• Empresa
  • La maternitat afecta la progressió laboral de gairebé la meitat de dones espanyoles

La maternitat afecta la progressió laboral de gairebé la meitat de dones espanyoles

Un estudi d'EAE Business School assenyala que el 26% de les dones ha assumit el pes de les tasques familiars perquè el pare aportava més ingressos

Un 47% de les dones ha vist modificada la seva trajectòria i situació laboral pel fet d'haver estat mares, per un 8% dels pares | jacoblund / iStock
Un 47% de les dones ha vist modificada la seva trajectòria i situació laboral pel fet d'haver estat mares, per un 8% dels pares | jacoblund / iStock
Redacció VIA Empresa
22 de Juliol de 2025 - 02:49

La desigualtat de gènere persisteix com un problema dins del món laboral a l'estat espanyol. D'acord amb l'Observatorio de la Mujer Profesional en España d'EAE Business School, un 47% de les dones ha vist modificada la seva trajectòria i situació laboral pel fet d'haver estat mares, un percentatge que cau fins al 8% en el cas dels homes que han estrenat paternitat. De fet, l'estudi indica que un 84% de les dones perceben una pressió social cap a la criança més gran que la que reben les seves contraparts masculines, un fet que el 49% associa a la falta d'educació als homes per ser cuidadors.

 

L'estudi, elaborat a partir d'una enquesta a 800 dones d'entre 20 i 60 anys, amb estudis universitaris i residents a les principals ciutats de l'Estat, confirma que la desigualtat laboral persisteix de manera general, sense diferències notables per edat, procedència o formació. La gran identificada com a causa principal és la manca de corresponsabilitat familiar i domèstica, assumida en la majoria dels casos per les dones.

D'entre les diverses causes que poden explicar aquesta tendència, una de les que subratlla l'informe són les desigualtats econòmiques. I és que un 26% de les enquestades explica que assumeix aquest paper en comptes de la seva parella perquè és el pare qui aporta més ingressos a la llar. "Tot i que hem avançat molt en els últims anys, la culpa i la percepció que la cura és un rol que ens pertany per biologia de gènere dificulten el camí cap a una vertadera corresponsabilitat", reclama la directora del SRC (Strategic Research Center) d'EAE Business School i coautora de l'informe, Carina Mellit.

 

El 64% de les dones creu que els homes tenen més oportunitats per ascendir perquè assumeixen menys càrrega familiar

Aquest fet té conseqüències en les carreres laborals: el 64% de les dones considera que els homes tenen més oportunitats per ascendir que les dones perquè assumeixen menys càrrega familiar. Un obstacle que se suma a una bretxa de gènere institucionalitzada, reconeguda pel 62% de les enquestades, i per la manca de referents femenins en la direcció de les empreses, esgrimida per un 47%. Amb tot, un 68% afirma que a l'empresa on treballa hi ha altres dones ocupant càrrecs al comitè de direcció, un indicador que Barcelona lidera juntament amb Madrid.

Davant d'aquesta situació, l'observatori identifica dues vies per trencar amb la tendència. La primera d'elles és apostar per l'emprenedoria, un camí que el 59% de les enquestades admet haver pensat en apostar-hi amb la intenció de tenir millor flexibilitat i horaris. De les que sí que ho han fet, el 74% considera que sí que ha aconseguit més flexibilitat, mentre que un 59% assegura tenir més llibertat econòmica.

D'altra banda, per aquelles que optin per continuar dins d'organitzacions, les polítiques de conciliació són considerades "clau" per impulsar la progressió laboral de les dones. En aquest sentit, les mesures més reclamades per les persones enquestades són la flexibilitat horària (34%), l'aplicació de les polítiques de conciliació als dos gèneres, el lideratge concilador i les estructures empresarials horitzontals (totes tres, amb un 29%).