Manual de la readaptació express

Albert Ortas explica com sobreviure a "un confinament que no durarà quinze dies"

Casa Batlló en temps de coronavirus | ACN Casa Batlló en temps de coronavirus | ACN

Parlem clar. El confinament no durarà quinze dies. Previsiblement, en pocs dies el decret llei de Pedro Sánchez es veurà superat per les conseqüències del Covid 19 ampliant el seu àmbit temporal. Un temps de confinament suficient per trencar de cop amb qualsevol model de negoci tradicional, estratègia de vendes, comercialització de serveis... en definitiva, una crisi sense precedents i que canviarà moltes coses.

"Un temps de confinament suficient per trencar de cop amb qualsevol model de negoci tradicional, estratègia de vendes, comercialització de serveis... En definitiva, una crisi sense precedents i que canviarà moltes coses"

Una dada, extreta de la darrera Memòria Econòmica 2019 de la Cambra de Comerç de Barcelona: de les poc més de 600.000 empreses que hi ha a Catalunya, la meitat, el 50% del teixit empresarial el formen autònoms i microempreses d’una a tres persones.

A pocs dies d’inici del confinament, cal fer notar la rapidesa amb què moltes empreses i professionals necessiten adaptar-se a aquesta crisi sense precedents. El pla de xoc del govern Sánchez en termes econòmics és contundent: 200.000 milions d’euros. Un pla de xoc mai vist en la història d’Espanya. El repte és colossal, segons la cancellera Merkel, comparable a la segona guerra mundial.  

Més info: Economia de "guerra": Torra vs. Sánchez

Queda clar, doncs, que estem en un moment que ens cal molta dosi d’enginy, creativitat i resistència davant el moment tan incert i greu que vivim. Una crisi global d’incalculables conseqüències, que afecta directament a les persones, tant a nivell de salut, laboral i de benestar; i que pot trencar en qüestió de setmanes amb tota la cadena de subministrament de la demanda. Una crisi que ja està fent trontollar l’Estat del benestar. Una crisi que ens afecta a tots, sense distincions.  

És l’hora de la supervivència. Ens cal a tots a nivell professional un manual de supervivència per sortir-nos-en. Vivim en el moment de la readaptació express.

"La productivitat serà zero, la demanda quasi no existirà. Les administracions i els seus líders polítics estan del tot superats, intentant gestionar una crisi global sobtada i que no han sabut preveure. El sistema sanitari entra en col·lapse"

Durant aquests dies la productivitat serà zero, la demanda quasi no existirà. Les administracions i els seus líders polítics estan del tot superats, intentant gestionar una crisi global sobtada i que no han sabut preveure. El sistema sanitari entra en col·lapse, segurament tindrem més defuncions de les previstes i la vacuna trigarà encara mesos a aprovar-se i comercialitzar-se.

Davant d’aquest panorama tan dantesc, què podem seguir fent des de casa? Se m’acuden set idees que poden sustentar el manual del readaptat express.

1) LA NOSTRA SALUT ÉS EL MÉS IMPORTANT: preservem la nostra salut per davant de tot. Malgrat l’activitat que fem, cenyim-nos sempre les mesures que ens marquem. I recuperem el temps perdut amb els qui tenim al costat.

2) ON SÓC MÉS ÚTIL? Tothom ha de reflexionar què pot fer per ser més útil i beneficiós per l’empresa u organització on treballa. És important no parar, no sentir-se superat pel moment. El confinament també ens ha de servir per pensar i reflexionar sobre què estem fent bé i malament.

3) ESTIMULEM LA NOSTRA PART CREATIVA: ara és el moment, tots en major o menor mesura.  Tots tenim un costat innovador, propositiu i creatiu. Tindrem nits d’insomni sobre si ens en sortirem o no, però ens hem d’obligar a pensar. Ningú no ho farà per nosaltres.

4) SIGUEM SOLIDARIS: ens toca a tots exercir la nostra quota de solidaritat. El nostre teixit productiu ja està engegant iniciatives solidàries i de suport a tots aquells que pateixin el virus. Subministrament d’aigua embotellada als hospitals; distribució d’aliments a gent gran o persones amb dificultats; cessió d’espais per hospitals de campanya; compartir continguts culturals o literaris de forma gratuïta i desinteressada per mantenir la població entretinguda i cohesionada... Pensem-hi!

5) COMPARTIM CONEIXEMENTS: les xarxes socials aquests dies seran els principals canals d’informació, però també autogestionem les nostres perquè tinguin una funció educativa, d’aprenentatge, compartim coneixement. Qualsevol persona, organització o empresa pot aportar el seu gra de sorra per la seva comunitat de seguidors. Convertim les tertúlies de cafè o de sobretaula en un xat a través del Hangout, el Zoom o l’Skipe.

6) PENSEM EN EL DEMÀ: quan passi aquesta crisi moltes coses hauran canviat. El moment que vivim ens obliga a pensar-hi. Pels que hi som i per les generacions joves que ens precedeixen.

7) COMUNIQUEM-NOS AMB L’ENTORN. Aquesta crisi fa que cada dia aprenguem noves coses. Suposa un aprenentatge continu. Parlem amb el nostre entorn, escoltem-lo i coneguem les seves idees i pronòstics.

La readaptació express, ens obliga a tots. Molts, malauradament, seran víctimes reals d’aquesta gran crisi global. La reinserció dels que s’hagin quedat fora del sistema, que sempre són els més vulnerables, serà un repte colossal tant pels agents polítics com els econòmics i socials. Si aquesta readaptació la fem a consciència, n’estic segur que el cost serà molt inferior. Som-hi? Tenim dies per endavant.

Avui et destaquem
El més llegit