Mercadona apuja el sou mínim i aposta per la conciliació familiar

La cadena de supermercats signa amb els sindicats el nou conveni col·lectiu i el pla d'igualtat de l'empresa

La direcció de Mercadona signa amb els sindicats el nou conveni col·lectiu | Cedida La direcció de Mercadona signa amb els sindicats el nou conveni col·lectiu | Cedida

Mercadona ha signat amb els representants de la UGT i CCOO el nou conveni col·lectiu d'empresa i el pla d'igualtat. Tots dos entraran en vigor l'1 de gener del 2019 i tindran una durada de cinc anys. Segons han informat en un comunicat, el nou marc laboral és "més igualitari i social, reforça el compromís de Mercadona amb l'ocupació estable i de qualitat, avança en les seves condicions laborals".

La cadena de supermercats ha signat un sou base mínim de 1.300 euros bruts al mes, als quals se sumen els complements propis de la política retributiva de la companyia, que suposen increments d'un 11 % anual fins al tram 5, i un increment progressiu del salari base vinculat a l'IPC, a més d'introduir millores en els plusos de nocturnitat i fred.

Més info: Mercadona apujarà un 15% els sous de la seva plantilla

El nou conveni incorpora mesures de caràcter social i reforça els compromisos de Mercadona en matèria de conciliació de la vida familiar i laboral. Entre les noves mesures, inclou l'ampliació del permís de paternitat fins a les set setmanes, enfront de les cinc setmanes que la llei recull actualment, i el cobrament del 100 % del salari en baixes per incapacitat temporal fins als 18 mesos. Igualment, introdueix l'ampliació de l'excedència per cura de fills fins que el menor compleixi els 12 anys.

Facilitar la conciliació

A més, els qui tinguin un menor de 12 anys al seu càrrec directe i estiguin gaudint d'una reducció de jornada, quan s'esgoti l'edat màxima legal podran sol·licitar un canvi de contracte a temps parcial fins als 15 anys del menor, i després tornar a temps complet, si així ho desitgen. Així mateix, el conveni contempla la possibilitat de sol·licitar excedència amb reserva del lloc de treball fins a 3 anys en cas de violència de gènere, així com altres drets específics en aquests casos.

A més, el nou marc estableix un màxim de 2 dies a la setmana de 10 hores, incorpora la devolució de la "bossa d'hores" en dies complets quan siguin 12 hores o més, establirà la implantació d'un sistema de fitxatge i fixa no partir jornades inferiors a 5 hores en temps totals. Per als treballadors de l'àrea logística, també recull un mínim de set caps de setmana lliures a l'any i calendaris anuals de la seva jornada laboral.

Més info: Mercadona aporta l'1,1% del PIB i l'1,8% de l'ocupació a Catalunya

Mercadona també ha signat amb els representants sindicals el pla d'igualtat amb què consolida la seva línia d'actuació "a favor de la igualtat d'oportunitats reforçant fets aconseguits amb el pla anterior", com ara que el 2017 el 47 % dels llocs directius promoguts fossin dones o el fet que l'equitat sigui un valor irrenunciable en el model de la companyia, que des del 1997 aplica el principi de "mateixa responsabilitat, mateix sou" de manera transversal.

Més informació
La plataforma logística de Mercadona a Barcelona ja és una realitat
Mercadona tindrà el 30% de quota de mercat el 2023
Avui et destaquem
El més llegit