
En un context en què la sostenibilitat ha passat a un primer pla a escala global, una de les primeres accions que la societat pot dur a terme per reduir les conseqüències del canviclimàtic és separarresidus, reciclar. I, segons les dades de l’estudi Principals magnituds 2022de la gestió de residus municipals de l’Agència de Residus de Catalunya, sembla que no ens estem implicant com hauríem: dels 3,8 milions de tones de residus comptabilitzats el 2022, s’ha assolit una recollida selectiva d’1,74 milions, és a dir, del 45,3%.
Davant d’aquest panorama sorgeix IDWaste, una empresa destinada a aportar solucions per acréixer aquestes estadístiques. L’empresa va sorgir el 2006 arran d’un projecte impulsat per un equip d’ambientòlegs i consultors de l'àmbit mediambiental vinculats a Spora, companyia que fa més de 20 anys que impulsa projectes relacionats amb la sostenibilitat i l’economia circular.
Dels 3,8 milions de tones de residus comptabilitzats el 2022, s’ha assolit una recollida selectiva d’1,74 milions
Producte de referència i tecnologia amb criteri
“Inicialment, estàvem fent campanyes d’implantació per recollir recursos orgànics, i vam veure que les bosses compostables que es podien comprar a l'Estat eren dolentes” apunta a VIAEmpresaFredericPuig, CEO d’ID Waste, qui afegeix que, tot seguit, “ens vam posar a buscar bosses de qualitat i ens vam convertir en distribuïdors de productes amb un mínim de qualitat que no existia en el mercat”. Des d’aleshores, ID Waste es dedica a facilitar la separació dels 493 quilograms de residus que genera cada català a l’any, centrant les seves solucions en dues grans àrees: “producte de referència i tecnologia amb criteri”.
Cada català genera 493 quilograms de residus l’any
La línia de productes d’ID Waste ofereix tota mena de recipients per a la separació de residus o de compostatge: bosses compostables, bosses de separació, cubells per a recollides domiciliàries, compostadors, contenidors per a recollides comercials, etcètera. “Vam ser pioners amb les bosses compostables, durant molt de temps érem qui més produïa bosses per a l'administració, que a la vegada les donava a la ciutadania per separar els residus orgànics”, apunta Puig, qui explica que amb la nova llei del 2021 que obliga els supermercats a fer-les servir han aparegut nous fabricants, ampliant el mercat de la gran superfície “al qual no volem entrar”, afegeix.
Premiar a qui fa els deures; penalitzar a qui no
És per aquest motiu que, en l’actualitat, la companyia centra els seus esforços en el vessant tecnològic. Per aquest motiu, ID Waste aplica solucions tecnològiques per fer un seguiment i control dels serveis de recollida de residus municipal i, un dels principals resultats és l’ID Box, una bústia comunitària per a residus amb control d'obertura i amb connectivitat remota configurada amb el software ID Soft.
“Amb el nostre programari podem saber el teu nivell de participació amb el servei de recollida de residus, podem comptar quantes vegades obres un contenidor o quantes vegades treus el cubell en una recollida porta a porta”, comenta Puig. A partir d’aquest sistema i dels càlculs realitzats per l’Ajuntament a l’hora de dur a terme la recollida de residus, es premia o penalitza a qui fa els deures, i a qui no. “Nosaltres sabem que els sistemes que funcionen són els que individualitzen la recollida i, per tant, poden identificar qui està generant aquest residu”, assenyala l’empresari.
Puig: “Els sistemes que funcionen són els que individualitzen la recollida i, per tant, poden identificar qui està generant aquest residu”
En la mateixa línia, la directiva europea recomana els sistemes de pagament per generació, els pay as you throw, perquè “no té cap sentit que puguis fer-ho tan bé o tan malament com vulguis i pagar el mateix”. I, de fet, la llei espanyola del 2022 diu que els sistemes de recollida han de ser, o porta a porta, o sistemes amb contenidors de control d'accés. “Estem a l'espera que surti la llei catalana, que tal com està escrita avui dia, obligarà a tots els municipis de Catalunya a implantar sistemes de pagament per generació”, afegeix Puig.
Tecnologia a l’abast de la ciutadania
La tecnologia d’ID Waste no s’atura aquí. També disposa d’un ampli llistat de programaris dedicats a fer un món més sostenible, entre els quals destaca WCity, una aplicació al servei de la ciutadania que estableix un canal de comunicació entre els usuaris i l’administració, de manera que els primers puguin comunicar incidències o realitzar peticions, i els segons puguin retornar comunicacions i avisos d’utilitat pel ciutadà. “És una aplicació completa, amb comunicació bidireccional”, afegeix Puig.

L’empresari valora positivament la tasca en matèria de recollida de residus per part dels països ubicats al centre d’Europa, líders a escala mundial, així com la del Japó o Corea del Sud: “Són països que gaudeixen d’uns molt bons resultats, on les recollides domiciliàries funcionen molt bé”. Pel que fa a ID Waste, preveu una facturació per segon any consecutiu de més de 4 milions d’euros. “Estem experimentant un creixement molt important en els últims anys perquè som una empresa especialista, que es troba en un mercat que comença a néixer”. D’aquesta manera, el CEO de la companyia vaticina “un gran creixement durant els pròxims cinc anys, desenvolupant productes propis i creixent territorialment pel que fa a les vendes i al nostre servei, no només a l’Estat, sinó també a Europa”.