també ha explicat que es donarà suport en la cerca de nous socis comercials si calgués.

Més info: Com m'afecta el Brexit si sóc una pime?

En aquest sentit, els membres del Govern han posat especial èmfasi en què les empreses "es comencin a informar" dels canvis que hi pugui haver, i han remarcat que tenen "tot un equip i la maquinària d'Acció a la seva disposició". "Estem més que coberts en assessorament", ha assegurat Chacón.

D'altra banda, el pla també preveu que si després de l'assessorament es preveu iniciar o augmentar l'activitat comercial a altres països, hi haurà descomptes als serveis de la xarxa 40 Oficines Exteriors de Comerç i d'Inversions d'Acció per diversificar mercats. A més, al pla hi ha previstes jornades informatives a diversos punts de Catalunya i en aquest sentit Chacón ha afirmat que seran "proactius" en la sensibilització del territori i ha explicat que visitaran les 500 empreses amb filials al Regne Unit.

Més informació
La inversió britànica a Catalunya obvia el Brexit
Exceltur alerta d'un canvi en el turisme pel Brexit i l'escenari polític espanyol
L'efecte Trump i el Brexit, reptes de l'economia per al 2019
Avui et destaquem
El més llegit