Infinitum, el pont entre l'administració i l'usuari

Solucions efectives per agilitzar la burocràcia, els tràmits i les qüestions legals

Jordi Mercader, CEO d'Infinitum | Cedida Jordi Mercader, CEO d'Infinitum | Cedida

A Espanya hi ha unes 130.000 lleis. La burocràcia s'ha convertit en aquella gran pila de documents que ningú vol perdre el temps en signar, però que són necessaris per gran part dels tràmits que hem de fer al llarg de la nostra vida. La innovació també ha arribat en aquest sector, i moltes empreses han començat a dissenyar la seva pròpia tecnologia per agilitzar i automatitzar aquestes tasques. Aquest és el cas d'Infinitum, un laboratori de desenvolupament que coordina unes 12 empreses especialitzades a agilitzar tràmits de diferents classes: "Una eina per facilitar la vida a les persones", ho defineix Jordi Mercader, CEO de l'empresa.

“L’objectiu és posar l’administrat en el centre”, explica el CEO. En aquest sentit, el que Mercader vol esmentar és que moltes vegades la burocràcia està feta per complaure l’Estat, sense importar la pèrdua de temps que pugui ser pels usuaris. És per això que des del 2014, La companyia ha creat diferents empreses que agilitzen tràmits als usuaris: “Tenim empreses per gestionar els papers del matrimoni, els divorcis, testaments”, recorda Mercader. Així doncs, la seva tasca principal és produir certificats en línia.

Mercader: "Apostem perquè cada fill pugui sortir-se’n sol, però no descarto convertir-nos en una gran família"

A més, la companyia destaca per a voler complaure els seus usuaris i com a tal té diferents metodologies per fer els tràmits, això "és una manera d'adaptar-se a l'administrat", tal com ho descriu el CEO. Ja sigui de manera telefònica, en línia o per missatges, totes les empreses d'Infinitum donen un servei complet, àgil i al gust del consumidor: "Nosaltres treballem amb diferents mètodes de comunicació perquè ens hem adonat que cadascú se sent més còmode comunicant-se com vol", afegeix Mercader.

Infinitum no es defineix com una empresa en si, sinó que li escau més la definició de laboratori de desenvolupament, perquè totes les empreses que sorgeixen d'Infinitum són completament independents, però les uneix la mateixa metodologia i tecnologia: “Al final estem parlant de societats matricials on tenim les nostres empreses independents, però que tenen àmbits compartits”, especifica Mercader. En aquest sentit, a més de compartir la mateixa tecnologia, també tenen un call center conjunt, perquè tal com explica el CEO “som una empresa que dona serveis a altres empreses”. Tot i que no són una gran plataforma amb totes les classes de burocràcia depenent del sector, Mercader no descarta acabar ajuntant totes les empreses en una sola: “Apostem perquè cada fill pugui sortir-se’n sol, però no descarto convertir-nos en una gran família”.

Brainstorming intern

La companyia obté idees per a projectes de manera externa i interna. Fins fa poc, els 70 treballadors que operaven dins de les diferents companyies i formaven part d'Infinitum eren els encarregats de presentar les seves idees. "Nosaltres busquem la idea i si aquesta ens semblava atractiva, l'acabem duent a terme i contactant amb els inversors", explica Mercader. D'aquesta manera, la mateixa companyia té entre 40 i 50 inversors disposats a participar en rondes per aconseguir finançament per a les empreses inicials: "La quantitat de diners de les rondes canvia segons el grau de maduresa de les empreses", afegeix el CEO.

Mercader: "No busquem idees, sinó persones que les vulguin tirar endavant"

Fa relativament poc, Infinitum ha començat a treballar amb idees externes, és a dir, que no provenen del mateix laboratori tecnològic sinó d'altres persones amb talent que han contactat amb la companyia: "No busquem idees, sinó persones que les vulguin tirar endavant", reflexiona Mercader. En aquest context, busquen projectes mitjanament sòlids que ja hagin trobat algun inversor que els empari, a partir d'aquí, si aconsegueixen inversió, Infinitum inverteix.

Notorietat i internacionalització

Els propers passos de la companyia són continuar creixent i creant altres empreses que puguin encaixar dins del seu model de negoci, és a dir, la burocràcia. Pel que fa a la internacionalització, Mercader afirma que és un problema més de jurisprudència i normatives, ja que “hi ha països que es permeten aquesta mena de tràmits i metodologies i països que no”. Tot i això, Infinitum està guanyant molta notorietat gràcies al seu posicionament a Google, però també per la qualitat dels seus serveis: “Busquem un servei útil, no ens mirem tant el preu sinó la qualitat del que fem”, afirma el CEO de la companyia.

Les administracions públiques, sobretot la de l'Estat, sembla que portin un ritme més lent en el moment d'intentar automatitzar i agilitzar tots els tràmits per als ciutadans. Així i tot, gràcies a laboratoris com Infinitum, les hores d'espera, cues i infinitat de papers per signar es poden convertir en un tràmit fàcil i ràpid, perquè tal com recorda Mercader: "La burocràcia hauria de facilitar la vida a l'usuari i no al revés".

Més informació
Qui crea la burocràcia digital? Sobre premsa i social 'deadlocks'
Per què no podem votar des de casa a les eleccions del 14-F?
Avui et destaquem
El més llegit