Granja Viader, viure enmig de guerres mundials i l'amor pel Cacaolat

Una història de 153 anys al cor de Barcelona amb els conflictes bèl·lics de rerefons i el naixement d'un producte 'made in Catalonia'

La Granja Viader de Barcelona | Cedida La Granja Viader de Barcelona | Cedida

Al bell mig de Barcelona i amb una cua quilomètrica hi ha Granja Viader, un local que ha sobreviscut al llarg de la història amb il·lustres assistents com ara Picasso, Gala Dalí (musa i esposa de Salvador Dalí), cantants del Liceu, actors de teatre, polítics com Carod-Rovira, i, fins i tot, la mare superiora Marta Ferrusola. Un establiment que ha celebrat 153 anys d'història, amb l'impuls de cinc generacions que conformen el llinatge Viader, dues guerres mundials, una de civil, una dictadura, una transició i, fins i tot, una pandèmia mundial. El més peculiar: aquí va néixer el Cacaolat durant la segona república espanyola.

En una Barcelona on hi ha menjar ecològic, vegà i plats típics d'altres cultures brilla una granja amb un estil clàssic que es resisteix a les franquícies i establiments multinacionals que l'envolten. Un local liderat per Marc Viader, que atén a VIA Empresa i explica que ara és el torn de la cinquena generació que regenta un dels llocs més antics de la capital catalana. Viader apunta que el terme de granja fa referència als establiments en què es "venia derivats de la llet i la xocolata". A finals del segle XIX el seu rebesavi va treballar en una lleteria i va fundar, poc després, Letona SA. Posteriorment, en un viatge a Hongria va descobrir una beguda que barrejava el cacau amb la llet i li va servir d'inspiració per elaborar als inicis de la segona república el que es coneixeria com a Cacaolat. D’aquí una de les granges més emblemàtiques de Barcelona.

Més info: La Comet i el secret de la botiga més petita de Barcelona

L'esforç al llarg de les generacions

Granja Viader ha rebut el premi comerç emblemàtic, concedit per part de l'Ajuntament de Barcelona. El gerent apunta que "són dècades d'esforç i resiliència en contexts de tota mena i molt difícils". "El meu avi només tenia dos dies de festa l'any: pel seu sant i el dia de reis. Treballava de 6 h del matí a 21 h del vespre. Una autèntica bogeria", confessa el seu net. “Durant les guerres mundials vam haver d’aconseguir cacau demanant-ho a amics i enemics”, relata Viader. Per sort la situació s'ha revertit i ara compten amb 10 treballadors amb un ritme de treball alt i que generen beneficis, malgrat que els "reinverteixen en millorar el local".

Viader: "El meu avi només tenia dos dies de festa l'any: pel seu sant i el dia de reis. Treballava de 6 h del matí a 21 h del vespre. Una autèntica bogeria"

Els clients més habituals són famílies catalanes, avis que porten els nens per rememorar vells temps, grups de joves, turistes i últimament "tik tokers que em diuen que volen gravar vídeos a canvi d'intercanvis gratis i no els entenc". Els plats estrella: el cacaolat, el suís i l’ensaïmada, el melindro, els xurros, els làctics i la rebosteria catalana. El tiquet mig és entre 7,5 euros i 12 euros, mentre que la producció és un 98% made in Catalonia i de productors petits del territori. “M’estimo el país”, conclou Viader.

Més informació
La supervivència de la botiga de la Catedral de Barcelona
La botiga de Nadal més bonica del món és a Barcelona
La història de passió (i supervivència) de la botiga més antiga de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit