I tu, a què jugues?

Simon Sinek defensa en el seu llibre que "en els jocs infinits no hi ha guanyadors ni perdedors"

Jocs infinits i finits. | Cedida Jocs infinits i finits. | Cedida

En un cruce de la carretera hay una señal. 

En un lado indica "Victoria". 

En el otro, "Realización". 

Debemos escoger una dirección. ¿Cuál escogeremos?

 

Si escogemos el camino a la Victoria, 

¡El objetivo es ganar!

Experimentaremos la emoción de la competición

mientras corremos hacia la meta. 

¡La multitud se reúne para animarnos!

Y, después, se acaba. 

Y todo el mundo se va a casa. 

(Esperamos poder hacerlo otra vez.)

"Ha arribat l'hora de saber a què estem jugant". Així és com l'editor d'Empresa Activa, Sergi Bulat, presenta el llibre Juego Infinito de Simon Sinek. El seu objectiu és: aixecar-se "inspirat" cada dia, sentir-se segur a la feina i satisfet a l'hora d'anar a dormir. Sinek és conegut per altres obres com Empieza con el porqué, Los líderes comen al final, Juntos es mejor o Encuentra tu porqué, però també en gran mesura per la seva TED Talk Cómo los grandes líderes motivan a la acción amb 11,7 milions de visualitzacions.   

Bulat: "Ha arribat l'hora de saber a què estem jugant" 

En aquesta nova obra estratègica i infinita, Sinek analitza la nova mentalitat per entendre el funcionament de les organitzacions. Tothom hi està convidat. De fet, hi ha dos jocs: finits i infinits. Els finits són cosa de "jugadors coneguts", amb "normes fixes i un objectiu acordat" que un cop assolit posa punt i final al joc. Els infinits són cosa de "jugadors coneguts però també desconeguts", no hi ha "normes exactes" i tots els participants poden actuar tal com vulguin i tenen "horitzons temporals infinits". I tu, a què jugues? I la teva organització com hi juga?

Més info: L'últim llibre mamba de Kobe Bryant: "Volia ser el millor"

"El joc dels negocis encaixa a la definició mateixa de joc infinit", explica Sinek. És a dir, ni es coneixen tots els altres jugadors ni hi ha un conjunt de normes fixes acordades. Quan s'arriba a la meta? No se sap, si és que s'hi acaba d'arriba mai... Al més pur estil Machado: "Caminante no hay camino, se hace camino al andar". Ara bé, la clau per assolir l'èxit és deixar de pensar en qui guanya o en qui és el millor, sinó començar a pensar en com construir organitzacions que siguin prou "fortes i sanes" perquè el joc pugui mantenir-se viu al llarg de diferents generacions. Mente sana in corporació sana. 

Sinek: "Molts dels problemes de les organitzacions es produeixen perquè els seus líders estan jugant a un joc infinit amb una mentalitat finita"

Davant això, és important aprendre a distingir entre jocs finits i jocs infinits per evitar així "molts conflictes i problemes innecessaris". "Molts dels problemes amb els què s'enfronten les organitzacions es produeixen perquè els seus líders estan jugant a un joc infinit amb una mentalitat finita", alerta Sinek. Això, a parer seu, implica refugiar-se en "innovació, esforç, motivació i finalment, rendibilitat". En canvi, una mentalitat infinita va molt més enllà del refugi, i fa de "la innovació, la inspiració, la confiança o la resiliència" la seva forma d'entendre i liderar el món. 

Acabem pel començament: "Els jocs finits, segons P.Carse, tenen jugadors coneguts, normes fixes i un final clar. Els guanyadors i perdedors són fàcilment identificables, com succeeix en un joc de futbol o en una partida d'escacs. En jocs infinits com els negocis, la política o la vida mateixa els jocs venen i van, les normes canvien i no hi ha un final cert. En els jocs infinits no hi ha guanyadors ni perdedors. No existeix "la vida guanyadora" ni "el negoci guanyador" per exemple, només existeix el que ve i el que ha succeït". 

Si elegimos el camino a la Realización, 

el viaje será largo,

habrá ocasiones en las que debemos tener cuidado

y otras en las que nos paramos a disfrutar de las vistas,

seguimos,

seguimos. 

La multitud se acerca para acompañarnos en el camino. 

 

Y cuando nuestra vida acabe, 

los que nos acompañaron en el camino a la Realización

seguirán sin nosotros e

inspirarán a otros a acompañarlos también. 

Més informació
Les confessions d'Ajram: "Anava a dormir amb por"
Avui et destaquem
El més llegit