Joan Hortalà desmenteix que el procés afecti la borsa

El president de la Borsa de Barcelona defensa que "no hi ha correlació directa" entre el moviment independentista i els mercats

Joan Hortalà és el president de la Borsa de Barcelona | ACN Joan Hortalà és el president de la Borsa de Barcelona | ACN

Més enllà del soroll mediàtic, el president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, ha desmentit en declaracions per a VIA Empresa que el procés d'independència de Catalunya afecti a la borsa. Almenys, de forma continuada. "No es pot dir que hi hagi una correlació directa entre el moviment independentista i l'evolució de la borsa", ha reivindicat poc abans d'un dinar organitzat per l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec) a l'Hotel Grand Marina de Barcelona.

Hortalà: "No es pot dir que hi hagi una correlació directa entre el moviment independentista i l'evolució de la borsa"

En aquest sentit, l'exconseller d'Indústria i Energia de la Generalitat ha defensat que "el procés té la seva pròpia dinàmica i influeix sobre la situació política i econòmica".  Però no "de forma directa i continuada" sobre la borsa. Segons Hortalà, les polítiques locals no tenen tanta importància com la geopolítica global.

Wall Street, Brèxit, el preu del petroli, l'evolució de les divises o la (de)apreciació del dòlar són només alguns dels grans exemples que sí mouen els mercats. "És evident que Wall Street té un paper dominant sobre el conjunt dels mercats borsaris mundials", ha reblat. 

Més info: Josef Ajram: “M'he educat a la borsa a força d'hòsties"

Fent balanç, Hortalà ha recordat que s'ha produït "un cicle borsari molt diferenciat" entre els Estats Units i Europa poc després de l'inici de la crisi de Lehman Brothers. Totes dues economies van tocar fons, però la recuperació ha seguit ritmes diferents i el somni nord-americà s'ha acabat imposant. El resultat: "A Estats Units es van superar entre el 2013 i el 2014 els nivells borsaris de 2007 mentre que a Europa això encara ho ha passat". 

I de cara al futur, el president de la Borsa de Barcelona ha augurat que "la borsa no deixa de ser un reflex de la situació del món empresarial des del punt de vista de possibilitats actuals i futures". És a dir, que si l'economia i les empreses van bé, la borsa també. 

Hortalà: "Wall Street té un paper dominant sobre el conjunt dels mercats borsaris mundials"

"La borsa és un continu de pujades i baixades però al final, la tendència secular és creixent", ha conclòs. Més enllà de la política, la borsa cotitza a l'alça. 

Més informació
Uriach no es mourà de Catalunya per raons històriques
El carrer, la política i la borsa dicten sentència sobre les hipoteques
Borsa i xarxes socials: la nova fórmula del 'trading'
Avui et destaquem
El més llegit