Faus: “Ni tota la culpa la té Madrid ni tota la culpa la té el procés”

El conseller delegat de Meridia Capital i futur president del Cercle d'Economia analitza la recentralització del poder econòmic a Madrid

Javier Faus és conseller delegat de Meridia Capital i nou president del Cercle d'Economia. | Cedida Javier Faus és conseller delegat de Meridia Capital i nou president del Cercle d'Economia. | Cedida

A la vida hi ha aquells que culpen i aquells que són culpats. El conseller delegat de Meridia Capital, Javier Faus, ha entonat un singular Mea culpa a la reunió de Sitges alhora que ha fet una repartició de culpes polítiques i econòmiques: “Ni tota la culpa la té Madrid ni tota la culpa la té el procés”. Entre dues aigües. El primer xut de Faus com a virtual president del Cercle d'Economia -la decisió es ratificarà el pròxim 24 de juliol- ha entrat per tota l'escaire.

“Han passat 20 anys i seguim amb el mateix debat”, ha començat l’exdirectiu del Barça que ha recordat que la base fiscal, legal i efectiva del fons de capital risc que lidera segueix a Barcelona. “Polititzar com al futbol no ajuda a res ni a trobar cap solució”, ha insistit. 

Faus: “Hi ha hagut una recentralització del poder econòmic a Madrid per voluntat política i institucional però no s’ha fet en contra de Catalunya”

En aquest sentit, Faus ha comparat Catalunya que representa el 19,2% del PIB d’Espanya amb la resistència dels Gals. “Hi ha hagut una recentralització del poder econòmic a Madrid per voluntat política i institucional però no s’ha fet en contra de Catalunya... Les elits prefereixen que la riquesa es concentri a un lloc”, ha alertat Faus. Més enllà de l'ironia, l'exemple és més que significatiu: "No poder anar amb AVE a València és un microdetall".

Ara bé, la seva aposta no passa per caure en "derrotismes ni unilateralismes fàcils" sinó potenciar el talent i la globalització de la regió així com la "cocapitalitat entre Barcelona i Madrid". 

Més info: L’economia catalana també té un però (segons Aragonès)

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, no s'ha pogut quedar a escoltar Faus però sí que ho ha fet la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. El futur president del Cercle ho ha aprofitat per dirgir-s'hi de forma directa: "En fiscalitat no podem competir amb els braços darrera de l'esquena... És massa fàcil agafar un AVE". 

Faus: "En fiscalitat no podem competir amb els braços darrera de l'esquena... És massa fàcil agafar un AVE"

I encara ha afegit: "Que 5.000 empreses hagin marxat ens fa un mal impressionant. Entenc quan el vicepresident i conseller Aragonès parla de sortida tècnica, però no us podeu imaginar quan vas per al món a parlar amb inversors...". A parer seu, és una "irresponsabilitat" enfrontar els autònoms i les pimes amb les grans empreses tenint en compte l'11% d'atur a Catalunya. 

Per acabar la sessió, Faus ha entonat un Mea Culpa que ha aixecat els aplaudiments del públic empresarial: "Nosaltres també tenim part de culpa. Ens ho hem de creure més, hem de confiar més en les nostres capacitats, moltes empreses d'aquí ja no contracten serveis a Barcelona i hem de confiar més en els serveis professionals d'aquesta ciutat que són tant o millors que els altres". Business, but not as usual

Més informació
Iglesias fa una crida al talent català i basc per ajudar Espanya
Els cafès del Cercle: glop dolç o amarg per al poder econòmic?
Avui et destaquem
El més llegit