La meitat dels empresaris catalans preveu apujar preus

La pime catalana mostra la seva preocupació per la situació geopolítica i pels efectes de la inflació

L'increment del preu de l'energia és una de les principals preocupacions de l'empresa mitjana catalana | iStock L'increment del preu de l'energia és una de les principals preocupacions de l'empresa mitjana catalana | iStock

Amb les últimes dades d'inflació situades en el 9,8% interanual, juntament amb la pujada dels preus de l'energia i l'augment generalitzat dels costos, els empresaris del middle-market català plantegen mesures immediates per a fer front a la nova conjuntura. En concret, el 49% preveu augmentar els seus preus durant els pròxims mesos en resposta a aquesta tensió inflacionista, una xifra que s'incrementa en 11 punts respecte a l'inici de 2021. Aquesta és una de les claus que es desprèn del primer Pulso de la Mediana Empresa Española de Grant Thornton de 2022, que mesura la salut de les companyies mitjanes d'Espanya, d'entre 50 i 500 empleats, comparant-les amb les d'Europa i la resta del món.

En comparació amb la resta de Comunitats, Catalunya és, per darrere de País Basc, la regió en la qual menys empresaris reconeixen que augmentaran els seus preus, lleugerament per sota d'Andalusia (50%), Madrid (52%), Galícia (57%) o València (67%), que encapçala el rànquing. Segons Ramón Galcerán, president de Grant Thornton, “just quan els indicadors auguraven l'inici d'un cicle de recuperació, les empreses mitjanes catalanes s'enfronten preocupades a un nou revés inesperat. Els directius fa uns mesos reconeixien sentir-se confiats en el que semblava el final definitiu del cicle pandèmic. No obstant això, en la nostra última onada, les expectatives de la mitjana empresa envers el ritme de la recuperació s'alenteixen a conseqüència principalment dels vaivens en l'àmbit internacional i, sobretot, per la preocupació per la inflació”.

Com a solució a l'entorn desafiador, la mitjana empresa catalana confia encara en el mercat exterior, malgrat que l'informe de Grant Thornton revela que els directius catalans són els més pessimistes en relació amb l'impuls a les exportacions. Així, mentre que a principis de l'any passat un 46% esperava que augmentés el nivell d'exportacions, aquesta xifra es redueix ara fins al 40%.

Més informació
Sis de cada deu comerços apugen els preus per l'alça de l'energia
Inflació i polítiques de futur
La inflació a l'eurozona registra un nou rècord amb una escalada fins al 7,5% al març
Avui et destaquem
El més llegit