La incertesa de la indústria

Companyies com Fermax, Grupo Alacant o SPB expliquen com el teletreball va solucionar la rutina d'oficina i la protecció, la fabricació en les plantes

Participants al debat sobre indústria organitzat pel COIICV | Cedida Participants al debat sobre indústria organitzat pel COIICV | Cedida

Hi ha poques coses definitives avui dia però una d'elles és que el teletreball és una eina que cada vegada miren amb millors ulls les empreses. Ho han explicat industrials valencians en una trobada presencial celebrada dijous -just abans del toc de queda i el nou Estat d'alarma- al Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana (COIICV) juntament amb Improven. Directors generals i responsables de firmes valencianes com Fermax, Grupo Alacant, Profiltek, Arisnova, SPB o Improven detallen com van reorganitzar fàbriques i equips per seguir treballant i com està impactant aquesta pandèmia en el sector secundari, el que està cridat a relocalitzar més després del coronavirus.

Nervis, intranquil·litat. Abans que treballadors, som persones. I és que a Arisnova, empresa dedicada a l'enginyeria de sistemes, van percebre la preocupació de la gent els dies previs al primer Estat d'alarma. "Vam tenir la sensibilitat d'avançar-nos i enviar al 100% a teletreballar per a mitigar eixe desassossec, però tampoc va ser fàcil", explica Jorge Gramage, director general d'aquesta empresa valenciana que creu que el teletreball "ha vingut per a quedar-se, tot i que en el mix amb el presencial està la clau".

Gramage: "El teletreball ha vingut per a quedar-se, tot i que en el mix amb el presencial està la clau"

A Scheneider Electric, també van intentar gestionar la inquietud, "perquè encara que la gent tenia eines digitals es va crear certa alarma. No vam parar perquè som indústria essencial però la incertesa va ser el principal problema de la nostra gent, afegeix Roberto Gregorio, Sales Manager de l'àrea Llevant de la companyia. En empreses com Grupo Alacant, dedicats la producció de gelats, l'equip de direcció va reforçar la seguretat, va col·locar mampares i va iniciar la presa de temperatura. "No va ser dramàtic perquè estem acostumats a les mesures per les exigències de seguretat alimentària", explica Joaquín Lancis, director General de Grupo Alacant.

Els problemes afegits a l'alarma

Per la seua part, Manuel Selma, director de sistemes de gestió i qualitat de SPB, apunta com a la planta industrial van augmentar les neteges entre torns i com la producció es va reorientar ràpidament. "El client el que vol és l'omples el lineal. El nostre client va ser ràpid i ens vam orientar molt a la tipologia de productes que s'estaven venent, però hem hagut d'accelerar els lliuraments, buscar matèries primeres i això ha comportat gran càrrega de treball i costos associats molt grans". La firma produeix principalment productes de neteja i desinfecció.

Més info: The SPB, la neteja que innova contra el virus

En el cas de Fermax, productora d'intercomunicadors i porters electrònics amb gran presència internacional, gestionar la situació ha estat "tremendament complex", reconeix el seu CEO, Jeremy Palacio. L'executiu destaca "les mesures imprevisibles, amb la poca certesa que hem tingut a escala reguladora" i com ha servit de poc tot el que s'estava fent perquè "això ha sigut un sálvese quien pueda'". Fermax va tancar la seua filial xinesa a causa del coronavirus i va gestionar 12 ERTO en 12 companyies diferents.

Desescalada i reinici: la prova de foc

Amb la desescalada i la nova normalitat, les empreses industrials estan reorganitzant-se, pensant. En Profiltek, especialistes en mampares de bany, han viscut un increment molt alt de les vendes perquè "en l'àrea del bricolatge hi va haver una explosió", explica el seu director general, Esteban Azcuénaga. "Ens ha sorprés l'efecte rebrot de la demanda, ja que hem tingut rècord de vendes i això ens ha obligat a una doble adaptació, readaptant els nostres plans estratègics", esgrimeix. Des del Grupo Alacant també van detectar un primer tiró de la demanda al canal HORECA, "però les previsions et posen en una situació de planificació complexa", reconeix Lancis.

Azcuènaga: "Ens ha sorprés l'efecte rebrot de la demanda, ja que hem tingut rècord de vendes i això ens ha obligat a una doble adaptació"

Per a Fermax, per exemple, a ser molt important treballar la importància de les bones notícies de la companyia, per elevar l'ànim col·lectiu: "Detectàrem que la moral estava baixa i que hi havia por, incidia molt la premsa i és molt complicat treballar quan hi ha tantes preocupacions", reconeix Palacio. La companyia, que hi ha equipat més de 20.000 milions d'habitatges a Espanya, publicita en pantalla ara les comandes aconseguides i els mèrits de l'empresa, per menuts que siguen.

Una història esperançadora

Però en tota incertesa també hi ha oasis de pau. És el que revela Mario Serrano, director general de Somtech, una empresa que es veia abocada a l'ERTO al mes de març i que es va decidir reinventar fabricant pantalles de protecció. "Amb 35 treballadors, l'11 de març pensàvem: què vaig a fer? Però ens vam plantejar la fabricació en sèrie, però era un mercat desconegut el dels EPI i es veia un futur fosc", explica Serrano.

L'empresa es va reinventar en temps rècord i des del 6 d'abril que treballen en tres torns: "Al març pensàvem que ens quedava una llarga travessia, però l'ERTO no es va executar i acabàrem contractant a més gent. Així que de tot això em quede amb el compromís sense fi de la gent de la meua empresa", admet Serrano.

Serrano: "De tot això em quede amb el compromís sense fi de la gent de la meua empresa"

"El més complicat, reconeix Serrano, ha sigut comptar amb col·laboradors perquè en era difícil trobar qui obrira les instal·lacions per donar-nos servei, però això és el risc empresarial. Amb tot, el que abans costava 1, ens ha costat 3, però hem tingut projecte".

Més informació
Cal reindustrialitzar el País Valencià?
Avui et destaquem
El més llegit